Sunday, August 21, 2016

Tagasi tulnud suvi ja augustihamsterdused.

Juba neljas kuiv päev, jee!:) (Kui kahte õhtupadukat mitte arvestada.)Veel ei ole siiski september, ei ole.:)
Vahepealse vihmaperioodi jooksul on looduses viimsedki õied ära õitsenud ja väljadel valitseb kulundroheline rahu. Aga päikest ja helesiniseid taevaid on üle hulga aja küll sigadema hea näha.
Eile käisime Läänemaal aianduspäevadel. Helen käis juba reedel ära, tuli pärast meilt ka läbi, sära silmis ja pagasnik üsna täis. Olla müüdud "parim enne" okaspuid, lätlased oma peenikese kaubaga ja Valgeanso talu kivirikega, mis oli üllatus. Sain juba ka teada keda pole ja sellest oli kahju.
Nii, et isuäratava kaubaga müüjaid on tänavu vähem. Ka Tartu Bot aeda pole. Aga kuna Triinu aeda oli vaja vaatama minna ja Kiskjasiilile pojeng ootamas, mõnus ilm ja üldse, siis sai ikka kohale mindud. Arvasin, et ega suurt ahvatlusi miskit pole, aga Helen arvas, et 7 taime ma ikka ära toon. No kuule, mul on aed niigi täis...Helen vaatas korra ringi ja pakkus veidi ettevaatlikumalt 5-7. Ok, nu näis...:)
Jõudsime just avamise ajaks ja hea lahe oli taimi uurida, rahvast suurt polnud.
Helga puukool kogub populaarsust. Mõtlesin, et katsetan veelkord alpikannidega. Ja jaapani ängelheina mul ka ei olnud. Uus taim  Mukgenia ´Nova Flame`(Juba neli:) köitis samuti tähelepanu.
Valgeansolt tulid kaks kivirikku ja odavmüügist megasümpaatse pisikese okkaga kuuserääbu `Nidiformis`, mille kohta Tii pärast ytles, et see kasvab nagu loom, aga ma mõtlesin kohanemisvõimeliselt, et ma võin teda ju kärpida. Igatahes on kahe euro eest seal kuuske enam kui küll. Ja saigi seitse täis.
Vaatasin veel lätlaste valget OT hybriidi, mille juures pilt kahemeetrisest liiliast. Huvitav, kui suur on sibul? Parajasti seadis üks daam end liiliaid ostma, siis nägingi kuidas mullast võeti välja niisugune 5 cm läbimõõdus sibulake. Tänan, ei. Heal juhul kasvab sellest avamaal alla meetri paari kellukaga taimeke nagu mul neid juba mitmeid on.  OT hybriidid on avamaal tugevad ja vastupidavad kui maha panna võimas suur sibul. Ülisuure sibulana on aias kunagi maha istutatud `Purple Prince` ja ta õitseb iga aasta imeliselt. Õievarred tõesti ligi 2 m ja kellukaid palju.
Triin oli valmis pannud veel vahetustaimed ja eelmise lilleralli kolm mägisibulat. Nõnda siis.:)
Triinu aeda me juulikuise sõnajalaralli ajal ei näinudki, sest läks kiireks. Seekord jälle polnud perenaist kodus, aga aeda vaatasime tema lahkel loal siis ise. Küll oli ilus uus teejupi algus kahe kivila vahel, see lõi korrapealt kahest eraldi üksusest terviku. Suur peenar oli mõnusalt laienenud ja mitu täiesti uut ala tekkinud. Seinaäärne uus ja aiaäärne uus peenar oli ka väga lahe. Mina imetlesin topeltõielist roosat kipslille, mis roosimaja juures kasvas. Väga ilusa õiega sort. Siis tuli Märta ja pakkus üle aia suveõunu. Suveõuntest võib praegu ennast täitsa ümmarguseks süüa, nõnda palju erinevaid maitseid ja kõik nii head.
Õhtul tulid lapsed shampa ja koogiga, ikkagi pühad. Sumedas õhtuõhus oli verandal üle hulga aja nii  mõnusmõnus. Päikeselgi polnud loojumisega kiiret. Nagu oleks tõesti suvi tagasi tulnud...


4 comments:

  1. Oi, oi, suve lõpuni on ikka veel ilmatuma aeg :) aga praegu on mõnus jälle jah, nagu oleks kaks aastat vihma sadanud ja nüüd lõpuks üle läinud :D

    ReplyDelete
  2. Kipslill on Gypsophila paniculata Rosenschleier, Helga aiast. Küll on kahju, et meil seekord kohtuda ei õnnestunud!

    ReplyDelete
  3. Rõõm oli kohtuda :) Muide, Tartu botaed käib Ellamaal küll ostlemas, aga müünud nad seal pole. Küllap sa mõtlesid, et Riho puudus seekord :)
    Mina mõnulesin pühapäeval ja esmaspäeval, nautisin ilma. Ilus augustihetk

    ReplyDelete
  4. Vägagi suvi oli! Mina tõin Hellamaalt kaks hostat ja sain Ahto Ruuduga tuttavaks. Peame selle küllamineku ikka ette võtma, et need 300 hostat üle vaadata!

    ReplyDelete