Monday, July 18, 2011

Veel natuke maad...

Venitasin peenraäärele sisse...hmh...elegantse kaare ja võitsin juurde umbes kaks ruutmeetrit maad oma "jorjenite" jaoks. Loomulikult täiesti häppi!:)
Piisav, et eksponeerida natuke kõiki neid fantastilisi pinnakattetaimi, mis siin ja seal teiste vahel kaela sirutavad ja mida nad mitte ei peaks tegema.
Panen sinna kaks araabist, nõmmenelgid, kassikäpad, kevadfloksid, tõmmu kelluka, karvase raudrohu, natuke arendsi kivirikku, padjandfloksi ja kirjulehise roomava kukeharja.
Hommikud ei ole enam sumedad ja soojad. Sügis hingab juba kuklasse. Kohviga verandal istudes poeb niiskus üdini ja hommikuõhust kumab kargust. Liiliad õitsevad. Suur enamus neist on valged. Ilmnes, et valgete hulgas on kogemata ka üks väga ilus helekollane. Taru juures elutsev Väga Pika Varrega Liilia ei ole veel õisi avanud kuid kaldun arvama, et ka tema on valge.
Harilik lursslill `Brunette` avas õied ja pean tunnistama, et ta on palju ilusama õiega kui haruline lursslill `Atropurpurea`, kes õitseb nii hilja sügisel, et kui ta suvatseb avada esimesed õied ja siis tuleb esimene öökülm ja teine öökülm ja kolmas ja ongi kõik.
Samas on tema tumepunane kõrgusse pürgiv lehemass vägagi atraktiivne.
Mõõdukate sadude ja troopilise kuumuse tagajärjel on aed tänavu lopsakas nagu dzungel. Ühest kribust taimest kasvanud monarda sirutub meetrikõrgusena taeva poole, tema tagant küünituvad liatrise õievarred. Aniisi-hiidiisop roosi ja kuldsõstra vahel alles kogub kõrgust, talvel lume poolt pilbastatud deutsia on kasvanud ligi 50cm ja kasvab veel.
(Näib, et deutsia õitseb eelmise aasta võrsetel, sest sel suvel polnud tal ühtki õit.)
Angervaks-raudrohi on rekordmõõtmed omandanud. Loodetavasti ta ei lamandu. väga suured on ka päevaliiliad. Kaalun võimalust nad järgmisel kevadel kõrgete püsikute peenrasse istutada. Vähemalt need kaks giganti, kellest üks peaks olema `Bela Lugosi`ja teine `James Marsh`.
Dzeffersoonia seemned pole ikka veel idanenud, kuid tundmatu imepõõsa pistoks (hallid kitsad lehed, üksikud lõhnavad floksi õisi meenutavad roosad õied) on juure alla võtnud, jehhuu!:)

No comments:

Post a Comment