Sunday, September 6, 2009

Veinisünnipäev

Eile hullasin niisama, keetsin veits siirupit ja sulatasin vaha. Siis tuli mõte, et teeks õige vahaküünla. Päris kena tuli. Tegin veel kolm, aga siis said limonaadipudelid otsa ja köögis oli juba kuradima palav. Olin oma "laborist" nii vaimustusest, et ei märganudki, kuidas kraadiklaas juba 27 kraadi näitas. No miks ta lõpuks ei näita kui sooja ilmaga tuli pliidi alla tehakse. :)
Aga vaha oli ju vaja sulatada. Aeglaselt. Ja selleks on just puupliit kõige parem koht.
Küünlaid tegin nii: Võtsin kolm mulineed, keerutasin neist tahi ja tõmbasin selle sulavahast läbi, nii, et see mulineesse imbus. Siis võtsin 0,33 limonaadipudeli ja lõikasin kaela maha. Jämeda pika kotinõelaga tõmbasin tahi põhja tehtud august läbi ja kinnitasin hoolega väljaspool põhja all. Kui valama hakata, siis on taht väle põhjast lahti tulema kui pole hästi kinnitatud. Tahi ülemise otsa kinnitasin vormist risti üle asetatud vardale. Ja valasin vormi vaha täis. Jahtudes tõmbus valmis küünal vormist lahti ja seetõttu oli hea kerge vormi ümbert lahti lõigata. Kahjuks on seesugune vorm ühekordseks kasutamiseks, sest ma pole veel leidnud sobiva kujuga pudelit, mida ei peaks küünla kättesaamiseks hiljem täiesti ära lammutama.
Aga täna oli järjekordse koduveini sünnipäev. Tavaliselt on üle kahe aasta hea õunaaasta ja veini jätkub kah täpselt kaheks aastaks. Peaaegu nagu traditsioon. Esimese veini tegime 2001 suvel ja sel aastal oli viies vein. Tavaliselt maitseb see nagu vana aja hapu "Riesling" ja sobib hästi "majaveiniks", mis on ka näiteks MASU (või minupoolest kasvõi PUPU) ajal hea kapist võtta ja kuivikute kõrvale lauale panna.:)
Ühesõnaga - kõva tööpäev oli. Aga pole see mahl kunagi ise valmisolekus uksest sisse astunud, ikka peab ennast vajalikus suunas liigutama ka. Kõige tähtsam on õunad ja head naabrid...ja see, kes kiirem. Kui naabrinaine veel mõtles, siis oli naabrimees juba nõus ja nii me lasimegi kõigepealt kolmekesi läbi naabrimehe õunad. Selle peale kulus lõviosa päevast ja pärast polnud lihts,alt enam auru, et naabrinaise aia kallale asuda. Üsna kena kartulivõtupäeva tunne tuli õhtuks peale.
Pokumees tuli just seenelt, kohe saab hõrku seenepala päeva lõpetuseks. Ilus päev oli täna.:)

No comments:

Post a Comment