Sunday, June 6, 2021

Juuniilu

 Kui pole olnud maipõuda ega märkimisväärseid öökülmu, siis kasvab iga viimane kui trummipulk poole pikemaks kui tavaliselt. 

Rääkimata muust dzunglist

Viimaste aegade üks suurimad muudatusi aias on olnud suuremate istutusalade multšimine puukooremultšiga. Ausalt öeldes olen positiivselt üllatunud. Kuidagi ongi selline tunne, et suurest rohimisest olen nüüd suhteliselt prii, sest paraadpeenart sai viimati puhastatud kuu aega tagasi, siis kui multši panin ja suur floksipeenar seisab samuti puhas. Samas hoiab see kate ka niiskust. Seevastu on palju küürutamist iirisepeenra juures, sest sinna mingit koorekatet ei pane ja kivilad toodavad ka mittepõuastel aegadel üsna järjepidevalt oma miniumbrohte. Kõige vastikum neist on see nähtus. Tänu Kadrile sain ka nime teada, see on jürilill, aga milline neist, tundub, et välimuse põhjal võiks olla kare jürilill.

Alpiaias on puhkenud suvised mättad. Phlox nivalis

Androsace himalaica

põisrohu veteranmätas
Suurt rõõmu valmistavad mauklehed, viimaks on õnnestunud neid ületalve elus hoida. 

Riski hajutamiseks sai üks taim mitmele poole laiali istutatud ja kõik olid talvel klaasiga kaetud.
ja veel mõned kivilavaated, haberlea

Hookeri kuutõverohi on üks tore tegelane. Mingil hetkel juuni alguses lööb kruus õitest kihama ja siis nad jälle kaovad. Minu lemmikinvasiivik. :)
Maastikud, palu-näsiniin koos aiapäkapikuga
Maastikud, kribula koos kolmanda mauklehega
Maastikud, kingalill
Maastikud, padjandfloks
Maastikud, kahe kivila vahel

Maastikud, berberis
See sinilatv on lihtsalt võrratu. Äitäh, Ülle! :)

Sõrmkäpp armastab ennast külvata teiste taimede sisse, aga see on tõesti kõige veidram koht. Kusjuures, lähim õitsev taim asub sellest kohast ca 20 m eemal, tagaaias.
Üks edulugu ka. Eelmisel aastal mossitanud kuradikäpp sätib õitsema. See on neil kordamööda, sest tänavu mossitab see taim kes eelmisel suvel õitses. Aga hea meel, et hing sees ja mõlemad talvitusid. :)

Ilupilt Libertyga, tervitused Evele! :)
Epimedium Domino

Oxalis
Kassi silmad. Mis sa sööd, anna mulle ka?

06.06. Puhkuse viimane päev. Ilmad on suviseks keeranud. Ei midagi pöörast ega kuuma kuid päeval on mõnusad keskmised toatemperatuurid ja öösel pluss 13. Kartulid on 20 cm kõrged, mõlemad suvikõrvitsad kompostikasti istutatud, õuetomatid pottides, kurgid ja tomatid kasvuhoones, tikrimaal elab nüüd juba 9 tikripoega (jumakene, ega ma neid ometi koguma pole hakanud...) ja muu aiaga võib ka rahule jääda. Kõik mis tahtis ümberkangutamist on tehtud ja suvi võib tulla. 
Kivilas puhkes kimpkellukas
Tervitused Airile, sinu sirel õitseb. Ilusilus. :)
Lõpuks ometi on ka sieboldlaste jaoks hea kevad. Nad armastavad natuke niiskemat kui see meil tavaliselt on.
Nartsissiõieline rodo ületas kõik ootused. Siin on õied. Ja ta isegi lõhnab. Tervitused Tiile. :)

Sinist värvi on kivilates vähe, `Metallica Chrispa` aitab paariks nädalaks hädast välja.




















4 comments:

  1. Sul on seal imeilus. Kribula on tore sõna nagu kivila ssp kribula. Hooker on minul saba andnud. Palun jupikese seda invasiivikut. No ja muidugi kassi silmad.Varsti näen enda omi, ma loodan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, saad, mul on üks jupp teistest eraldi, pean ainult kinni püüdma.

      Delete
  2. Nagu ikka, väga värviline ja rikkalik! Head ja ilusad ajad!
    See jürilille umbrohi näib olema hull asi. Ptui-ptui-ptui, minu aias teda pole, kuid on mõned aiandid, kust seda kindlalt taimedega saab. Oskan juba vaadata ja tähele panna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On hull asi jah. Ta kasvab igas pinnases, kui toitu vähem, siis on lihtsalt väiksem. Multsh teda ei heiduta, kasvab läbi. Seemned valmivad isegi novembris ja konkurents teda ei häiri, olen üksikuid taimi ka murus leidnud.

      Delete