Thursday, March 7, 2013

Kuu aja pärast on krookused.:)


Imeline nädal täis päikest. Sellises miljöös oli isegi grippi kuidagi...hmh...pidulik põdeda.
Tatsun, taastun, täna võtsin isegi raamatu kätte.
Ja ikka ei anna rahu see kevade moment, et piirkonniti nii ja teisal jälle naa.
Millal läheb lumi tavaliselt ära Sinu koduaias? 

 Blogi on hea võimalus minna ajas tagasi. Läksin ja uurisin puhtalt huvi pärast, et kuidas olid lood lumeminekuga eelmistel kevadetel. Kalendrikevad tuleb alati määratud ajal, kuid päriskevad ikka alles siis kui lumi aiast läinud ja aednik oma varad talve käest kõik jälle tagasi saab.
2009/2010 talv. Rekordlumega talv. 8. aprilliks on aed lumest puhas, 10 aprill puhkeb esimene krookus. Mets on kümnendal veel pilgeni sulalund täis.
2010/2011 talv. Teine rekordlumega talv. 6. aprillil saab alevikus rattaga sõita, ka aias on üsna puhas plats ja 10 aprill krookused.
2011/2012 talv oli lume poolest Harjumaal keskmine kuid kibeda pakaseperioodiga. Meie külmarekord - miinus 34,4. Kevad saabub kolm korda. Esimest korda on suur sula märtsi lõpus, siis külmad ja lumi naasevad. Teist korda tuleb kevad aprilli alguses. 5. aprillil on lumi aiast läinud, krookus õiseb, kuid 8. aprill tuleb 20 cm lund ja katab kõik kuni kümnenda aprillini kui saabub kolmas soojalaine ja see kevad jääb paika. 10 aprill puhkeb aias esimene sinilill.
Tudisesin täna korra ka aeda, tõmbasin kanada kuusele päiksekaitseks koti pähe ja uurisin möödaminnes lumekuppude kasvukohta. Seal valitses Alaska ja midagi huvitavat veel näha ei olnud.

10 comments:

  1. Jajah, blogi on väärt värk, täpselt samamoodi kui IT-ajastule eelnenud päevikud
    Uurisin huviga ka enda märkmeid
    2008- 27.04 viimne lumeraas kadunud
    2009- 24.04 pool aeda veel paksus lumes
    2010- 26.04 lumi läinud (24.04 korralik lumesadu)
    2011- 23.04 lumi läinud
    2012- 21.04 lumi läinud
    kõigil aastatel on hekitagused olnud lumised veel mai algulgi.
    Nii, et minu kevad ja krookused on üle 2 nädala hilisemad kui Sul. Ma elan tõesti säärases imelikus kohas, ümberringi on samuti suur kevad ja õitsemine,aga 5 km enne meid valitseb alati veel talv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lausa nagu müstika...Ja mina veel räägin külmal kohal elamisest.:)No Tallinnaga olen meite kliimat võrrelnud, sealseid kuupäevi oleks ka huvitav näha. Seni olen arvanud, et Tallinna tulbid puhkevad poolteist nädalat varem kui minu omad. Asjad on tavaliselt tasakaalus, et kas siis sügised on sellevõrra ehk soojemad ja hilisemad kui mujal?

      Delete
    2. Ei ole siin mingit tasakaalu ette nähtud. Lõuna pool on üldiselt kevad varasem, päike heledam, suvi soojem ja talv külmem. Siin metsa all mere suhtelises läheduses on ainus hea asi, et öökülmavaba aeg on enamasti pikem. Kolm eelmist talve venitasid kraadiklaasi 27-28 peale, selle aasta rekordiks jäi (vist)18 miinuskraadi, mis on küll väga haruldane.
      Linnametsas läheb lumi jupikaupa, nädal- poolteist sinust hiljem, kuid pisut varem kui Muhediku mõisas. Krookused võivad juba märtsis endast märku anda kui kuskil lumevaba lapike leidub. Neid võib varjulisemates kohtades jätkuda ka pea aprilli lõpuni koos teiste aprillililledega. Tulpide õitsemine oleneb sellest, milliseid sorte kasvatad. Minu omad alustavad aprilli viimastel päevadel kui aianukas võib veel viimane lumehang lösutada ja õitsevad maikuu lõpuni.

      Delete
    3. Nood mõõduvõtu tulbid meil tütrega ikka need vanad head punased Darwinid. Aga, et ka linnas on nii suur erinevus lume sulamise aja osas, see päris üllatas. Jah, sel talvel pole ka meil mainimisväärset pakast olnud, midagi üle miinus 20 oli, aga ei fikseerinud. Väga Külma Ilma Riideid sel talvel igatahes vaja läinud ei ole.

      Delete
  2. Toonekurg Priidu hakkas Aafrikast tulema, 15. aprilli paiku peaks vist meie maile jõudma. Järelikult selleks ajaks lumi läinud ja miskit ka suhu juba pista.Küll tema juba teab!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaama kured on tavaliselt kasemahla laskmise ajal juba kohal.

      Delete
  3. Aed Tallinnas Nõmmel, kuid kahel pool aia taga on mets. Lumi läheb seetõttu kahetsusväärselt hilja, aprilli keskpaigas on üle poole aeda paksu lume all. Eelmisel aastal oli terve aed lumest vaba 24. aprillil, ülemöödunud aastal 26. aprillil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mu armsa sugulase aed asub Hipodroomi lähedal ja peale õunapuude kõrgeid varjavaid puid pole. Sealt läheb lumi poolteist nädalat enne Sakut ära, nii et ka Tallinn jaotatud kliimavöötmete järgi.:)

      Delete
  4. Toonekured tulid eelmisel aastal siis, kui veel paks lumi oli maas. Arvasin küll, et külmetavad jalad ära, aga polnud neil häda midagi.
    Jah, Futu, kevad on meil hilisem, aga me pole ka kunagi kannatanud kevadiste hiliskülmade käes, nn toomingakülma me ei saa. Kui meil algab kevad, siis on ka kevad. Sügised on meil hilisemad ja neist esimestest öökülmadest, mis mujal kurja teevad, ei tea meie midagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui kõik hiljem, siis annab mõnusa kindlustunde. Ja pikk öökülmadeta sügis laseb aial täit ilu näidata. Vahel on meil olnud nii, et madalad astrid ja lursslill ei jõuagi õide minna.

      Delete