Friday, June 10, 2016

Juunist juba kolmandik läbi

Selle nädala hommikud on olnud jahedad, vahelduvalt ikka alla 10 plusskraadi, korra isegi 2,5, mis on üsna öökülmalähedane. Ja siis viimaks kesknädalal see vihm, kauaoodatud, paljuloodetud vihm, mille lõunalased endaga kaasa tõid. :)
Teisipäeva õhtul tulid Merike ja KSJ, samas poetati aiaväravasse ka Tii Pohlavars. Rõõmsad kohtumised, taimevahetus, kauba üleandmine ja aiaekskursioon pimedani veinide saatel mis aina hõrgumaks ja eksootilisemaks (Malaisia, Madeira) läksid. Lõpetasime köögilaua ääres reisiliste järgmise päeva marsruuti visandades. Õdus õhtu kulus ruttu. Nii tuline kahju oli, et töölt vaba päeva ei saanud, oleks ise ka tahtnud järgmisel päeval kaasa rallida.
Kolmapäeval sadas esimest korda. Võimas on see kasvuefekt peale kauaoodatud vihma - hostad sirutusid ööpäevaga vaksa võrra suuremaks ja uhkemaks. Ja muidugi pesu ka, sest kogu maailm sai puhtaks kõikvõimalikust õetolmust.
Mingi vahekokkuvõtte võib ka juba teha. Põud hostasid eriti ei morjendanud ja hetkel on nad aegade kauneimas seisus. Iirised alustasid õitsemist, ka mitu aastat risoomina olemas olnud `Stepping Out`.
Sieboldi priimulad on tänavu võimsad ja heas konditsioonis. Neid võiks rohkemgi olla.
Liiliad on kehvakesed. Soe jabur talv pluss lumeta pakane ei ole neid kuidagi soosinud. Ka põud ilmselt ei meeldinud. Kõik liiliad peale martagonide on eelmise aastaga võrreldes madalamad, tagasihoidlikuma õitsemislubadusega ja üldse. Martagonid armastavad ilmselt sooja ja on sel aastal peale maikuumasid jõhkralt heas vormis, aga õisi veel avanud ei ole.
Ja pilte ka:
Üks toredamaid pisi-iiriseid Gingerbread Man

Hosta Yellow Polka Dot Bikini on kasvuhoo kätte saanud
Pokumehe valge mairoos
Incarvillea elas ka selle eriti ekstreemse talve üle, eelmise sügise pojad siiski hukkusid.
Lubatud foto Suvelillekesele, vasakpoolne on Carefree, reaalis on värvid palju erksamad.
Alpi näsiniinel on valged õied.
Naistesõnajala `Metallica`üksainumas leht. Aga kui ilus!:)
Ja üldse on sõnajalad väga kaunid ja erilised. Varvasadiantum,
Ja tema väiksemat kasvu liigikaaslane
Naistesõnajalg Frizelliae
Lehtselt ilult jälle õieliste juurde, üks taevassinine, ebamagun.
Aediiris Stepping Out

Puispojeng, sel aastal on vähe õisi.
Ülle nelgipojad, esimene tegi õie lahti. Wow, lumivalge!:)
Uutest mägitaimedest õitseb Asperula sintenisii. Talvitus väga kenasti ja näib, et saab hakkama.
Lõuad. Tegelikult abiaednik Bond lihtsalt haigutab.:)


7 comments:

  1. Abiaednikul on ilmselt igav, lebota padjal ja vaata niisama :) Kasvata mulle üks sinise maguna titt, äkki suudab mul ka siis elama hakata :) Minul jäi martagonide kasv seisma, madalamad kui eelmisel aastal aga teised liiliad jäle suht ok, ka kõige hellikumad on elus. Vihm tegi head aga vaja oleks veel, kohe ühte korralikku vihmapäeva oleks vaja :)

    ReplyDelete
  2. Meconopsisega on nii, et kui seeme valmib, siis toimetan sulle ja külva värske seeme otse kasvukohale. Nii on kõige kindlam. Muidu võib ebaõnnestuda. Mina sain ta meil alles sel moel kasvama. Potti külvates peab ikka pikeerima ja ümber istutama, aga liigutamist ta ei salli. Kohale külvates tuli tihe külv, noppisin vahelt harvendamise mõttes nõrgemad välja ja jätsin tugevamad 5-6 tükki alles. Kolmandal suvel hakkas õitsema.

    ReplyDelete
  3. Ilus aeg, ilus aed ja ilusad ja huvitavad taimed on Sul. Raatsiks Sa ainult neid pisisid rohkem näidata. Meil on nii liiliad (v.a.martagonid), aediirised ja siberi iirised poole madalamad kui peaksid. Vihm oli õnnistuseks, sai veidi istutada, aga teda oleks kohe nädala jagu tarvis

    ReplyDelete
  4. Ilus on Su aed- ma kohe naudin neid vaateid pisi-pisidele.Kindlasti tulen sinu aeda seda ilu ise ka vaatama. Asperula sintenisii on imeilus ja muidugi Bond on ju alati tegija!

    ReplyDelete
  5. Oh kui toredat olemisehõngu , mis teil seal olnud on, siiagi õhkub. Ja palju armsaid taimenägusid ka vaatamas. See näisiniine valge on imeline. Ma ka just vaatasin et liiliad nagu madalamad see aasta. Iirised on osad mul vaat et pikemadki kui tavaliselt, mõned jälle hoopis madalaks jäänud. Üldse on olnud vist selline omamoodi tagajärgedega talv. Aga sinu pisikesed on väga armsad ja muidugi! Bond!

    ReplyDelete
  6. Sinise habemege pisiiiris on uhke mees!

    ReplyDelete
  7. Kui veidi kodust välja lipsata, siis läheb aeg suuremaks ja kuu pikemaks, sündmusi rohkem. Väga tore õhtu ja hommik oli.
    Sinu aia asukad olid kõik heas konditsioonis, ma ei mäleta, et ma olek skusagil midagi nihu näinud. :)

    Abiaednik Panter :)

    ReplyDelete