Tuesday, June 24, 2014

Üleni suves.

Eile päeval sai nii kaua neist metsalilledest räägitud kuni Tii kohale tuli ja me ekspeditsiooni korraldasime. Paistab, et lisaks algsele leiukohale kasvab neid üsna mitmes kohas. Uurisime nii uibulehte kui kuningakübarat. Mõlemad on suhteliselt pindmise mahlase juurega, mis samblaaluses  liivmullas kulgeb. Kuningakübar läheb edasi risoomiga. Katsetan kuuskede alusel pinnal mõlemat.
Õhtul oli kodus jaanituli heade vanade sõpradega üle tänava ja kaugemalt. Vaatamata vahepealsetele vihmasagaratele sai sellest väga õdus õhtu. Tõesti üks mõnusamaid jaanipäevi üle hulga aja. :)
Iirised on ära nähtud, kuid mitte veel kõik. Viimane õitsejatest sätib alles õisi avama ja umbes 10 tahab veel järgmise suveni kasvada. Üks pirtsakamaid on Radiant Apogee, kes on juba neli suve aias, aga õisi ikka näinud ei ole. Seevastu eelmisel suvel Merikese aiast tulnud pisijuurikas tegi üheainsa kuid imelise õie. Tema on esimene volangiline meite aias. Võrratud lilla, purpuri ja tumesinise varjundid. Käin mitu korda päevas imetlemas. Reaalis on ta tumedam, sametisem ja varjundirikkam.
Ka see on üks vitaalsemaid ja atraktiivsemaid. Peaks olema `Rajah`. 
Trollus macropetalus on umbes meetri kõrgune ja tunneb suvest rõõmu.:)
Tehislikele liivikutele teleporditud nõmme-liivateed hakkasid õitsema.
Kollaselehelisest aniisi-hiidiisopist on kasvanud selline kaunis olevus. Muide, tema all on taimi, kes soovib.
Palju poleemikat tekitanud mägisibul vajaks nime. Aga välja näeb ta nii:
Natuke varasematest piltidest. Moonlight Madonna ja Bang.
Nimetu sinine
Sepia Gold.


6 comments:

  1. Ilus ja rikas aeg on aias praegu.

    Kahtlane, kas Sa sellele mägisibulale nime saad.

    Lugesin, et need kaunid metsataimed eelistavad lepavarist, aga äkki lepivad nad ka kuusega.

    Ilusat, sooja ja päikselist suve Sulle ja Su aiale.

    ReplyDelete
  2. uskumatu, ka sina Brutus oma iiristega, ärge ajage mind päris hulluks nendega aga kui suudad need kuningakübarad kodustada, siis oleksin järjekorras koha sissevõtmisega kiire tüdruk :D

    ReplyDelete
  3. Ilm oli ju selline tavapärane Eesti jaanipäevane ja meil oli ka väga tore õhtu :) Vahvad pildid, mul on iiristel veel viimased õied aga kuna sel aastal väga palju lisa toodud sai, siis on järgmisel aastal kindlasti uudistamist palju

    ReplyDelete
  4. Need taimed kasvasid sellises kohas kuuskede all, kuhu mingil päevaosal ka päikest peale paistis. Näib, et nad ei ole nõudlikud, kuid mine tea...Ainult kuused olid seal, maapind okastega kaetud ja kindlalt happeline. Väga peen lõhn on neil, kannikeselaadne, kuid väiksem ja uhkem. Osa uibulehte kasvas tiigi ääres vanade pajude jalamil. Kui kasvukohaga lepivad, oleks rõõm küll ja kade pole ma kah kunagi olnud.:)

    ReplyDelete
  5. Mägisibula nimega on keeruline jah. Tegemist on cristata vormiga, aga mistahes sordist. Mitmetel liikidel sortidel esineb cristata vorme, levinumad nt 'Bedivere' ja võrk-mägisibul (Sempervivum arachnoideum). Kui kevadel iseloomulik vervus tuleb, siis võib uuesti vaadata. Aga 'Bedivere' võid küsimärgiga kirja panna.

    ReplyDelete