Saturday, August 31, 2024

August, mahlane, mesine, moosine, hiirene

 01.09 +20, pilvine, pärastlõunal korralik sadu. Esimesed floksid on ära õitsenud, keskmised poole peal, poolhilised avanevad ja hilistel pole veel õiepungigi näha. Esimene laar hapukurke läheb purki ja uskumatu, kuid ei keeranudki midagi vussi. Hea pehme maitsega hapukurgid nagu maal vanaema juures. Ilma üleliigse soolata ja äädikat pole üldse. Järgmise ämbritäie teen juba julgemalt.

05.08 poolpilvised niisked ja soojad päevad, vahel tibutab vihma ning ööd on kurgile armulised. Koledat leitsakut viimasel ajal väga pole olnud, kõige rohkem ehk +25. Uskumatu ja õnnestav suvi ilma põuapaineta. Maikuus pidi küll aeda kastma, kuid see natuke pole midagi võrreldes eelnevate suvede põudadega. 

Aga alanud on august ja nüüd jälle võib. Võib pojenge ümber istutada, võib kevadel õitsenud püsikuid nihutada, hostasid korrale kutsuda jne. Ei teagi kohe kust pihta hakata...

07.08 +21, päike. Alustasin floksitihniku tuulutamisega. Nii palju uusi tibusid ootab titepeenral päris oma kasvukohta, et otsustasin hakata korduvaid värve kahandama. samuti on ka mõned sordid sarnased. Aed on vaikimisi igasugu projektidega nõus olnud, kuid pimegi näeb, et ruumi ei ole.

08.08 +26, päike. Bond on mõnevõrra kohastunud. Kui ta hiirega tuppa tuleb, siis kohe ukse pealt itkulaulu ei alusta (võidakse millegiga visata) vaid sätib enda koos saagiga voodi alla ja laulab kurbi laule seal. See on eriti kõhe. Ärkad öösel selle kaleda nukra häälekese peale, mis tuleb otse su alt. Ja siis see vaikne ablas näsimine, väikeste haprate luude ragin, ohjah. Ja ma mõtlen, et kust see hiirekuhi ometi võetakse kui üle päeva muudkui tuuakse? Kas vihmane suvi soodustab kuidagi ka hiirterohkust? Et kõike on, flokse, kurke, suvikõrvitsaid, et siis hiiri ka?

10.08 +23, vihmad, padukad, seenevihmad ja päikest ka. Vurritan, terve mägi kärjekaste. Vahepeal käisin vihmast loksutatud flokse kohendamas. Hommikul oli korra padukas, rohkem pole hullu sadanud ja lamandunuid oli vaid üks ainuke. Kurgimajast tuli järgmine ämbritäis kurke, panin hapnema. Ja mõtlen kohe täitsa tõsiselt, et peaks kuuri kõrvale mädarõigast istutama, ei saa ju kogu aeg naabritelt nuiamas käia. 

12.08 +14, päike, vihmad, padukad. Eile öösel sadas mürinal, hommikupoole päeval takkajärgi. Täna on veel põhjalikumalt vihmane. Väljas sajab, mina vurritan. Ja mõtlen meest. 

Mesi eksisteerib kolmes olekus. Kui ta tarusoojast tuleb, on see soe, elus, aromaatne, küllusemaitseline ambroosia. Kui mesi on maha jahtunud, siis lõhn enam nõnda ei lendu ja ka maitse tasaneb. Nagu oleks see müstiline aine mingil moel sulgunud või uinunud. Ja siis kolmas olek - suhkrustunud mesi. Maitse ja lõhn sulavad keelel üles ja purki avades võib lõhnast aru saada, kas see on võilillemesi, või kesksuvine hele või sügisene tumemesi, kuid külluslikust aroomist rääkida ei saa. Lõhn on vaikne ja ainult asjassepühendatuile mõistetav. Minu lemmikmesi on tarusoe võilillemesi. See on NII valjult hea, et lolliks võib minna kui ta kevadel ükskord tuleb. Praegusi mesi on kärgedes kahte sorti: üks on vedelam veidi hapukas, puuviljase aroomiga ja teine paks viskoosne tume ilma mingi erilise maitseavaruseta, lihtsalt mesi. Muidugi aromaatne ja puha, aga ma ei oska midagi esile tuua. Vurritamisel erinevate mete maitsed segunevad, sest kärje ülaosas on ühte ja alumises teist. Eks nii kuidas meetaimed parajasti õide on puhkenud.

13.08. +20, päikepäike. Tegin üle mitme päeva aiatiiru ja imestlesin vett täis ämbrite ja aiakäru üle. Korralikult on seekord loputanud. Igatahes kurke kastma ei pea. Kaardistasin natuke ka uute flokside istutuste korda, sest järgmine nädal tuleb aeda noor tööhimuline sulane ja häda mulle kui ma talle tööd ei leia...Aga peale selliseid ränki vihmu on floksid nagu uppund kuked. Kohe-kohe saan viimase kasti vurritatud ja lähen oma tupsununnukesi lohutama ja veest kuivaks raputama. Mõned uued toed peab ka panema, õnneks palju pikali ei olnud, kuid siiski, neid oli.

Selle suve floksipeenraid kaunistab mitu esikõitsejat ja neist on palju rõõmu. `Alba Grandiflora` näitab oma hiiglaslikke õisikuid, õied ise on väikesepoolsed ja filigraansed. Ja kui ma varem ei osanud lugu pidada sordist `Ivan Zarja`, siis nüüd tahan kõik oma sõnad selles osas tagasi võtta. Väga uhked kõrged ja leekivat värvi õisikud omapärase struktuuriga õitest. `Notchnoi Dozor`näitas ka end. Tubli tükk õhtust sinist floksi, eks järgmine suvi pääseb see tõeline ilu vallale. Seni on mu peenras kõige sinisem floks `Moya Lybov Moya Otrada`. Väga sümpaatselt sügavtume värv. `Thernoye More` on ilmselt hukkunud. `Betty Marguerite`levib peenras nagu roosa katk, kuid ma ei tea ühtegi teist nii sümpaatset katku. Pean talle tulevikus leidma sellise koha kus ta teistele rinnuli peale ei rüsiks. Tore avastus on ka `Charlotte Blanchett` - hiline, vitaalne ja puhas maheroosa, kuid mitte nii habras ja õrnuke kui `Pinky Hill`. Hoolimata sarnasest värvist jäävad mõlemad aeda, sest ma jumaldan puhast maheroosat ja üks on just ära õitsenud kui teine alles alustab. 

15.08 Päike, +23. Eile oli mõnus +21, aga täna kiskus jälle leitsakuks. Tegin paar istutust, kastsin kurgid ja ...ründasin kasvuhoonet. Sest oli võimatu ignoreerida asjaolu, et uksekoht, kust ma oleksin pidanud teoreetiliselt sisse mahtuma, et tomateid kasta, oli tuugalt täis kasvanud. Nii mõnigi eeskujulikult kärbitud tomatimajaga aiakülaline on mu kasvuhoonest delikaatselt mööda vaadanud, kuid nüüdseks olen juba ise aru saanud, et midagi on valesti. Kas on tegu liiga rammusa mullaga (kompost ja hobusesõnnik)? Võsude lõikamisega tegelesin hoolsalt, kuid ikka läks džungliks. Kastmisevahelise ajaga (5 päeva) kasvas rohemass nii hullusti, et ladvad hakkasid katuseaknast välja pressima...kuigi ma olen eemaldanud võsud, kärpinud latvu, olen seda kogu aeg teinud. Nad vilistavad selle peale ja kasvatavad uued ladvad. Mõni on kasvatanud põhitüve alt uue varre ja sellega vilinal laeni tõusnud. Tomatid ka juba otsas. Õhus vonklevad jämedad tomativarred, millel on õhujuured (ma ei tea, kas tomatil peaks olema õhujuured?). Seekord kärpisin sissekäigu vabaks, võtsin kõik valmis tomatid ära ja vedasin sületäie tomativarsi komposti. Ei ole normaalne. Üks salaja kasvanud liaan oli kolmemeetrine ja andis seda teiste vahelt välja sikutada. Tomateid on ka hullusti otsas, aga no kord nädalas tahaks ikka sisse mahtuda...

16.08 Päike, +23 (õhtul vihm), püüan palavuse üle mitte igiseda, suvi on siiski lõpusirgel, aga sellegipoolest lähen keskpäeval tuppa siestat pidama. Ja löön arvuti lahti. No see Temu jälle! Puhas huumor. :) Käisin kunagi sellel saidil Aliexpressiga võrdlevaid hinnauuringuid tegemas, et palju maksab üks küünlavalu vorm Temus ja milliseid neid seal üldse olemas on. See oli viga. Peale seda pommitab Temu kõikvõimalike soodsate pakkumistega alates võileivahinnaga nukumajadest kuni kivimikollektsioonideni. Vahepeal on olnud pakkuda poolmuidu toredaid ratastel köögiriiuleid, nõrkemiseni neidsamu küünlavorme, hilpe, hõbeehteid, invatarvikuid, dildosid, lemmikloomastaffi ja täna naersin arvuti ees südamest: Temu pakub vanaprouale boonuseks helendavate tiibadega kõhutantsukostüümi. Jee, lapsest saati olen unistanud, nüüd siis lõpuks ometi.... :) Kuigi asi oleks väga lihtne, me kõik oleme ühteviisi müüdavad, ainult, et mõni meist on kallim kui teine... Temu võiks välja pakkuda mõne uuema floksisordi, näiteks `Kobold` või `Aivazovskyi`. `Zvuki Kosmosa` eest maksaksin lausa topelthinna. Aga näe, pole võimalik. Antud situatsioon näitab järjekordselt flokside väärtust - Temul on kõikvõimalikke inimtekkelisi imevidinaid (helendavate tiibadega kõhutantsukostüümideni välja) kuid flokse neil netu. :)

Selgituseks, et kes pole kursis, siis Temu on Aliexpressiga sarnane Hiina e-pood.

17.08 +23, päike, poolpilvine. kolm tundi aias. Ikka teistele selga kasvanud flokside ümberpaigutamine, vana kompostikasti ettevalmistus kasutuselevõtuks, rohimine ja muud posserdused.

21.08 +21, päike, tuuline. Selja taga on kolm jube tihedat päeva mis olid täis peenraäärte paigaldust, hukkaläinud peenarde rohimist, röövkannikese killimist ja teeraja renoveerimist. Töö lausa lendab käes koos noore tubli sulasega ja päevad lähevad wuhinal.

23.08 +18, vihmapoolne, ka eile sadas. Kõik mis on hea, lõpeb kunagi. Sulane on rahutuks muutunud ja vahib linna poole. Eile koostas "põgenemisplaani", et millise rongiga linna ja mis bussiga edasi maavanaisa juurde suvitama...Noojah, kaua sa ikka vanaemaga peenraid rohid või õunu lõigud. Natuke on veel koolivaba aega jäänud ja seda tuleb maksimaalselt ära kasutada. Aga koostöökogemus oli ka omamoodi tore ja lapsel esimene oma teenistus taskus. Edasi on minul mee vurritamine ja õunamoos. Pokumees läks metsa seenele ja õhtul on filmi kõrvale gurmee snäkk. Ühes sektoris on taldrikul võis praetud pilvikud, teises kitsemamplid ja kolmandas puravikud. Kuninglik.

24.08. +16 kuni +20, poolpilvine, tuuline. Emand Suvi on hajameelseks muutunud ja laseb kargusel maad võtta. Pisut isegi veider tõdeda, et verandal oli eile jahe. Mismõttes nagu jahe? Pigem olen 4 kuud keskpäeva palavuse eest tuppa varjule pagenud, aga et jahe, seda pole küll tükk aega olnud võimalust kogeda. 

Kummaline, et ka õuekurgid arvasid sama ja lugesid hooaja üksmeelselt lõppenuks. See juhtus sisuliselt üleöö. Lehed kuhtusid ja kogu moos. 

Õnneks pole potikurk veel koostööst keeldunud ja kannab edasi.

Täna olid toredad külalised. Tulid vanaema kaudu sugulased Villeverest. Juttu jätkus kauemaks ja oli kuidagi hea, kummastav ja turvaline näha oma vanaemale sarnanevaid näojooni kellegi palju noorema inimese näos. Ka zestid ja kõnepruuk on midagi sellist, mille me pärime esivanematelt, seda ise hoomamata.

25.08. +29, päike, tugev tuul. Meehooaja ametlik lõpetamine. Viimased vurritamised ja varsti saab toad üle käia ning talvevaibad maha panna. Nalja sai ka. Pokumees istus kuuri trepi peal ja puhastas kärjeraame. Tema ümber hõljus paks pilv mesilasi kes kõik tahtsid vurritatud kärgi lakkuda ja seda nad ka said. Melu oli tohutu kuid Pokumees tegi rahulikult oma tööd, sest saagijahil olles pole mesilased agressiivsed. Härra Tibu ärkas verandal, tõstis pea ja kuulatas, sumin mingi...Tõusis istukile ja läks asja uurima. Kass peatus mesilasepilvest ohutus kauguses, istus murule maha ja jälgis fenomeni suure huviga. "Tibu, Tibu, tule siia!" kutsus Pokumees magusa häälega. Kassi näole kerkis huvitav ilme, mille võinuks tõlkida "Pane põlema ennast!" Ja vana tark kass läks tagakäppa raputades (ülima jälestuse väljendus) veranda poole tagasi. 

27.08 +20, päike, pilvitus. Ideaalne ilm istutamiseks ja aiamaleks. Kaks päeva tagasi läks üks vana suur pojeng oma uude kodusse ja tema koha sai vanaaegne lõhnav nostalgiapojeng. Siis võtsin kitsikuses oleva päevaliilia välja, tegin sellega ratsukäigu endisele pojengikohale, päevaliilia kohale käis floks Batik ja asi vask. Väikese aiaruumi võlud. Mul on nüüd "igavene lahmakas maad" floks Batiku endise koha peal. :)          (see on just selline koht mille mu onupoeg lugedes vahele jätab ja mõttes siunab, et miks ta ometi rohkem kassidest ei võiks kirjutada :) Nujaa, aga aiablogi ikkagi kõigepealt. :)

29.08 +23, päike. Jätkuvalt muldade kokkusegamine (ega siis floksi saa niisama suvaliselt mulda torgata :) ja ümberistutused. Suured lähevad titepeenrast oma päris kohale ja pikad lühemate taha. Flokside pikkusest oli siin juttu hiljuti, et oi kui kõrge sort, kasvab kuni meeter ja 20 cm. Ma ütleks, et see pole kõrge ega midagi. Vii kasvas tänavu minu kõrguseks, Ivan Zarja ja Lyubimivyi Vodolei ulatusid ninani. Aga eks vihmad ja soojus, kõik kasvas tänavu hullupööra.

31.08 Eile oli pöörane leitsak, +28, täna vihm ja +18. Hommik algas vihmasabina ja igvese juraka hiirega mu voodiesisel vaibal. Nagu armastusavaldusega postkaart oli pandud, kenasti, vaibavärvi hall kõht ülespidi...millele ma heauskselt täie jalaga peale astusin...vot siis oli äkšõn. Midagi nii rõvedat...khm, ma jätaksin selle osa meelsasti vahele...aga august on läbi ja head ajad jätkuvad mõnusate mittekuumade päevadega, mis lubavad aias palju siblida. Sest seda hooaega on veel vaid kaks kuud järele jäänud.




Thursday, August 1, 2024

Juuline kurgisuvi

 01.07 +26. Palav, pilves ja niiske. Lausa tunda, et vihmad ei mahu hästi enam taevasse ära, pilved on rebenemiseni pungil, aga nagu maha sadada ka ei lasta. Panin isegi pesu välja, tavaliselt on see ikka aidanud. Seis on aias üle hulga aja jälle veidi kuivavõitu ja kui nädal veel kuiva hoiab, siis tuleb hakata päästekastmisi tegema. 

Jee, pesu aitas! Peaaegu alati aitab. :) Kuigi vihma ei lubatud, hakkas kella kolme paiku sadama. Palju ei tulnud, kuid korralise kastmise eest tublisti. 

01.07 +18, pilves ja pärisvihm üle hulga aja. Kastab hästi. Täna on vaibavabriku päev. Aias eile ringi vaadates tuli mitmeid uuenduslikke mõtteid. Pole mõtet tumedat maohabet kasvatada kui seda mustalehelist poolmeetriruutu nii tihti rohima peab. Kui panna sinna midagi mis maapinda paremini katab. Ja üleüldse hakkan tõsiselt kaaluma nn "inglise aia" püsikuid, mida mul varem aias eriti olnud ei ole nagu delfiiniumid, kurerehad, kellukad, kurekellad, õnneheinad, kuldkannid ja muu säärane. Mõned juba on ning see on tore kirju pilt. Talimagun, see lapsepõlve nostalgia, on veel täielikust õnnest puudu. Need imelised suured ja oranzikaspunased pisut kortsus õied esimesel hommikul peale puhkemist, südamike süsimust põhi ja sametjad veerud tolmukaringis.

05.07 +22, mõnus ja jahedapoolne, nagu terve see nädal on olnud, pluss hoovihmad. Õhtut õnnestas päikesega. Ja mesi tuli, et nüüd siis see tsunami, mis eelmine kord tulemata jäi. Asusin kohe vurritama sest kogus on suur ja iga uue laari puhul on natuke põnev ka, et mis maitsega mett seekord toodud on. Järjekordne uudismaitse, hästi lilleline, vürtsikas ja rikkalik. Midagi aimuks nagu angervaksa pealt, midagi nagu kollaselt maranalt, aga aja poolest võib olla ka pärnaõit sees, mine võta kinni. Ka sellist mett pole meil varem olnud. Mesila lähedal olevas looduses on raudselt midagi muutunud (pluss vihmarikas suvi), sest ligi tosin aastat ühed ja samad olnud meetaimed (meemaitsed) pole enam need. Kahte sorti maitsed, mis järgnesid tavaliselt võilillemeele, on kadunud ja nende asemel oli sel aastal kolme sorti täiesti uue maitsega mett. Nimetan neid tinglikult mõttes "Pidulik", "Keedutatar" (mesi nagu ikka mesi, kuid mekutamisel aimub päris tugev tatrapudru omale sarnanev noot) ja "Säravkollane", see viimane.

07.07 +20, vihm. Puhkevad esimesed floksid. `Esmeralda` on juba nädalajagu lahti olnud, kuid nüüd avanesid ka `Illarion`, `Pink Hill`, `Rumyanyi` ja `Windsor`. 

Kriit-mägijuus mädaneb. Liiga palju vihma. Katan mõneks ajaks klaasiga. Tuline kahju kui peaks ilma jääma, hästi sümpaatne kribadik teine.

10.07. +24, päike. Sellegipoolest on seniajani mõnus suvi olnud, ei küta liiga hullusti ja kastab vahel kenasti aeda. Üle hulga aja kasvavad madalad monardad hästi. Bond toob hiiri. Juba kaks varahommikut on täiesti ühesuguselt alanud. Bond toob tuppa hiire ja sööb selle vaiba peal ära, ainult hiirte suurus ja kellaaeg on erinev. Miks, kuradima pärast, just vaiba peal

Õie avas Curly Cinnamon Windmill (kaneelilokkidega tuuleveski). Nii vara pole seda kunagi juhtunud. Ja umbes 10 floksi õitseb. Iga päev puhkeb mõni veel.

13.07. +26 varjus, päike, hilisõhtuks lubatakse vihma. Rohin jõudumööda siit ja sealt, paar istutust või ümberistutust kui keegi kellegile väga selga on kasvanud. Krüsanteemi oli lihtne palmilehise tarna varjust päikese kätte istutada, kuid kurgimaja juures oli tunda juba kerget draamat. Kurgid olid soojaga kurgimajast välja karanud ja ronisid mööda  kõige väärtuslikumaid flokse üles. Paigaldasin neile ronimisvõrestiku, siuke tunne, et teisele poole peab ka panema, hull kasvamiskohin ainult kostis kurgimajast ja metsikult palju pisikesi kurke küljes, appi, mis nüüd saab. Niiske ja soe, tõeline kurgisuvi on.

15.07 +28, päike. Lõunast läheb vihmaks või siis ei lähe. Pigem, jah, mitte. Kasutasin jahedamaid hommikutunde pesupuupeenra äärte kordategemiseks. Muidugi läks peenar asja käigus igalt poolt ka 10 cm laiemaks, aga see on täiesti loomulik. Esimene kausitäis kurke ja peoga tomateid ka, kuid valmivad pigem õuetomatid. Kasvuhoones pole veel värve näha ja ega ma seal eriti ei käi ka. Tegelt ei mahu sisse. Kastan ukse pealt. See on uskumatu milliseks monoliitseks kasvuhoonet seestpoolt täitvaks klotsiks oskavad kasvada seitse kunagi nii väikest armast tomatitaime...

19.07 +20, hoovihmane juba teist päeva. Peenardesse ilmub iga päev värve juurde. Sest Futuland on tegelikult ka floksiaed. Seda on tore jälgida - eile oli akna alune roheline, täna on punaste täppidega roheline, homme on samas kohas vaarikapunane laik. Kartulid kompostikastis on õitsemise lõpetanud, homme lähen saagijahile. Ohjah, ning kõrvitsast ja tema seiklustest võiks lausa eraldi loo kirjutada. Tänavu on sattunud selline hedonistlik tüüp, et ainult roomab ringi, naudib sooja vihmast suve ja kasvatab isasõisi. Meetrite viisi pikki kiireid mahlaseid varsi, isegi katusele üritas minna, krabasin redeli käest ära, nüüd ronib heki peal. Väga seikluslemb kõrvits.

21.07 +21, järjekordne vihmalubadusega päev, aga kuna sel suvel on vihma, siis polegi oluline kas sajab ja palju sajab. Esimese õie avas Päevaliilia `Primal Scream`. Nähes seda ülimat õit võib väike ürgne vaimustuskarje tõesti valla pääseda.

Täna oli plaanis üks ilus aed (Ahto Ruut) Kirdalus ja sinna me ka läksime. Muud maastikud selles aias olid nagu ikka kaunilt kujundatud ja veatud, kuid hostad...Sel aastal on palju vihma ja soojust olnud, ning hostad reageerisid sellele nagu kogu muu looduski - ülima lopsakusega. Ja nõnda siis oli õnn näha hostaariumi selle ideaalvormis. Vastavalt erinevate sortide omadustele kas suuremad, väiksemad või hiiglaslikud puhmikud ning enamus täies õies. Terve lagendik puhast ilu. Ohh. :) Nagu oleks kirikus käinud või midagi :)

23.07 kuni+28, leitsakulised ilmad, mis aedniku juba lõuna paiku siestat pidama peletavad. Esimene sületäis tomateid Golden Köningilt, Goldenkrone on kuumaga kehv viljuja, seda järgmine aasta enam ei pane. Aga esimene on tubli ja maitsev ka. 

Floksid puhkevad ükshaaval, umbes kolmandik on juba õied avanud. Tööjärg õues on praegu kivilate rohimise juures. 

Eile oli suht painajalik öö. Bondil oli jälle safarihoog peal ja voodi ette serveeriti öösel jälle koos lauluga väike veel elusoe hiir. Tean elusoojuse kohta seepärast, et läksin öörahu saamiseks kassi õue ajama, kuid lihtsaim viis selleks on haarata osavalt (harjutamine teeb meistriks) Bondi nina alt hiir ja visata see verandale. (saba asemel haarasin pimedas turjast ja issandjumal, see oli veel soe!) Pokumehel on huvitav teooria, et võibolla ei too kass hiiri üldse mitte meile toidulaua rikastamiseks vaid uhkustamiseks. Vaata mis ma kätte sain! Ma olen kõva kass! Magan küll palju, aga kasulik olen ka. Jaa, kiida mind, jahjahjah! Aga siis tuleb perenaine, öögatab rõvedalt, pomiseb selliseid sõnu, mida kass kunagi kuulnud ei ole ja viskab kalli jahisaagi läbi sääsekardinate nagu mingi sitaraipe. "Mõtle, kuidas see loomakese moraalile mõjuda võiks, ah?" Mnjaa, kui sa kassiga koos elad, siis hakkad paratamatult mõtlema, et miks ta niimoodi teeb ja teistmoodi teeb. Vahel saab Bond ka ilma lauluta täitsa hästi hakkama ja hommikuks on vaibal jäänused (hoolimata rõlgusest eelistan ma viimast varianti, sest rapped saab põõsasse raputada ja asi vask). Vaip on saanud nimeks Hiiretapuvaip, sest plekid räägivad enda eest ja korra nädalas käib see pesus. Ilmselt on see nähtus ka Bondi väike öine rituaal, sest ma ärkan tihti selle peale, et voodi kõrval keegi midagi näsib.

24.07 +28, leitsak, õhtupoole vihmad. Millegipärast tuli hull isu vanaaegse paksu kleepuva ja paljusuhkruse mustsõstramoosi järele. Moosivabriku toodang on viimasel ajal piirdunud ainult õunakaga, kuid vahel ju võib...Kust saada marju?

27.07 kuni +26, leitsak, vihmatörts ja jätkuvalt soojad ööd. Floksimüürid aias värvuvad ükshaaval. Mõtlen kerge kõhedusega ülehomseks lubatavale laussajule, kuid mis seal ikka, kui sajab, siis sajab. Kõrvetav kuumus oleks veel halvem. 

Ämblikõielised päevaliiliad justnagu polekski teistega ühte masti, tänavuse õnnestava suvega on õied aednikule ninani ja neid tuleb lugematu hulk, isegi tavaliselt piredavõitu `Skinwalkeril`.

29.07 kuni +23, terve päeva pilves, öösel sadas ja hommikupoole vaiksed vihmad. Lätis ja Leedus olid suured vihmasajud ja uputused. Ka meie lõunaosariikides tormas ja uputas, kuid siin polnud viga midagi. Olin ilmaasjata flokside pärast mures. Juuli hakkab läbi saama ning nüüd võib juba öelda, et oli vihmane ja soe suvi. Kurgid ja tomatid ruigavad õnnest, kasvuhoones elav tomativõsa monoliit on endale kasvatanud õhujuured, ta ammutab niiskust ka õhust ning sinna on aina raskem sisse pääseda. 

Aga eile oli moositegu. Nii suur moositegu, et sestpeale hakatakse meitel igasuguseid muid sündmusi dateerima "enne ja pärast MOOSI". Juba puhastamine võttis kaks tundi aega, aga nüüd on kõik need ämbritäied mustsõstraid purki ka pandud.

31.07 +20 hommikupoolik, floksid õõtsuvad õrnas tuules, Delaway ängelhein kogub kõrgust, ämblikõielistel päevaliiliatel on õitsengu tippaeg ja väänkellukas tantsib aia peal. Aias on hullumeelselt palju värve ja kurgid püstitavad maailmarekordit.