Saturday, June 18, 2011

Väga ilus iiris


Ükshaaval on nad avanenud...Kõigepealt varajane tumesinine, siis lumivalged hulganisti, siis mulle peaaegu ninani ulatuv pruun-beez aedades tihti esinev sort, siis hiigelõiega sametjas tumepunane (ka varem lähedalt nähtud)värava kõrval...ja siis tema. Alumised kolm kroonlehte on sügavat sametpunast värvi, ülemised kroonlehed (või misiganes) helekollased ja habe erkkollane. Missugune ilus lill!
Iirised peakski peenras elama ühekaupa. Iirisekasvataja hakkab juba nädal aega enne õie avanemist peenras sügelemas käima, et kas juba on. Loomulikult ei ole veel. :)
Ja siis...ühel hommikul...tadaaa!!! Lõpuks ta ON. Ainult see üks õis. Ja laseb hardalt imetleda oma värvitoone, osa saada lõhnast (ka see on neil kõigil erinev) ning ÕITSEB.
Ei, ma mõistan iirisekogujaid suurepäraselt (kuidas küll mitte saada üheks neist?:).
Paistab, et pole pääsu, sest peale jaanipäeva pakutakse taimevahetuses imelisi siniseid, oivalisi roosasid ja veel ühte, kellel oli sõnulseletamatu õis.
Ma mõtlen sellele homme...Täpsemalt, et siis sellele, kuhu nad mahutada.
Aga aiapoes käimine, isegi kui midagi ei osta, läheb ikka täie ette.:)
Sain teada mis on selle "veikse halli kribu" nimi minu kuivpeenra servas. Nimelt siis vasaklehine kivikress (aethionema oppositifolium) ja suurel pinnal ennast hästi tundes (Google fotomaterjal) näeb ta pagana atraktiivne välja.
Ühel teisel aiapoekäigul aga soetasin endale kõreliilia. Imelik öelda, kuid tollel on nii kole õis, et taim ise on lausa vastupandamatu. Niisugune ilusasti, lausa kunstipäraselt kole - pruunikirju, näsaline ja näeb nii välja nagu ta võiks öösiti hakata lõhnama roiskunud liha järele, et "veikseid mahlaseid putukaid ligi meelitada...ja miks ka mitte pisinärilisi...Niisugune veidi ohtlik. Reaalis pole ma teda varem näinud ja tõenäoliselt ei lõhna ta üldse. Vähemasti pole seda kuskil mainitud. Lill on äärmiselt võluv, kuid kardab külma. Poetasin ta jugapuu kaitsva tiiva alla varjulisse kohta.
Huvitav...kui mõnel iirisel oleks eriti gigantsel moel näotu õis, kas ma siis oleksin ka sellest võlutud? Surmkindel, sest see oleks puhas haruldus.:) Sest ühelgi iirisel lihtsalt ei esine inetuid õisi.

No comments:

Post a Comment