Wednesday, August 1, 2012

Tõdemused kahe vihma vahel

Üks hea vihmane suvi tavaliste selliste päikseliste vahel annab kasvus toppama jäänud puudele-põõsastele elujõudu, laseb aednikul oma lemmikutest täit rõõmu tunda ega muuda uusi istutusi tüütuks kastmiskohustuseks kuni juurdumiseni. Tänavuse suve jooksul on õnnestunud vaid ühel korral vihmaveetünn tühjaks saada, see oli see pikk maikuu soojalaine.
Mis on aias siis teistmoodi kui vanajumal ise niiskuse eest hoolt kannab?
Tavalisel kuumal suvel käib aednik igal õhtul või hommikul lemmikud kastekannuga üle. Loomulikult need kes ilma kastmiseta ellu ei jääks. Kogu aeda iga päev kasta ei jaksa ja ka vett ei jätkuks. Kes ise hakkama saavad, neile langeb vahel harva kastekannust natuke hingepidemeks. Ühed sellised on näiteks madalad astrid. Nad on kuivalembesed taimed, kuid kui põud liiaks läheb, peatavad nad oma kasvu. Sama lugu on muidugi ka teistega, kuid eriti silma torkab see just hiliste õitsejate osas. Päris mitu korda on kõrva hakanud niisugune lause: "Need sügisastrid on nii mõttetud lilled, mul on nad juba Teist (kolmandat) suve, aga kordagi pole õisi näinud, lumi tuleb enne maha." Jutt jumala õige. Kahel sügisel oli ka meie aias sellega nigelavõitu. Praegu neid vaadates saan, aru, et asi on olnud puuduvas niiskuses. Praegu on kõigil madalatel astritel juba õiealged näha (augusti algul!) ja ka haruline lursslill tegeleb agaralt õieküünalde ehitamisega. Sel aastal tuleb vist juba september suhteliselt astrine.:)
Mis on veel teistmoodi?
Noorte sirelite peaaegu meetrised võsud, deutsia väga rasvane juurdekasv, täies ilus hostad, vahetpidamatult naeratav nutipõõsas, oma roheliste seelikutega nurgast välja nihkunud ebajasmiin `Compacta`, kasvamisest hullunud monarda, tihnikuks muutunud lavendel, naabri aeda läinud aktiniidia jne.
Nelkidele niiskus ei meeldi. Kohe mitte kuskilt otsast. Oli lausa märgatav kui napilt suur vana nelgimaastik õisi näitas.


1 comment:

  1. Sügisõitsejad paistavad tõesti sel aastal varem alustavat. Selle põhjuseks aga peaks olema eelkõige pilves ilmadega kaasnev väiksem valgusehulk. Õhtupimedus saabub paksu pilve all kiiremini. Minu varjulises aias on hoopis vihm rikkunud astrite lehti, nii et lopsakaid õisi pole loota. Aga hea roheluse kasvu, istutamise ja paljundamise aasta on tõesti.

    ReplyDelete