Monday, July 6, 2009

Muri keelelised muutumised

Muri elab palju toas. Kassi pesa on kiiktoolis. See on nii puhas, et sinna magamiseks pandud valge lambanahatükk on siiani oma kaubandusliku välimuse säilitanud. Küürimine ja magamine ongi Muri põhitegevused. Pluss see, mis jääb väljaspoole rõduust.
Umbes kella viie ajal hommikul tahab Muri õue. Kui inimestega on silmside, siis teeb kass noidlevaid kaheksaid, riivab ikka ja jälle sääri, vahib särasilmil otsa ja sügeleb jalus niikaua kuni sa uurid välja mida ta tahab. Ahhaa, läheb ukse juurde - järelikult tahab välja. Korras.
Kella viie ajal aga pererahvas magab, miska silmside on null. Ja kuigi meie kass paistab arvavat, et rääkimine hõbe -vaikimine kuld, ei ole öösel selle lasemindõue tantsuga mitte midagi peale hakata. Nad ju magavad. Siis tuleb kasutada häält. Kuna Muri ei salli valje helisid, siis tegi ta varemalt keset tuba väikese näu. Kõik põõnasid edasi. Perglimapäralt! Aga õue on ju vaja! Näu väga palju valjemaks ei läinud, aga kass avastas, et kui enne hiilida voodi ääre alla otse magamisaseme peatsis, siis see sõna mõjub küll. Nii oli see talvel. Kevadel, kui Muri endale poja sebis, siis muutus tema verbaalne kõne paljusõnaliseks ja laulvaks. Nõnda me ütesimegi - kassilaul. See sisaldas nii palju erinevaid helindeid, kurr-nurr-murrisid, kääkse ja oli äärmiselt meloodiline. Muri pesast kostis alatasa õndsat kassilaulu ja Muri hakkas ka meiega selles "pudikeeles" suhtlema. Kui nüüd õue oli vaja, siis polnud enam tarvis voodi ääre alla ronida. Piisas sellest kui kassiemand oma kurr-nurr-miu-murr-kääks-näu-piu-viiks-knrrh aaria keset tuba kuuldavale tõi, siis kargas keegi magajaist kindla peale juba enne lõppu ja avas ahvikiirusel selle neetud rõduukse.
Poeg läks uude kasuperre ja Muri meloodiline "pudikeel" hakkas taanduma. Vaikne näu on öösiti jälle kasutusel, aga päeval (eriti taipamatute puhul) väljaküsimiseks on uus häälend mida võiks nimetada helituks näuks. Vahel teen lihtsalt lolli, et seda kuulda. Teesklen, et ei saa ta õueküsimise twistist õhkagi aru, siis tuleb ta nina alla ja ütleb peaaegu sosinal otse silma sisse peaaegu helitu krä-äu. Äärmiselt huvitav olevus, kelles on peidus palju põnevaid hääli.

No comments:

Post a Comment