Tuesday, June 18, 2013

Siili elegants

Muriel Barbery, "Siili elegants."

Maailm kirjeldatuna paari kuu jooksul läbi kahe naisolevuse silmade. Üks neist on eliitlinnaosa rikaste majahoidja, üle viiekümnene lesk, kes elab vaikselt koos kassiga oma tagasihoidlikus ubrikus ja teeskleb, et on lihtne hing. Majahoidja kirglikuks hobiks on kultuur. Oma vaba aja pühendab ta raamatutele, kaunite kunstide, muusikašedöövrite ja parimate filmide nautimisele. Ka oskab too daam lugu pidada heast söögist ja valmistab endale aeg-ajalt gurmeeüllatusi. Kõik peale tema sõbranna peavad teda tavaliseks majahoidjamutiks.
Teine peategelane on samas majas elava riigimehe üle mõistuse varaintelligentne teismeline tütar, kes on otsustanud oma kolmeteistkümnendaks sünnipäevaks ennast ära tappa ja korteri põlema panna, sest tal on juba kõik selge ja elul puudub mõte. Mõlemi arutlused enda ümber nähtu ja kuuldu üle on nii head, et tekitavad tahtmise see raamat endale koju muretseda.
Et lugu väga staatiliseks ei muutuks kolib umbes poole pealt tollesse majja üks soliidne jaapani härrasmees...
Väga hea raamatu koju ostmise teeb alati keeruliseks tõik, et pahatihti on see juba igal pool läbi müüdud. 
Selles suhtes ei erine ka ülalpool kirjeldatu teistest väga headest raamatutest.

4 comments:

  1. Paljutõotav kokkuvõte, eriti meeldis mulle ... sest tal on juba kõik selge ...
    Mulle meeldiks midagi sinu sulest ka lugeda, tundub, et sul on selleks annet.

    ReplyDelete
  2. Tänan:)
    ...aga kirjutamise koha pealt...ma tunnistan, et viimasel ajal on olnud kiusatus küll, kuid sellega on sedasi, et enne millegi jagamist peab olema aeg kogumiseks. Kogumine on nagu pealtnägemine, ei kohusta millekski, vaatad ja imestad...või ei imesta...sest läbi elu kulgedes kohtab nii palju huvitavaid nägusid ja tegusid. Mõned neist on äraütlemata selged ja lihtsad, pane või kohe kirja, aga kui oled juba kirjutama hakanud, siis on kohustus millalgi ka lõpetada... nagu seda aega nii palju oleks.:) Nii et ainuke põhjus tõesti.:)

    ReplyDelete
  3. See "perepilt" meeldib mulle väga! Hosta 'June' pole mulle varasemalt nii apetiitne tundunudki! :)

    ReplyDelete
  4. `June`on mingitel aegadel mingite inimeste poolt tunnustatud maailma kõige ilusamaks hostaks. Kas sa teadsid?:)

    ReplyDelete