Monday, March 1, 2021

Hundikuu kevadtuuled

18.02 Esialgu näikse need üsna arktilised olevat. Tänahommikune temperatuur on meie uus külmarekord - 26,7. Seevastu laskis terve päeva oivalist päiksekütet ja õhtuti koju minnes ei ole veel päris pime vaid taevad näitavad safiirsinist hõõgust. Täna maandus planeedile Marss uus tehiskaaslane, mille nimi on Visadus. Maandumise "7 minutit hirmu" lõppes õnnelikult ja riistapuu edastas juba oma esimesed fotod. Visaduse komplekti kuulub ka väike droon, mis suudab Marsi hõredas õhus lennata ja aerofotosid teha.

22.02. Hurraa, sula! Kaks päeva kuni pluss 2 ja maailm muutus tundmatuseni. Kohevad lumemäed kahanesid kolmandiku võrra, servadel, otsadel ja tippudel püsinud lumekraam sulas ära ning õues on paks magus lumesulalõhn. Võib kaifima jäädagi seda kauaoodatud aega, istud verandal ja kuulad kuidas vihm räästas ja katustel laulab. Tõsi, talvejope peab ikka veel seljas olema. Aga mõnusmõnus. :)

26.02 Sula jätkub ja temperatuurid on julged, pluss 2 kuni pluss 5, ning kõik see peaks kestma neljanda märtsini, mil hakkab mõningaste kraadide piires ka öökülmasid olema. Hoolimata nelja päeva vihmadest ja suurest sulast, on varandus ikka veel sügaval lume all. Päikest oleks hädasti vaja.

27 ja 28.02 olid imelised päikesepäevad. Verandal võis toariietega peesitada ja esimene lumekupp näitas ennast laupäeva hommikul. Talvised lumekupud on hange all juba täiesti õievalmis kuid pikali. Kui hang pealt ära sulab, siis tõusevad nad päiksele vastu. Hanged, jaa, need on kohati veel väga paksud, eriti katuselt maha langenud liustike osas, kuid sulavad needki. Aga kui kevad, siis kevad! Sumpasin kuuseheki ees kasvavate alpikannide manu ja lükkasin lumelabidaga klaaside pealt lume ära. Seda oli seal ca 20 cm. See on meil üks imelik koht. Suvel on seal varjutaimede jaoks ehk isegi liiga päikseline ja alpikannid saavad korralikult päikest, kuid varakevadel kui päike veel eriti kõrgelt ei käi, jäävad alpikad varju ja esimeste õiteni läheb neil veel hea jupp aega.

1 comment:

  1. Kevad pole sel aastal rutanud ja lumeveskid jahvatavad tänagi vägevalt. Ehk on nüüd siiski pööre tulemas ja aednik lastakse aeda! :)

    ReplyDelete