Tuesday, July 14, 2015

Tüünelt ja vähem tüünelt

Kahe päevaga jõuab aiale ringi peale teha küll. Vahel ma mõtlen, et ikka päris hea, et ta niisugune väike on ja hea ka, et külalised vahel käivad.:)
Muidu oleks ma laisem. Kindel see.:)
Kompostikast on nüüd igatahes ägisemiseni täis ja ilmselt peab mingid äärekõrgendused panema, et sinna ikka suve lõpuni mahuks.
Tänavune suvi on suisa veider. Jahedus, palju vihma, palju pilviseid päevi ja loodus kalendrist umbes 2 nädalat maas. Pärn ei õitse veel. Tavalistel suvedel poetab pärn 13. juuli paiku juba õielehti.
Reedel avasid õied esimesed liiliad.
Mesi tuleb kõigest hoolimata. Mee poolest just ei uputa, kuid asi seegi. Ka mete maitsed on tavalistest suvedest erinevad. Esimene mesi (võilille oma) jäi üldse ära, sest jahedate ilmade tõttu massilist võilillemee korjet ei olnud. Teine mesi oli hele, vedel ja mahe ning läheb kokku tavaliste suvede omaga. Sellest järgmine mesi oleks pidanud olema aromaatne, vedel ja hele (kutsusime seda tinglikult vaarikaõiemeeks), kuid selle asemel on mummid korjanud midagi, mis on ülipaks, viskoosne ja merevaigukarvaline. Huvitav, kas aromaatne on seotud kuidagi pärnadega ja tuleb alles peale pärnade õitsemist? Oi, kuidas ma tunnen vajadust ühe lihtsa mikroskoobi järele...Siis oleks asi selge, milliste taimide õietolmuosakesi millises mees kõige rohkem on.
Nõmme-liivatee tihnikud kruusamaastikel lõpetavad õitsemist ja hostad on saavutanud kasvus suve tippvormi.
Nädalavahetusel tegin peenardes veidi ruumi. Kolm päevaliiliat lähevad oma uude koju ja tühjad kohad? Aga neid lihtsalt ei tekkinudki, sest päevaliiliate lahkumisel lasid ümbritsevad taimed oma lehed ja varred tühikusse valguda...tšahh!...(või oli see plumps!:) Eks meil siin ole tihe ka.:)
Vihmane aeg on hea istutamiseks. Reguleerisin alpikalju elanike kõrgusi. Liiga lopsakad kolisid kas kivilasse või kõrgpeenrasse. Alpikaljul saavad olema vaid kõige madalamad ja eks ta üks suur katsepolügon olegi. Milline tuleb järgmine talv, kas hellikumad mägilased elavad selle üle jne jne?
Minihostade tarbeks peaks olema üks kena ja väärikas eksponeerimiskoht. Võimalik, et kolin paraadpeenrast kõik mättalised kivide vahele ja sinna saavad hostad. Nu näis.
Suvi vuhiseb metsiku kiirusega mööda.


13 comments:

  1. Minu arust läheb ka suvi liiga kiiresti :(. Aga õnneks tuleb meelde aegajalt kalendrisse vaadata ja tegelikult on alles juuli keskpaik.

    ReplyDelete
  2. Vihmaga on tõesti hea istutada ja ümberkorraldada, sellest mõttes on hea aeg. Kes muidugi sooja ihkab, siis sellel muidugi kehvem. Meil siin ei ole ühte ega teist, sooja on muidugi rohkem. See ka muidugi mõnus kui kahe päevaga jõuab aia "üle käia", mul see kuidagi ei õnnestu.

    ReplyDelete
  3. Ma käisin nädalavahetusel Viljandi turul mett ostmas ja kohalik mesinik ähvardas, et kui ilm ei parane, siis "saate vaid hiina mett osta edaspidi". Praegu oli tal aga pakkuda veel värket vaarikamett. Maitses hea!

    ReplyDelete
  4. Thelale: Kui keegi leiutaks aastaaegade mõõtmise masina, siis ma olen kindel, et suved lähevad poole kiiremini kui talved.:)

    ReplyDelete
  5. Krisile: Eks see kahe päevaga aed üle käia tähendas rohimist, aga on ju paljupalju muid asju, istutamisi ja posserdamisi, nendega läheb maa ja ilm.:)
    Tistoule: Väga huvitav. Palun, kas sa kirjeldaksid selle mesiniku vaarikamee värvi, maitset ja konsistentsi?

    ReplyDelete
  6. Mnjah, ma suutsin kahe päevaga ja natuke peale ühe oma peenra üle joosta, sest tempo oli metsik ja hambad ristis aga mikroskoobiga äkki õnnestub sind aidata :)

    ReplyDelete
  7. Rahutule: Ohoh. See oli nüüd küll hea üllatus, mina siin niisama omaette...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesilasejuttu loeks edaspidigi.
      Paljude suvetöödega alustan juba aprillis ja lõpetan peale jõule, aga ikka on hooaeg lyhike.

      Delete
  8. Ma ei tea, kas pärn õitseb (näinud veel ei ole), aga täna hommikul tööle tulles (Tallinnas) tundsin pärnaõite lõhna. Kindlasti on lootust pärnaõiemeele :)

    ReplyDelete
  9. Selline tumekuldne. Värskelt vurritatuna tüüpilise värske mee maitsega (väga-väga hea!!!), pigem tihe (mitte väga vedel). Aga ma pean nüüd maale minema ja uuesti maitsma nende küsimuste peale! Ja tunnetama vaarikat!

    ReplyDelete
  10. Triksile: Nüüd võib ta juba õitseda küll, aga eelmine nädal veel ei olnud.
    Tistoule: Siis pole meie too vaarikameeks arvatud mesi seda mitte. On midagi muud.

    ReplyDelete
  11. Veider suvi on tõepoolest, aga aiale on see kummaliselt kombel meeltmööda

    ReplyDelete
  12. On küll. Täna hommikul näitas kraadiklaas õues pluss 10. Juulikuus on leitsak leitsaku otsa tavaliselt.

    ReplyDelete