Tuesday, October 3, 2017

Kena lauge sügis.

 Sombune suvi lõppes kena päikselise nädalaga. Täpselt siis kui sügis algas, läksid ilmad soojaks ja sinna võis sukelduda nagu sooja laguuni. Mida sai ka tehtud. Sööstud seenele, pihlakale, lodjapuumarjule (ema väike veidrus maitse-eelistuste osas) ja jälle seenele. Nii ilusad ilmad olid, et aeda pääses vaid korraks. Rohima ja flokse maha istutama. Siis jälle päikselistesse metsadesse traavima. Seoses kliima soojenemisega, või mis see iganes ka on, nähtub üks imelik asi. Võiseeni ehk kollariisikaid kasvab massiliselt kohtades kus neid varem kunagi ei olnud. Väga sümpaatne igatahes.:)
Aia osas on kah positiivseid muudatusi ette näha (tralalah!:). Kohale tulnud mõistliku suurusega mullakoorem kustutab mõneks ajaks kroonilise mullanälja ja lõpetab kompostihunnikust kompostihunnikuni elamise. Saab väheke ka tiibu sirutada...selles osas, või umbes nii. Kuna kuhil pärineb loomaaiast ja võib teoreetiliselt koosneda hmh...suhteliselt eksootilisest algmaterjalist, siis tuli kohe ka selleteemaline repliik. "Meil on nii vaikne kant, et siin ei juhtu mitte kunagi mitte midagi, aga see on ju puhas sensatsioon - elevant s----s meie tänavale!  :) "
Kompostmuld on aus. Rammus, must ja mitte selline liivasuss, nagu meie oma kompostikastist tuleb.
Oktoobri alguse kohta on aiapilt päris hea. Õitseb siilkübaraid, kukeharju ja astilbesid ning hostad, vähemalt pooled, on veel suhteliselt kobedad.

Tagaaias hõljuvad tuules mesiselt lõhnavad lursslille õiekoonlad.

Krüsanteemid jõudsid ka õitsele minna.

Imekaunis tumepunane. Tervitused Triinule.:)

Mullalisa annab võimaluse kevadeks igasuguseid mõnusaid plaane teha, aga enne talve midagi küll aias pöörama ei hakka. Talv läheneb kiiresti. Õnneks on ainult korra kraadiklaas nullis olnud. Autoaken oli jääs ja külmalaine teele jäänud hostad ei näe enam kenad välja.
Flokside aeda toomine oli hea mõte. Väga pika õitseajaga taim. Ja kui floksipeenar erinevate kommetega floksidest kokku panna, siis õitsevad esimesed juba juulis ja viimased oktoobris.
Phlox paniculata `Katherine`. Puhkes septembri lõpus. Hiline uhke ja tugev sort.
Viinamarjad hakkavad valmis saama.
Kivila oktoobri alguses
Roos on roos

Hiina emajuur valmistub
Väsimatu ja kaunis õitseja `Robusta`. Tervitused Sirjele!:)


12 comments:

  1. Kompostita pole aias s.ttagi.
    Meil võttis ka esimene kylm ainult kõrvitsa ära.
    Meeldivalt värviline, ja vinduvat kylma suve arvestades võiks see veel kesta, paljud taimed on oma 2 või isegi 3 nädalat nö ajast maas.
    Ilus varasygis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paistab jah, et kalender on tänavu hilisem. Floks on meil oktoobris õitsenud, aga päevaliiliad ega astilbed küll mitte. Samas, võta sa kinni, hiina emajuur õitseb jälle täiesti õigel ajal.

      Delete
  2. Olid tõesti ilmad. Rabasin aias, mis rabada andis. Edasised sügisesed aiakorrastustööd võivad juba kõik tulla ekstreemid. Aga seda, et on oktoober ei suuda kuidagi uskuda, sest ei aed ega loodus pole seda nägu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen vähe aeda pääsenud. Aga seda viga ma enam ei tee, et jätan sügisel pealsed lõikamata ja peenrad rohimata, et nii nagu on. See kevad oli kõik hullult umbrohtu täis ja palju laga. Aga ka ootamatuid seemikuid oli.:)

      Delete
  3. Vaatasin oma flokse nädalavahetusel ning mitte üks õis! Samas aiad Eestis on hetkel veel õitsvaid flokse täis. Peab uuemaid ja kauaõitsvaid sorte omale juurde vaatama. Mädapea mõisa floksikollektsioon on kasvanud üüratuks ja ehk tulevikus saab sealt komponeerida mingi oma valiku... sinistest ja beebiroosadest näiteks! :P
    Meid külm veel ei tabanud, vaid mõni noorem kõrvitsaleht põllul. Samas daalia seal samas kõrval oli täitsa triksis-traksis. Majale lähemal polnud muidugi märkigi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esimese floksipeenraga sain ma nende õitseaegadest mingi ettekujutuse küll. Õnneks on meile sattunud hästi erineva õitseajaga sorte. Ja mul pole ka vahetamise vastu midagi.:)

      Delete
  4. Kõike on praegu palju. Õisi, värve ja seeni. Külma pole meil veel olnud. Sügis on ilus nagu alati, isegi sel vihmal pole viga, puud puhkavad joonuna paremini

    ReplyDelete
  5. Kui õnnestuks ka kuidagi krüsanteeme taltsutada, aga no ei õnnestu. Kas tuleb talveks kasvuhoonesse tõsta?

    ReplyDelete
  6. Mina talvitan väljas. Peale pealsete ära lõikamist kuhjan natuke mulda peale, siis on kindlam. Aga kui sul õues ei talvitu, siis pane kasvukasse muidugi.

    ReplyDelete
  7. Mnjah elevantside muld ... sul saab järgmine hooaeg ülimõnus olema, puhas püherdamise värk :)

    Nii kahju, et me sel suvel sinu juurde ei jõudnud, kivilat tahaks väga uurida ja kõigest kuulda, kuidas tegid ja mida mõtlesid.

    ReplyDelete
  8. Jah, endal on ka põnev, et uus muld ja mismoodi, aga järgmisel kevadel kindlasti näeme. Ja kivila kasvab ka muidugi vahepeal suuremaks.:)

    ReplyDelete