Friday, April 14, 2017

Kevade heitlikud ilmad

Esmaspäeval oli 15 kraadi sooja ja metsik tuul. Tahtis auto maanteelt ära puhuda. Ja linnas lendas ringi kõik lahtine kraam (ma ei taha teadagi mida see kõik sisaldada võis:), mille eelnevad head ilmad ära olid kuivatanud. Teel koju nägin mitut suurt tolmukeerist.
Pärast tugevaid tuuli tuli vihm. Õnnis soe kevadvihm. Läksin õhtul tõistrele kanu kinni panema ning loodus lõhnas videvikus nagu ambroosia. Metsalinnud hõiskasid rõõmsalt võpsikus ja heameelega jääks juba praegu puhkusele.
Õhtul tuli lund, aga järgmine päev paistis jälle päike ja jahedast tuulest hoolimata tundus päris soe. Lilledele ka. Esimene mägitulp on julenud lehtede vahelt õiepunga välja sirutada ja nartsisse tuleb ka varsti. Aias on iga päev nii põnev, nii põnev.
See temperatuuride laperdamine lõppes neljapäevahommikuse lörtsisajuga, mis päeval lumeks moondus. Ja sadaski laia valget lund, aga maa oli soe ja puhas raiskamine oli see lumesadu, maha midagi ei jäänud. Krookuste õied muidugi lörtsis ära, sest ega see mingi tore tunne ei ole kui keset kõige suuremat ilu lund näkku saab. Vähemasti said nad ikka paar nädalat ruulida ja eks hilisemad säravad veel nädalakese. Tii hilised kollased alles läksid lahti. Ja pidu pole veel lumega läbi, vaikselt alustavad lõokannused, kirgaslilled, puškiiniad ja ka kevadmaguna ninakesed on mullast välja pistetud. Hoolimata öökülmadest ja lumest on kevad ilus aeg.:) -2,6 kena sumeda päiksetõusuga.
Vahepealsed arengud:
Võrkiiriseid tuli juurde. Väga tabav oli aednike omavaheline arutlus nädala sees kui keegi ütles, et kevadine aednik ei mäleta mis ta sügisel maha istutas ja teine lisas, et vähe sellest, tundub nagu nad ei tunnekski üldse üksteist.:) Nii ka minul, trahh, ilmus imeline tumesinine võrkiiris nähtavale ja  taimenimekirjas mul teda pole.:)
Iris reticulata `George`
`Harmony` saavutas kauneima välimuse aprilli teiseks nädalaks.

Kolm kaunitari Rahmeldaja aiast
Parempoolseim on `Velvet Smile`, kahte vasakpoolset ei tea ja sildid on talv hävitanud.
Oletatavasti on järgmised `Clairette`ja `Purple Gem`. `Purple Gem` kohe kindlasti

Põnevad krookused `Constellatoin`, mille õie sisse piiluda on õnnestunud vaid korra, sest enamiku ajast on nad kinni

Aga vana hea `Tricolor`, tegelikult üks ilusamaid, kuid ka õrnake. Üleeelmine talv võttis kõik peale ühe.

On ju ilus?:)

ja veel üks põnev krookus, Crocus imperati, kelle õiesse on vaid korra õnnestunud vaadata, seest on roosa nagu sügislill
Näsiniin pole veel kõik lahti aga järjest aina roosaneb.

Väike ilus umbrohi, Thlaspi stylosum, söandas ka enne lund esimesed õied avada
Scilla mischtschenkoana, Tii lahke and.

12 comments:

  1. Hmm, peab ka õue minema, eile ei jõudnudki

    ReplyDelete
  2. Selline see Eestimaa aprill kord juba on. Aga kasutu see lumi polnud, jälle üks hea portsjon väetist

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vahel ma imestan kui vitaalsed on taimed, martagon on 20 cm pikk ja ei tee korduva -9 öökülma peale teist nägugi. Aga Haberlea pealmised lehed võttis ära.

      Delete
  3. Vaatamatl ilma vingerpussidele on see taimede tärkamine imeline aeg-igal aastal kordub,aga nagu ootaks kauget külalist!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, eriti põnev on kui aias on uusi. Kuidas pinnas sobib, mis värvi on õied jne.

      Delete
  4. Vaatamatl ilma vingerpussidele on see taimede tärkamine imeline aeg-igal aastal kordub,aga nagu ootaks kauget külalist!

    ReplyDelete
  5. Jah, see tärkamine :) Püherdaks ja ohiks kui lumi ei segaks :P

    ReplyDelete
  6. Põhiline on jah, et üle ei väetataks :)
    Sul seal puhas kaifkaifkaif :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, täiega ja õnneks pole viimased lumed enam üle poole päeva maas püsinud.

      Delete
  7. Nii, ma võtan nüüd arvata, et esimesel pildil ei ole 'George', sest too on veinipunase õiega sort. 'Purple Gem'i kõrval on ka pigem 'Harmony' - 'Clairette' peaks olema heledam ja saledama õiega, ilma kollaseta. Muid paraku pakkuda ei oska.

    Siberi krookused on väga armsad krookused, kuid tõesti külmaõrnad veidi. Mul need 'Tricolor'id on enam-vähem püsinud, kuid teised sordid mitte nii hästi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reaalis on esimese pildi õied tõepoolest purpurjad, kuid see oleneb ka valgusest, fotokas tegi nad tõepoolest üsna siniseks, sibulapaki peal oli `George`. Aga `Clairette`koha pealt on sul ilmselt õigus, tema see tõesti ei ole.

      Delete