Wednesday, May 18, 2011

Tants


Nädalajagu jahedamaid ilmu ja sadu on mesilased tubaseks sundinud. Üle hulga aja oli eile ka veidi soojem, vähemasti tuul niiväga ei lõõtsunud. Kui päike taruni jõudis hakkasid mesilased tantsima. Nii paljude osalistega oli see võimas vaatepilt.
Tarus koorub praegusel ajal iga päev rahvast juurde ja kuna tuule-vihmaga eriti õue ei kisu, siis oli kogunenud üsna suur hulk neid kel orienteerumiskoolitus tegemata. Taruesine koreograafia on igale noorele mesilasele kohustuslik ja nõnda nad eile siis möllasidki, kõik ilusad kollased. See orienteerumislend on üks tore vaatemäng. Tarusuust paiskub välja mitusada mesimummi, kes moodustavad oma majakese ette teatud suurusega enam-vähem ümmarguse õhuruumi ja hakkavad selle piires lennuharjutusi tegema. Lennatakse edaspidi ja tagaspidi, maandutakse taru katusel, astmelaual, mesiniku peale, kukutakse lõõtsutades rohtu ja tõustakse jälle õhku. Samal ajal fikseerib iga mesilase pardakompuuter taru asukoha päikse suhtes, lähimad suured objektid, mille järgi orienteeruda ja TEE. TEE on kõige tähtsam. Seda mööda tõustakse korjele minnes kõrgele üles ja minnakse mõne aasa või välu suunas, kus nektarit saab korjata. Lend toimub piisavalt kõrgel, et majad, puud või hekid segama ei hakkaks.
Aga selles taruesises tantsurituaalis on oma võlu. Vahel kui tants algab, võtab mesinik aja maha,läheb istub mesilaste keskele ja vaatab tükk aega kuidas nad tema ümber tantsivad.

No comments:

Post a Comment