Thursday, July 24, 2014

Mägisibulad.

Jätkuvalt küpsetab. Üleeile veetsin õndsa õhtupooliku mägisibulaid mulda tippides. On ikka võluv nähtus küll, need nupsikud.:)
Kui seni olen harjunud oma aias nägema paari liiki nimetuid rohelisi mägisibulaid, siis nende sordi omade väljanägemine on hoopis midagi muud.:) Millised värvid!:)
Nimede järgi võib mõni uudishimulik ka googeldada, et mingit ettekujutust saada. Esialgu on nad väikesed 4mm-25mm suurused pojukesed, kes mahuvad kolme niiske liivmullaga täidetud kasti ära, kuid kui palju värvivarjundeid ja struktuure...
Nimed on:
Blood Tip
Bottle of Griotte
Bronco
Green Gables
Happy
Hart
Havendijks Mountain
Kelpone
More Honey
Pacific Devil`s Food
Pacific Green Rose
Pax
Pilatus
Plastic
Olivette
Jovibarba Globifera
Rosularia pallida
Thera
Robson
Daniela
Mägisibulad on alpikalju loomulik jätk. Sest kui nad pikast reisist toibuvad, siis saab neil täitsa eraldi oma kivila olema. Ja vahepeal on palju vett merre voolanud, mesi tuleb ning liiliad muudkui õitsevad. Ehk jõuan nädalavahetusel kuidagi ka uute liiliaportreedeni...
Igatahes on nüüd selge, et kõik maha pandud sibulad õit ei näita. Vähe sellest, osad ei näita isegi mitte leherosetti. Pole ka imestada, oli selline vihmane kevadsuvi. Mitme sildialuse sibulad olid lihtsalt ära mädanenud. Teen nädala lõpus nimekirjale toetudes ühe liiliainventuuri, et kes kus asub, kes on otsustanud õit mitte näidata ja kes lausa pildilt kadunud.
Oma aia kollased mummid tõid eelmine nädal jämedalt öeldes kapsamaitselist mett. Ei kujuta mis taim see võiks olla, on teist mekutatud ja imestatud küll, aga ühest vastust pole. Sellist mett meil enne esinenud ei ole. Vihmane kevadsuvi peab olema tinginud just selle taime massilist õitsemist ning mummid on selle avastanud ja rõõmuga koju toonud. Midagi niiskuslembet peab ta olema, äkki palderjan...Selle õitseaeg sobiks küll ja palderjanitihnikuid on Saku lähedal ka näha olnud. Põnev, igatahes.:)

10 comments:

  1. See on põnev tõesti! See mee-asi.
    Ootan pilti mägisibulatest! Tahan ka põnevaid värve näha!

    ReplyDelete
  2. Kapsamaitseline mesi on küll huvitav nähtus :) Kas Sa lased mägisibulatel enne kastis suuremaks sirguda ja millal Sa nad õigele kohale istutad?

    ReplyDelete
  3. No "kapsamaitseline" on tinglik nimetus, sinna alla mahub palju. Pakuti kaalikat, uba ja koerputkegi...Aga mägisibulate juured olid kuivetud ja nad ise ka kahvatud, kui mulda panin, siis muutus ühe ööga väljanägemine. Usun, et maha võib istutada alles millagi siis kui näha, et suuremaks hakkavad kasvama ja korralik juur ka all.

    ReplyDelete
  4. meevärk on põnev tõesti, kas see kapsamaitse on siis hea või halb või kuidas kellelegi ? ma juba kahetsen, et mägisibulaaktsiooniga ei liitunud :(

    ReplyDelete
  5. Jah, need meed on nii erinevad ja mida kõik summid koju ei too :) Väga armas ülestähendus.

    Rõõm näha, et kohati langes valik kokku, kohati erines. Ma hoidsin oma sibulaid nädala niiskes liivapotis ja nüüd on jäänud veel 10kond kivilasse paigutada. See on ikka väga loominguline töö. Kosusid tõesti ruttu ja nad on kivilas ka juba kohanenud, kui see kuumus just neile liiga ei tee. Ehk kivi jahutab

    ReplyDelete
  6. Mägisibulad kasvavad kiiresti. Vaatasin kuidas kahe päevaga vett sisse on tõmmatud, mõni ei mahuks enam sellesse ümbrikku kus ta varem oli.:)
    Jälle üks huvitav liik vahetusmaterjaliks ju:)...ja ei tea kas Tistou ka luges?:D

    ReplyDelete
  7. Kui oled oma nupsusid juba piisavalt kaua üksi imetlenud, ehk teed mõnikortd pilti ka.

    ReplyDelete
  8. Õnnelikud paksukesed, kellele lausa omaette kivilad valmivad.

    ReplyDelete
  9. Tistoul on kindlasti kogu see sortiment juba peenras olemas ja polegi midagi huviäratavat leida :D

    ReplyDelete
  10. Nii-nii! Tistou jõudis ka lõpuks lugemisega sinnamaale! Muheleb endamisi ja jõuab äratundmiseni oma algusaegadega. :)

    Vaatasin tänast pildipostitust ka ja arvan, et ilusad taimed olete saanud. Kuivanud juured pole mingi probleem. Sa võid ka kõik juured alt ära rebida, kasvama lähevad nad ikka. Aga ma soovitaks nad esiti kasettidesse istutada, järgmise kevadeni. Iga rosett omaette, v.a väikesekasvulised polsterjad sordid. Selline community lahendus ei pruugi kõige parem olla- palju mulda väga väikse juuremahuga taimedele. Võib liigniiskeks keskkonnaks kujuneda (eriti platsmasskarp).

    Ja mis puudutab teie sorte, siis enamust mul pole, kuigi kokku võib neid olla paarisaja kanti! :)
    Pean lõpuks uue nimekirja tegema.

    ReplyDelete