Monday, September 18, 2017

Vapralt sügisele vastu

August oli sama sombune ja vihmarikas kui juuligi. Vaid sõrmedel loetud täispäiksega päevad. Ikka kas väike pilvitus, poolpilves, lauspilves või sadu. Oli päevast leitsakut, kuid ööd jahedad. Antikurgi kliima, sest kurke sai sel aastal ainult kas toas või kasvuhoones kasvatada. Aiale aga on see kõik üldiselt hästi mõjunud. Ilmselge kliima soojenemine - palju tuult, niisked ilmad ja lumeta talved. Kui tahad end tunda inglise lordina pole vaja üldse kuskile kolida. Ehita suure kamina ja väikeste akendega Downtown Abbey mille halli vihmavarjuhoidjas on palju vihmavarjusid, istuta aeda palju roose, sest külm ei võta neid enam kunagi ära ja podagra, küll see ka ükskord tuleb kui aasta läbi kummikutega käia.
Kõrgrõhkkond on kena asi, aga võibolla polegi neid ilusaid ilmu vastu sügist väga vaja, sest siis luusivad öökülmad juba kusagil läheduses ringi, ühel augustilõpu varahommikul näitas me termomeeter +2,5, see karikas läks väga lähedalt mööda. Ei tahaks, mitte ei tahaks veel. Paljud sügislilled on veel õitsemata ja hostadki üle hulga aja ilusad sügiseni välja. Eelmise suve tigude ja nälkjate tohutute hordide järeltuleva põlvega juhtus talvel miskit hullu, sest neid peaaegu üldse pole. Mitte, et keegi neid taga nutaks, vastupidi, kuid imestama paneb. Nii tigudevaest suve pole kaua olnud.
September jätkab selle suve stiili, ehk et on sombune ja sajab. Floksirida näitas ennast heast küljest, nüüd on jäänud keskmise õitseajaga floksid ja eelmine nädal avas esimese õie Nora Leigh ehk Creme de La Menthe. Ilusal lillel mitu ilusat nime.:)
August oli jube kiire kuu, aiva ikka lüpsik sarvis...Nüüd hakkab ehk jälle aega olema. Või mis aega...kolm nädalat on jälle nii vuhinal läinud, et pole blogidagi jõudnud.
Oh, juba septembri lõpp paistab...Võhma Juurikaski selja taga. Oli äge nagu alati. Palju armsaid kohtumisi ja nagu ikka, mõned huvitavad kivilataimed, paar taimevahetust ja hoolimata vähevõitu taimemüüjatest läks floksidega korralikult lappama. Kolm tükki ühe päevaga on ikka palju. Aga kõik NII ilusad. `Goldmine`, `Blue Flame` ja `Eden`s Smile. Mul on kangesti selline tunne, et järgmine aasta muutub üks liiliapeenar vist floksipeenraks.
Sel reedel käisime küünikontserdil Mehise juures. Mehis ja Tätte laulsid vaheldumisi Tätte laule ja rääkisid lugusid elust, muusikast, purjetamisest. Viimase 10 aasta parim kontserdikülastus.
Mehis on pilli- ja laulumees ning kauaaegne Jaan Tätte fänn. Maestroga hästi sarnase välimuse ja sama hääletämbriga. Väidetavalt said mehed esimest korda reaalis kokku 2 tundi enne kontserti ja proovi polnud üldse teinud, aga õhtu oli viimasepeal.:) Küün oli rahvast puupüsti täis.
Eile käisime külalistega seenel. Hea, et igaks juhuks keebid ka sai võetud. Terve see kolm tundi sadas. Koduteel muutusid hoovihm lausa padukaks, aga ega enam märjemaks saada polnud võimalik. Jaht oli hea, kolm täis ämbrit.
Pühapäeval paistis üle hulga aja päike. Puhas eksootika. Istutasin floksid maha ja sõnajala teise kohta ning panin laugusibulaid mulda. Mulle tundub, et järgmine suvi tuleb hästi floksine ja laugune.
Pildid alates augustist.
Maheroosa Pink Hill.
Gzel ja Spinnaker
Vana hea Blue Mouse Ears
Astilbede aegu...
Kisub sügise poole, kaeralill Lucifer juba leegitseb
Hostade õitsemine on alati sündmus, Whirlwind
Floksirida, varased alustavad
Hydon Sunset
Skinwalker õitseb vapralt vihmas.
Floksipeenar
Blue Paradise
Hookeri kuutõverohi naudib vihmast suve
Ka teised kuivalembesed on päris häppid, Euryops acraeus.
Ilupilt kaevu kandis.
Miniastilbe
Minihostad, Harry van Trier õitseb
Pürenee ramonda
Sõnajalg kaljul

Ja siis pidi tööle minema, aeg sai otsa. Jätkan pildirida järgmises blogis.





12 comments:

  1. Meil oli täna selline äike ja padu, millist pole terve suve jooksul olnud aga üldiselt oleks me juba uppunud kui poleks kõrgemal kohal. Igatahes peab hakkama paadi peale mõtlema :) Aiaga on halvasti, seda võib ainult vaadata aga reaalselt pole sinna soovitav minna. Aga sinul on seal imeilus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meitel on 50 cm mulda ja siis on liiv. Ju see vesi pääseb kergemalt minema. Meil uputas laupäeval. Vesi ei jõudnud sellegipoolest sillutise pealt maasse nõrguda, loigud olid mõndaa aega.

      Delete
  2. Su aed näeb vaatamata vihmastele ilmadele suurepärane välja.
    Ja seeni on tänavu tõesti palju. Nagu vihmagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul on ka vihmadest nn "kivipestud" kohti, neid ma lihtsalt ei näita.:)

      Delete
  3. Ilus ja värskelt pestud kõik ;)
    Flokse ei saa mitte armastada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Floksid on imelised. Ja kõik see algas Krasnaja Shapotskast. No Helmi Puur oli ka tükk aega aias, aga otsest nakkust temast ei saanud.:)

      Delete
  4. August oli kena jah, taimedele selline ilm paistab sobivat. Nüüd oleks ilusat oktoobrit vaja ja septembrit ka, meitele juba kivila ka seenetab.

    Äärepealt oleksin oma aiast floksid välja visanud, aga siis käisin Annel külas ja vaatasin kui ilusad nad ikka on ja lõhnavad ju ka ja nüüd on siniseid ja nii ja naasuguseid. Sinuga nad sobivad, romantilised nagu nad on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langenud. Seda võib minu kohta sellel suvel täitsa vabalt öelda. Ja täpsustavalt, et siis langenud floksidesse. :)

      Delete
  5. Floks ei oleks ilmselt ka minu esimene taim, kuid tegelikult on nad ikka oma kõrghetkel väga ilusad, lõhnast rääkimata.
    Ma ikka jätkuvalt mõtlen vahel sinisest floksialleest või peenrast...
    Ilusad ja rõõmsalt värviküllased vaated on ikka jätkuvalt Sul aias!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänan:) Ja mitte ainult sinised...kui edasi mõelda, siis näiteks oranzid floksid tumevioletsete vahel, beebiroosa segamini erksinise lamedalehise ogaputkega jnejne. Ja neil on imelisi pooltoone.

      Delete
  6. Lubasin kaema tulla, aeg libiseb kui liiv sõrmede vahelt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, ma tean seda tunnet:)...aga ehk nüüd millalgi, isegi päikest lubatakse? Ja floksivärvid on veel näha

      Delete