Sunday, July 27, 2014

Nagu praeahjus...

Eelmisest pühapäevast saadik pole tilkagi vihma tulnud ja paiguti hakkab kuivus liiga tegema. Varjulisemates kohtades on maapinnal lehtede all veel niiskust, kuid lagedal tikub päike juba üsna hingekese ligi. Käin õhtuti aia läbi ja kastan hädalisemaid. Viimastel päevadel on tulnud juba ka liiliaid ja paraadpeenart kasta, kus seni iseseisvalt hakkama saadi. Muidu nii soojalembesed kassid otsivad jahedamaid kohti ega vali enam, kukutakse kuhu juhtub (teerajale, kivilasse, pojengi alla), peaasi, et varjus. (Neid muidugi kasta ei tohi, kuigi veidike mõistlikku jahutust kuluks neilegi ära:)
Eile oli pluss 31 varjus ja jääkuubikud külmkapis on muutunud iseenesest mõistetavaks. Inimesed hakkavad käituma kummaliselt. Tee Sakku on ääristatud autodega, millede omanikud karjääri ujuma läinud ning igal hetkel võib teele uimerdada mõni palavusest sassi kamminud kaaskodanik, rääkimata limpsipudeliga lastest.
Liiliad õitsevad meeleheitlikult. Olen neid sel nädalal juba kaks korda kastnud, aga kuumus teeb endiselt liiga. Kogu liiliate värvipalett on lõviosas juba lahti laotunud. Eile avanes ka esimene kõrgetest trompetitest. Aga siin on pildiseeriana esindatud mõned ilusamad liiliavärvid:
Mahe pooltoon Milda aiast, nimetu sigisibulataim
Ja teine mahe nimetu pooltoon Taivi aiast

Lopsakas mahlane punane osutus Gran Paradisoks ja on ikka tõesti väga erilist värvi, reaalis on punasem kui pildil.

Punaseid värve on aias vähe, ikka pastelsed ja mõni kahevärviline ka -Grand Cru

Elurõõmus nimetu kollane taimevahetusest.
Vanaaegne vitaalne nimetu LA, sellel liilial on kerge roosiaroom.
Lopsakad vanaaegsed valged
...ja kollased.
Tii aia kaunitar Minos (kui nüüd sildid sassi pole läinud...)

Luxor näeb reaalis parem välja kui piltidel.
Nimetu kirju sibulavahetusest

Vana võimas Nepal
Ilus ja kiirekasvuline Latvia
Vitaalne ja ilus nimetu Merikese aiast, äkki teab Merike nime...
Võrratu kuukollane Trebbiano
Väikeste lõhnavate õitega lankongi liilia
Kuningliilia
Veidi teise väljanägemisega, oletatavasti samuti kuningliilia, vanaaegne ja vitaalne sort.
Liiliatega ühel ajal läks õitsema santoliin, kes arvas meie suve olevat samasuguse nagu kodumaal. Eks ta ole...:)

Veel liiliaid: Kentucky
Landini
Royal Sunset
Orange Electric
Golden Joy
Tii aia Zabava esimene ja ainus  õis.
Sellele liiliale paluksin nimeabi. Ei saa ometi olla nii võrratu ja ilma nimeta.:)
Vermeer
Ballroom
Ja lõpuks siis mägisibulate kaitseala kolmes sašlõkikarbis. (Neljandiku nupsikud on ülemises vasakpoolsed.:)

8 comments:

  1. Liiliad kuumaval keskpäeval ilmselt ootasid veel üht silmapaari. Jälle tüng - esimesel pilgul tundus, et need vaatame kähku üle ja siis kohe päikese eest varju. Aga kollektsioonirivi ühest otsast nurgani läks üksjagu palju aega ja siis veel teine sirge, rääkimata mujale sokutatud üksikutest. Ja seda ergavat "Gran Paradiso" oranzi nimetavad mõned punaseks, hmm, võibolla kohe puhkedes oligi punane. Mul endal ei ole olnud seni ühtki LA liiliat, Futu kollektsioonis oli neid päris mitu. Üks , mis peenras kindlalt parem kui piltidel, oli "Ballroom". Siis oli veel huvitav vaadata sedasorti laiutajaid tüüpe, kes oma õied keskmisest varrest kaugele eemale riputavad. Ise olen sellistest ruumipuuduse ettekäändel seni loobunud, kuid nüüd endalgi "White Tiger" esimest õiekellukat avamas.

    ReplyDelete
  2. liiliad on ikka täiega oopus omaette, sul nad kõik nii ilusad, minu omad on sael aastal nii ja naa, 20 cm 1,5 m ja muud hädad ka kiusavad :( tublimad selguvad peale raskusi :D

    ReplyDelete
  3. Ka meil on 20 cm-se varrega ja puhta uinuvaid sibulaid. Ma pole praegu torkinud, aga sügisel vaatan küll täpselt järgi, et kes magab ja kes lahkunud.
    Gran Paradiso värvi nimetaksin hele hõõguv punane, kuum punane, noneh oranzipoolne, kuid minu silmale siiski punane.

    ReplyDelete
  4. Isegi mina olen liiliatele alla andnud. Esialgu küll olude sunnil, osa sibulaid jäi kätte. Nüüd vaatan, et on ikka ilusad, sindrid, ja kuskil eemal lõhnavad, elab üle.

    ReplyDelete
  5. Liiliad on kõige uhkemad ja kaunimad sibullilled.Sina võid enda omade üle vaid rõõmustada, terved ja tugevad.

    Aga Grand Cru pole kindlasti Grand Cru, pead talle otsima teise nime. Õigel on laik väiksem, erksam täppideta hõõguvoranž ja õie pole ka nii avatud.
    Viimane tundub tuttav, aga päriselt aidata ei oska, kõiki pole näinud ja paljusid enam ei mäleta.

    Kui Sul talvel aega on, võiksid vaadata Daves Garden Plant Finder,Lilies, seal on koos fotodega üle 1000 sordi/liigi kirjeldused. Võiksin saata ka liiliaregistri lingi, aga sellest pole kasu, kui õiget nime ei tea.

    ReplyDelete
  6. See vanaaegne nimetu LA on küll võrratut värvi. Ja Ballroom on mind juba mitu korda meelitanud aga mingil põhjusel on tellimata jäänud, ilus teine!

    ReplyDelete
  7. Tänan nimekorrrigeerimise eest ja leidsin ka oma Grand Cru üles, ta oli täitsa olemas, ainult vale sildi all.:)

    ReplyDelete