Sunday, January 29, 2017

Jaanuari lõpp.

Järjekordne lumevaba nädal pilvise nädalavahetusega. Pluss-miinus 0,5.
Läbi akna oli nii paganama ahvatlev vaadata, et kangesti kiskus aiatiiru tegema. Õues muidugi enam nii tore ei olnud. Absoluutselt igasugust inimtegevust paralüseeriv (fotokat hoidnud käsi sulas üles alles toas) kliima.
Aga tehtud see tiir sai ja mõned pildid muidugi ka: Tohutult nunnud on talvel kõikvõimalikud igihaljad pisikesed mättad, nagu
dianthus arpadianus var. pumilo
piiphein

siil-aruhein 
hallnelk, kivirikud, minikuused ja kõik muu selline. Kõrvikutele kogu see wärk igatahes küll ei meeldi. Tujukas talv on üldse priimulavaenulik. Eriti kui sellele järgneb tujukas kevad.
Kiirinventuuri ajal avastasin ootamatult toreda asja: Jugapuu alla istutatud alpikannid olid äärmiselt elus. Üks õitses tasakesi omaette seal talvehämaras. Heleroosa.:)
Teisel olid niisama ilusad lehed. Ongi vist nii, et üks õitseb sügisel ja teine kevadel. Aga kas talvel õitseb sügiselõitseja või kevadelõitseja, seda ma küll ei tea, sest sildid olid talvemängimise ajal vehkat teinud. Eks kevadel saa selgust.
Üldse, kui tuleb aus lumi maha ja kestab kevadeni, siis on selge vahe sügise, talve ja kevade vahel, aga need mängud on julmad olnud. lumi tuleb-läheb, vihm samamoodi. Oktoobris kohevasse mulda istutatud nartsisside kasvukohal oli kohutav külmakerge. Lootsin, et suladega langeb muld iseenesest alla, kuid maa on püsivalt külmunud. Tallasin täna neid jääpiike maaga tasa. Homme valan sinna paar ämbrit mulda peale, ehk on abi.
Ja kui jõudsin puispojengi juurde, siis oli üllatus suur. Talvel näeb ta välja nagu sajandeid surnud põõsa muumia ja seegi hõre.

Ühe sõnaga, jube. Aga pungad olid kõik elus (pole meil ju külma õieti olnudki) ning osad vanad seemnekuprad ka küljes. Ja kui ma suvel lootusrikkalt mõne olen avanudki, siis pole üheski mingit viljastatud seemne moodi asja olnud. Seekord paistis kahes kupras olevat tosinajagu sümpaatselt kopsakaid "musti herneid". Panin kõik kasvuhoonesse pottidesse. Palju neist emataime moodi topeltõielised sirelilillad on, see selgub alles umbes nelja aasta pärast.:)
 Emataim on pimeost Nurga Puukoolist mitmeid aastaid tagasi ja oli maha istutades umbes 2 suve vana. Aga juunis näeb ta välja nii.




4 comments:

  1. väga vapper oled :) Mina ootan tiirutamiseks pisut helgemst ilma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paistab, et niipea õue asja ei ole, meil tuli ühe ööga ca 10 cm lund maha.:)

      Delete
  2. Väga ilus pojeng!
    Minu tiirutamised peavad ka valitud olema, muidu saab kõrvetada! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maakera teise poole peal võib kõike olla.:)

      Delete