Monday, April 13, 2015

Lennus

Reedel oli veel kõva tuul (mis võttis tegelikult terve viimase nädala lõõtsuda), kuid laupäeval läks ilm soojaks. Ikka kohe päris. Krookused lõid oma kroonlehed valla, mummid ja liblikad lendasid kohale ja kõik oli nii nagu maikuus. Isegi veidi nagu liiga soe, sest pärastlõunal rohides tundus topi väel lausa palav.
Laupäeval oli suures aiapoes Eneli raamatuesitlus. Ikkagi nii pidulik asi ja ma lõin ennast korralikult lille.  Pisitasa hakkas hommikul hästi planeeritud ajagraafik kokku jooksma. Sellele aitasid oluliselt kaasa mamma (kes kudus oma esimest vaibameetrit ja ühtelugu nõu küsis) ning eufoorias kassid (kes äraütlemata ilusa ilma tõttu ei suutnud otsustada kas olla sees või väljas). Pokumees vaatas seda edasi-tagasi leekamist ja sekeldamist  lõbusa huviga pealt ja ütles, et ma meenutavat midagi umbes sellist nagu mitmekordne harakiri maailmameister vms. Munemise mõttes. Noh et täiuslikkuseni lihvitud munemise kunst kui on vaja kuskile kiiresti minna. Niih, aiast veel Merikesele mõned taimed kaasa, oops, võtmed unustasin, jälle autost välja ja tagasi, oeh, ning  lõpuks olin ma teel.
Põgus ja värvikirev puhkepaus uhke varalõunaga (ülimaitsev lihahautis punase veini kastmes) Tii aias, kus on praegusel ajal miljonivaade krookuste massilise õitsemise tõttu. Neid oli iga värvi, igal pool ja lõplikult tinistas kõik mõjusfääri sattunud ära suur ümmargune värviring murus. Krookuste värvid on puhtad ja klaarid ning sobivad üksteisega meeletult hästi kokku. Eriti need toon-toonis kollased, muudest rääkimata.
Tii juurest sain kaasa suure põõsa Merikesele ja ka Futuland ei pääsenud ilma paari potita, nii, et esitlusele minnes oli mõnus déjà vu tunne - sõidan kuhugile (süda kerge, autos taimed, põõsa oksad kukalt kõditamas) jehhuu, suviiii!:):):)
Pühapäevane ekspromptekskursioon oivalisse Tabasalu aeda lõppes fiaskoga. Kenasti ja suviselt alanud hommik päädis tormituule ja vihmaga just selleks ajaks kui kohale jõudsime. Aed sai sellegipoolest ära vaadatud, sest mis teeb vihm aednikule? Kastab, muud midagi.:)
Vesi veeres solinal mööda ninasid alla ja joped olid läbimärjad, aga keegi ei raatsinud ühestki põnevast taimeloost ilma jääda mida lahke perenaine jutustas.
Nädalavahetuse võib kokku võtta kui aiahooaja ametliku avamise. Kõik tunnused on olemas, aiaekskursioonid, taimepoed ja uusi mägisibulaid tuleb kohinal, muudest nupsikutest rääkimata.
1. Värvikirev madal nimetu kukehari Tiia põnevast alpipeenrast, pistikud.
2. Dianthus arpadianus, pistikud
3. Minuartia minima, pistikud
...ja viimased ostud siis:
4. Festuca punktoria
5. Salix serphyllifolia
6. Saxifraga callosa
7. Dianthus sternkissen
8. Sempervivumid Galahad
9. Dr Fr. Köning
10. Nigrum
11. Sha`Uri
12. Elva
13. Max
14. Alchemist
15. Blue Ice
Edasi Tii lahked annid - pukspuu, hiibapuu ning värd-jugapuu pojad, kellest proovin kujundada minipõõsad kivila juurde.
Ja Calmia Iberis Weisser Zweig ning õrn kivirik.




10 comments:

  1. Põnevad tegemised. Aitäh jagamast! :)

    ReplyDelete
  2. Selliseid üritusi ei sega küll vihm ega tuul!Ja veel uued taimed,kas saab veel paremat nädalavahetust olla!

    ReplyDelete
  3. Ja nii need taimed tasapisi kogunevad :) ilusat hooaega ja ma tahan ka teie aedadesse tuustima ja vaatama, pole veel plaane paigas aga ega te must pääse :)

    ReplyDelete
  4. Rõõm kuulda ja alati teretulnud.:)

    ReplyDelete
  5. Mmmm... sa ajasid ikka tõelise suvetunde peale kuigi mina selle kõikse ilusama päeva toas pidin veetma. Ma avastasin, et krookuseid on mul selgelt liiga vähe, seda viga tuleb parandada.

    ReplyDelete
  6. Oooo, kus on alles väärt saak, aga ma usun, et esimesed kohtumised teiste aedades on veel suurema väärtusega kui saadud taimed

    ReplyDelete
  7. Seda otse loomulikult.:)
    Ega see alpinduse usku astumine siis niisama ei tulnud. Lihtsalt nii võrratu aed!:)

    ReplyDelete
  8. Vaat nii on juba hooaeg vungi sisse saanud!!! Loen ja kadestan ja püüan samal ajal tööelust läbi närida. Aga küll ma ka jõuan, ükskord küllagi, kuid uusi mägisibula sorte mul Sulle vist tuua varsti ei olegi - kõik olemas juba! :-P

    ReplyDelete
  9. Eks ole ju talvel katalooge sirvitud ja lõputult pilte googeldatud ja mingil hetkel hakkavad ühed ja samad nimed korduma. Need olid siis sellest ülivõrratute nimekirjast. Ma ütleks, et reaalis olid nad veel ilusamad ja mis ma sain parata...:)Eeeh...eks ma ürita, vähemalt vahetusmaterjali osaski on midagi ehk vastu pakkuda.:)

    ReplyDelete