Sunday, March 12, 2017

Head ajad on algamas.

Küüned kibelevad kangesti mulla järele, aga kuidagiviisi on saanud ennast seni veel vaos hoitud.  Reedel oli õues mõnus poolpilvituse vine ja pluss 6. Viimane lumi sulas nagu võluväel.
Kivilad näevad head välja, sest enamus kivide vahel elutsevat floorat  on kõik igihaljas. Kevadise päikese ootel või kaitseks on mõned endale põnevat värvi rüü selga mananud. Eriti just mägisibulad. Käin ja näpsin taimede vahelt mõne üksiku puulehe, mõne rohulible, kuid kivilatega erilist hoolt pole. Muus aiaosas, püsikute poole peal valitseb aga kaos, pori ja laga. Tahaks pealseid riibuda, tahaks juba väikest pinnarohimist ja maksasamblatõrjet teha, aga peenrad ei kanna veel peal. Jäletum porijälg jääb sulanud pinnale, nii et parem mitte. Kassid küll üritavad peenelt kive mööda patseerida, aga lõpuks tullakse ikka pladinal. Paras porikuu. Kaks väikest märga ja õnnelikku tõbrast seerivad terve päeva toa ja õue vahet. Toas kuivab kasukas ära ja porist saab ka lahti ning siis wuh! õue tagasi.:)
Eile puhastasin aknaaluse liiliapeenra ära ja tuvastasin, et adoonised on kenasti alles ning tulekul. Ootavad lihtsalt päikest. Paraadpeenra keskel on veeloigud ja tagaaias veel sulamata lumi. Seal toimubki kõik nädalakese jagu hiljem kui eesaias.

13 comments:

  1. Kuidas sul see maksasambla tõrje käib? Mul ka mõnes kohas mureks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ega muu ei aitagi kui mulla koostist tuleb muuta ja rohkem päikest peale lasta. Seda pole mul võimalik teha. Samblast saab lahti ka erinevaid samblatõrje vahendeid kasutades, sageli sisaldavad need tooted raudsulfaati või raudammooniumsulfaati, mis nö kõrvetab sambla ära. Hiljem, peale tõrje tegemist tuleks kuivanud sammal välja riisuda. Peenraid on soovitav ka regulaarselt kobestada ja multšida. Mis on praegu huumor, sest seal on puhas pori ja kogu see samblik on talvega kasvanud. Aga, et teda lihtsalt vähem oleks, korjan ära kuid komposti ei pane. Läheb prügikasti.

      Delete
  2. see on jah huvitav, et kuidas tõrjud ? ma jätsin tänase koristuse käigus põrandad pesemata nende pisikeste õnnelike tõbraste pärast :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rõduukse alla panin väikese vaiba, mida seal tavaliselt pole. Esimene pori jääb ehk sinna kinni.:)

      Delete
  3. Ma plaanin järgmiseks nädalavahetuseks peenarde suurt kevadpuhastust. Loodan, et selleks ajaks on lumed sulanud, maad piisavalt tahenenud. Hetkel entusiasmi jagub. Mis tegelikult saab, selgub kohapeal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ole minagi veel ringi peale teinud, kohati on lihtsalt liiga porine. Esimene roobitsemine on ühtlasi ka jällekohtumine ja tibude loendus. Näiteks tuvastasin, et külm oli paar pisihostat juurtega mullast üles kergitanud. Ja sugugi mitte ei olnud tegu sügisel istutatutega.

      Delete
  4. Kivilas saab juba toimetada küll, aga ma pole sibulaid veel puhastama hakanud, ootan nädala vast.

    Sul on ju nii huvitav kevad ees, kui sa kivilat ümber tegema hakkad, nii põnev kohe. Hästi tore, et peenemad poisid ja aborigeengi talvitunud on. Väga lahe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, eesti kliima ongi nagu mägedes. Sestap need taimedki ennast siin koduselt tunnevad.:)
      Jah, kolimine saab põnev olema. Puzzle lahti võtmine ja siis jälle kokku panemine.

      Delete
  5. Helvik on peaaegu põnev, ilus, miks tema kohta ainult tõrjumisest igal pool kirjutatakse?

    ReplyDelete
  6. Kivila on tema peale kulutatud aega ja vaeva väärt, sest kivid on aasta ringi ilusad. Pysikupeenras on suure osa aastast ainult nutt ja hala.
    Meie koerakene mahutab päris palju pori, kassikeste käpakesed on selle kõrval lepatriinu :)

    ReplyDelete
  7. Nojaa, eksole, tuppa ja õue vaja temalgi 100 korda päevas. :)

    ReplyDelete
  8. Ka mina kibelen õue aga arvatavasti kuu aega hiljem, kui sina. Midagi pole parata, keskmaa värk

    ReplyDelete