Sunday, April 5, 2020

Peaaegu sinililleaeg

Peale kevade tulekut läks alles pä-äriselt külmaks. Laupäeva (21.03) hommikul -9, pühapäeval -11,3. Esmaspäev -10. Päeval paistis tavaliselt päike, taevas ei olnud ühtegi pilve, kuid õhk oli kõlekõle.
Ja ergava päikese käes võib ju mõnevõrra illusoorselt isegi soe olla, kuid nurga taga varitsevad endiselt julmad külmakraadid. Nõnda me siin Eesti mitmepalgelises kliimas siis elame. Tavaliselt külmub sellistel öödel maapind ca 5 cm sügavuselt. Pealmine koorik sulab päeval, et öösiti uuesti veel sügavamalt jäätuda. Kevadised sibullilled sellest ei hooli ja värvilisi laike särab igal pool vastu. Aga tundlikumad pisitaimed närvutab taoline loksutamine üsna ära. Nüüd võib juba öelda, et talv oli tõesti tavalisest soojem ja õieti teist põldki, kuid kevad on talvega võrreldes ikka vägagi külm ja riuklik.
Aga kus sa kannatad, juba on hooaeg käima läinud. Teisipäeval külastasime Sadula talu aeda ja imetlesime kevadisi värve. Ja mis seal salata, ka kive. Valitud maakivid peenardes olid igaüks omamoodi, nagu loodusliku skulptuuri näitus. Suvel tõmbavad taimed tähelepanu endale ja siis pole neid niimoodi ansamblina teadvustanud. Aga praegu on nad kõik näha. Ilus.
Loomulikult ei saanud ilma hamsterdamiseta. Sahhalini kirburohu juurikatega koos tulid kaasa ka mõned väärtuslikud kevadevärvid, mida futulandis varem ei olnud.
Kolmapäeva hommikul olid metsaringi asemel juba aiatööd. Istutasin tüvel rosmariini ja loorberipõõsa suurematesse pottidesse, viisin meie tänava sünnipäevalapsele liilia potisibulana ukse taha ja panin külast toodud krookused mulda. Mõnus soe hommik oli, öökülmad jäid tulemata. Kraadiklaas seisis varahommikul sümpaatselt nullis ja eelmisel päeval päikse poolt soojaks silitatud muld oli kohati täitsa pehme. Oujee, küll oli hää rohida!:)
Neljapäeva õhtul oli turbahanke kojuvedu. Tagaaias ootab nüüd tore puzzle: 30 turbapätsi, mitu kotti okkaid ja suur kott turvast. Mina ootan puhkust, et see kõik kokku panna. :)
Hoolimata väga soojadest ilmadest nädala sees (+8-10) on öösel ikka miinused.
Ongi juba sisse harjunud rutiin, et õhtul hiilin õue ja panen pojengile ööseks mütsi pähe.
Reedel tegime naabrinaisega pika rattaringi ümber Saku ja uurisime kahte sinilillemetsa. Oleks vaid päikest, kohe oleks need õied lahti.
Laupäeval oli juba parem. Sakus pluss 12. Jälle rattatiir ja sinililleseire. Metsa all sinetas. Sinililleväljade kohal lendas kollane liblikas.
Aialilled lausa juubeldasid sooja ja päikest tundes. Krookuste ergud värvid ja ninakeste kasvuisu. Tulbid on juba 10 cm pikkused.
Ilupilt mediteeriva Bondi ja näsiniinega.
Aiasinililled on väga tagasihoidlikud. Esimene julge, kes õied avab, teised ootavad soojemaid ilmu.
Krookus Negro Boy
Esimene õitsemine, Callianthemum kernerianum

Krookuste hiilgeaeg
ja kõiksugu värve
Tii kuulikindel hiline tumekollane
Vanguard

Pühapäeval tegin kaks rattatiiru ja tõin linnast okkaid.
Esmaspäeval tuli külmalaine, varahommikul -6 ja puhus nii kõle tuul, et maa ei sulanudki ära.
Teisipäeva hommikul -12,5. Üldkokkuvõttes on märts kõige külmem kuu olnud. Vastik-vastik!!!
Kolmapäev -0,9, lumekirme maas, jälle on lootust päriskevade osas.
Neljapäev, (02.04) koerailma algus. Õhtul on paljutõotavalt tugev tuul, öösel hakkab sadama kõike ning lööb välku ja müristab. Öösel vastu akent lajatanud rahesadu ajab mu kraadiklaasi vaatama. No ei ole miinuses, aga siiski...lähen panen pojengile mütsi pähe ja suigun südamerahuga uuesti. Reedel tööle minnes on hommikuhämaras ilus sürr moment. Muld lõhnab öisest tormist ja kaks musträstast laulavad stereot. Üks on naabri õuekase otsas ja teine ka suhteliselt lähedal. Mõlemad hõiskavad kevadet. Linna jõudes langeb autotermomeetri näit 2 kraadi ja linnas on lumi maas. Haha, südantsoojendav, et mõnikord ka Külmakandi ilmareegleid reegleid rikutakse - seekord on linnas külmem. :)
05.04. Nending: Kui ilmateade lubab ööseks 0 kuni -1, siis meil on -5 kuni -6.

13 comments:

  1. See on lausa uskumatu, et teil nii külm on Sakus kuigi miinustega ööd on ka meil valdavad olnud. Aga äike, vot see juba oli midagi. Krookused on ikka väga ilusad tegijad ja minul nad liiguvad aias laiali, mis teeb erilist rõõmu. endal lihtsam. Ja sul on ikka täiesti tundmatuid kribalaid. Pean jälle googeldama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. See ei taha mul eriti kasvada ja vingerdab ühest kohast teise, arvasin, et peale nii vihmast talve paneb saba maha,aga tema tegi hoopis õie! Ja see on mitu külma üle elanud. :)

      Delete
  2. Meil õnneks nii palju külma pole olnud ja paaril hommikul on olnus valge lumekirme, mis ka paari tunni jooksul kaob.Ootan juba põnevusega tagaaia puzzle valmimist

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, seda ma ootan ise ka, kusjuures kindlat plaani ikka veel ei ole peale selle, et kui puhkus algab, lähen puzzle kallale. Aga kuidas ja mis? Pole halli aimugi. :)

      Delete
  3. Uskumatud miinuskraadid, aga kevadel tavaline 🙂
    Väga põnevad minid on Sul hooaega avamas, eriti äge on see Nähtamatu Toskaana Callianthemum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, eks kogu see kivilawärk ongi selline teistmoodi, noh mõne asja kohta, et on see ikka taim või on niisama mingi, et tõmbaks välja? Oiuiei, see maksis 8 euri ja iga viie aasta tagant võib ta isegi õitseda ja õis on vot takoine. :)

      Delete
  4. Kivilavärgi põhjalikum avastamine seisab mul veel ees.
    Näsiniin on uhke. Mul ka sinult saadud titt õitseb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näsiniinetihnik oli varem tihedam, aga kippus soojadekevadpäevadel hinge matma. Sestap jätsin ainult ühe. Näsiniinelõhn on mõnus kui tuul toob seda korraks natuke ninna kuid selle sees pikalt olemine võtab küll pildi vibama.

      Delete
  5. Sahhalini kirburohi? Kas siinne rahvas mitte mõni aasta tagasi ei näinud kurja vaeva, et invasiivset liiki oma aedadest välja saada?
    Kevad on soojadel päevadel imeilus ja siis jälle nöögib täiega!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, ma Lapsele rohuks. Juurikatest saab teha tinktuuri, mis ravib puukborrelioosi. Taime kohta niipalju, et 20 a tagasi oli seda mu enda aias tervelt 8 m2. Kaevasin iga päev natuke ja kahe kuuga sain tihnikust lahti. Juurikakuhi oli minu kõrgune, taime juured ulatusid 80 cm sügavusele ja maapind oli nendega tihedalt läbi nõelutud.
      Uskumatu, kuid Sadula talu heinamaal paistab ta suhteliselt paikne olevat ja ei levi eriti kuskile. Selliselt ühe suure taimena on ta väga ilus.

      Delete
  6. Sahhalini kirburohi, appi? Selle paljundamine ja levitamine on ju keelatud, ja teiseks leiad sa selle juured paari aasta pàrast igast peenrast ja vundamendist. Seda ei hàvita eriti isegi mùrgid, mida aeda nagunii ei taha. Iga kaevamine ja hàvituskatse vaid paljundab taimi. Pòleta ruttu àra. Dagne

    ReplyDelete
  7. Ei, mitte ilutaimena. Käisin juurikaid nurumas hoopis tinktuuri tegemiseks.

    ReplyDelete