Wednesday, July 20, 2011

Ängelheinarägastik

Sel suvel sattusin rattaga Saku ümbruses ringi tiirutama. Võsa ääres vaarikate vahel paistis õitsevat midagi ülimalt õhulist ja ilusat. Midagi, mida ma kunagi varem näinud ei olnud ja no mis te siis arvate...BLING! loomulikult:)
Paistis, et see on ängelhein, aga et kollane...Kesk-Eesti kodukandi metsades-võsades sellist ei kasvanud. Tihtipeale võis sealsete metsaheinamaade ääres kohata lillaõielist ängelheina, aga niisugust kollast kaunitari küll mitte. Ja kuna seda paistis seal kasvavat "nigu putru", siis ma läksin labidaga tagasi ja tõin ühe taime oma aeda.
Eesti õistaimede kukeaabitsas oli ta tituleeritud kollaseks ängelheinaks (thalictrum flavum) Loovutasin talle terve jugapuu taguse. Kasvagu, palun, kui oldakse ometigi nii ilus. Ja lõhnav jne. Panin ühe naabrinaisele ka, aga ta ei tea veel. Küll siit loeb.:)
Samal ajal sain taimevahetusega veel ühe kollase ängelheina taime. Seekordne ängelhein on sinakate kitsaste lehtedega ja sedakorda kindlalt aiaasukas. Õied on veidi dekoratiivsemad ja samuti kollased. Nüüd jäin kimpu, et kellega õieti tegu peaks olema. Lahke omanik nimetas teda kollaseks ängelheinaks, aga kollane on mul juba jugapuu taga.
Kesolevus on see kitsaste lehtedega?
Kui määramisega jänni juhtun jääma, siis löön perekonnanime (thalictrum) Googlesse ja klikin pictures. Google on armuline ja pakub kohe mõnikümmend lehekülge taimepilte. Enamasti olen otsitava "näo järgi" ära tundnud ja nimetu kollane aiaasukas saigi endale oma õige nime - ahtalehine ängelhein (thalictrum lucidum).

No comments:

Post a Comment