Thursday, August 4, 2011

Lament

Väikese Pere moodustas mesinik juuli lõpus. Ühes tarus oli nii kitsaks läinud, et osa mumme ööbis pidevalt õues ja mesinik võttis sealt viis raami mesilastega ning pani eraldi tarru. Mummid hakkasid kenasti tööle ja võtsid uue kodu omaks. Siis oli vaja vaadata, et kas nad on endale hakanud ema tegema (värskest haudmest pannakse hakkama emakupp või mitu). Väiksel Perel oli tervelt 9 emakuppu ja kõik oli väga hästi, kuni...
Peale katuse tagasipanekut tekkis tarusuu ees rüsin. Kõrvaloleva taru mesilased olid tundnud mee lõhna (on ju ka Väiksesel Perel midagi kärgedes) ja tulid seda nüüd ära võtma. Väikse Pere tarusuu oli tavatult kitsas, nii et palju röövleid korraga sisse ei mahtunud ja sissepääsu oli hea sissetungijate eest kaitsta. Sellest hoolimata läks rüsin nii suureks, et mesinik pani taru täitsa kinni ja viis Väikse Pere maja taha. See ei aidanud, röövijad mäletasid, et kusagit siit sai ja lament läks kohe edasi kui tarusuu vähegi jälle lahti tehti. Nüüd ei aidanud muu abinõu kui et Väike Pere pandi auto peale ja viidi 3 km kaugusele suvilasse. Uusi röövleid enam peale ei tulnud ja kaitsjad said tarusse juba sisse murdnud meevargad maha nottida. Keegi ei viinud koju teadet: tulge mee järele, siit saab tasuta! Taru põrand oli laipu täis. Omad ja võõrad segiläbi. Megasüdiks vastuhakkamiseks oli palju põhjust.
Suure lahingu ajal oli Väiksele Perele sündinud oma ema. Ilus suur ja kollane.
Röövimise põhjuseks on mesilaste tugev korjeinstinkt ja kuna aasal, põllul, metsas on massilised õitsengud läbi ning eespool terendab tali, siis korjatakse sealt kus saab. Üritatakse isegi naabertarru röövima minna. Tugevas peres ei pääse sissetungija üle taruläve. Ta tapetakse juba astmelaual ära. Väikestel peredel on vähem turvamehi ja teatud asjaolude kokkusattumusel võib tekkida olukord kus sünnibki ülekohus. Kui mesinik vahele ei astu, tapetakse kõik maha ja viiakse kärjed viimseni tühjaks.

No comments:

Post a Comment