Monday, August 29, 2011

Suvelõpumesi

Sel sügisel tuli päris mitu uue ja huvitava maitsega mett:
Kui suvemesi augusti alguses välja võetakse, siis jääb mõni nädal vahet ja algab perede talveks koondamine. Selle paari-kolme nädalaga neid huvitava maitsega meesid tehaksegi. Eristada võis vedelat, tumedat, aromaatset ja pisut hapuka maitsega lehemett, siis mett, mis on samuti vedel ja tume kuid maitseb ja lõhnab suurte lopsakate krellroosade kujutluslillede järele (nimetet ambroosiat tuli üleeelmine sügis ka koduaia mesipuust)ja mul pole halli aimugi, mis võiks augustis sellistes kogustes õitseda, et tollelt võiks sedasi hulgi nektarit tarusse tassida.
Kolmas mesi on ilmselt kanarbikumesi. See istus kenasti ja tihkelt kärjekannudes ja ainult muigas meie ponnistuste peale teda sealt välja saada. Paistab, et mummid saavad mõned eriti jonnaka meega kärjed talveks tarru tagasi. Äärmiselt viskoosne ja mittevoolav nähtus. Noh...ja kui aus olla, siis olen kanarbikumett maitsnud ja tõepoolest, tal on kanarbikumaitse...nagu võilillemeel on võilillemaitse, pärnameel on pärnaõiemaitse ja ristikumeel ristikuõite mekk, aga kõik need teised meed on kanarbiku omast paremad. Ja pealegi ei istu kärjekannus kinni nagu näts.
Õnneks ei olnud seda palju. Mummidel ka väike vaheldus siirupisööda sekka.:)
Ülejäänud jutt võiks kuuluda rubriiki "Kummist aed"...sest ma istutasin meie aia ligi 450-le sordile-liigile lisaks maha veel kaks õunapuud. Vaheõues on "Talvenauding" ja aia ääres "Krügeri Tuviõun". Tegelikult on mõlemal puul veidi ka rohekardina rolli...muidugi siis kui nad suuremaks kasvavad.
On esimene pisut jahedam päev. Õues on 18,5 kraadi, hoovihm ja jahe tuul.

2 comments:

  1. mmmm.... mesi :) Kas teie perelt saaks osta eraldi võilillemett ja pärnaõiemett näiteks?

    ReplyDelete
  2. Võilillemett tuleb nii vähe, et ega seda eriti ei müüda, aga kui soov suur,siis ühe purgi kevadel ikka saab. Võilillemesi on kollane ja püsib kuni sügiseni suhkrustumata. Puhast pärnaõiemett ei ole olemas, sest pärna õitsemise ajal õitseb ka musttuhat teist taime ja mummid ei eelista üht teisele. Nemad võtavad üsna järjest. Küll aga oleme täheldanud, et üks südasuve mesi on pärnaõite maitsega veidi küll. No miks ei peaks olema kui mesila kõrval kasvab mitu hiiglaslikku pärnapuud.:)

    ReplyDelete