Thursday, August 1, 2024

Juuline kurgisuvi

 01.07 +26. Palav, pilves ja niiske. Lausa tunda, et vihmad ei mahu hästi enam taevasse ära, pilved on rebenemiseni pungil, aga nagu maha sadada ka ei lasta. Panin isegi pesu välja, tavaliselt on see ikka aidanud. Seis on aias üle hulga aja jälle veidi kuivavõitu ja kui nädal veel kuiva hoiab, siis tuleb hakata päästekastmisi tegema. 

Jee, pesu aitas! Peaaegu alati aitab. :) Kuigi vihma ei lubatud, hakkas kella kolme paiku sadama. Palju ei tulnud, kuid korralise kastmise eest tublisti. 

01.07 +18, pilves ja pärisvihm üle hulga aja. Kastab hästi. Täna on vaibavabriku päev. Aias eile ringi vaadates tuli mitmeid uuenduslikke mõtteid. Pole mõtet tumedat maohabet kasvatada kui seda mustalehelist poolmeetriruutu nii tihti rohima peab. Kui panna sinna midagi mis maapinda paremini katab. Ja üleüldse hakkan tõsiselt kaaluma nn "inglise aia" püsikuid, mida mul varem aias eriti olnud ei ole nagu delfiiniumid, kurerehad, kellukad, kurekellad, õnneheinad, kuldkannid ja muu säärane. Mõned juba on ning see on tore kirju pilt. Talimagun, see lapsepõlve nostalgia, on veel täielikust õnnest puudu. Need imelised suured ja oranzikaspunased pisut kortsus õied esimesel hommikul peale puhkemist, südamike süsimust põhi ja sametjad veerud tolmukaringis.

05.07 +22, mõnus ja jahedapoolne, nagu terve see nädal on olnud, pluss hoovihmad. Õhtut õnnestas päikesega. Ja mesi tuli, et nüüd siis see tsunami, mis eelmine kord tulemata jäi. Asusin kohe vurritama sest kogus on suur ja iga uue laari puhul on natuke põnev ka, et mis maitsega mett seekord toodud on. Järjekordne uudismaitse, hästi lilleline, vürtsikas ja rikkalik. Midagi aimuks nagu angervaksa pealt, midagi nagu kollaselt maranalt, aga aja poolest võib olla ka pärnaõit sees, mine võta kinni. Ka sellist mett pole meil varem olnud. Mesila lähedal olevas looduses on raudselt midagi muutunud (pluss vihmarikas suvi), sest ligi tosin aastat ühed ja samad olnud meetaimed (meemaitsed) pole enam need. Kahte sorti maitsed, mis järgnesid tavaliselt võilillemeele, on kadunud ja nende asemel oli sel aastal kolme sorti täiesti uue maitsega mett. Nimetan neid tinglikult mõttes "Pidulik", "Keedutatar" (mesi nagu ikka mesi, kuid mekutamisel aimub päris tugev tatrapudru omale sarnanev noot) ja "Säravkollane", see viimane.

07.07 +20, vihm. Puhkevad esimesed floksid. `Esmeralda` on juba nädalajagu lahti olnud, kuid nüüd avanesid ka `Illarion`, `Pink Hill`, `Rumyanyi` ja `Windsor`. 

Kriit-mägijuus mädaneb. Liiga palju vihma. Katan mõneks ajaks klaasiga. Tuline kahju kui peaks ilma jääma, hästi sümpaatne kribadik teine.

10.07. +24, päike. Sellegipoolest on seniajani mõnus suvi olnud, ei küta liiga hullusti ja kastab vahel kenasti aeda. Üle hulga aja kasvavad madalad monardad hästi. Bond toob hiiri. Juba kaks varahommikut on täiesti ühesuguselt alanud. Bond toob tuppa hiire ja sööb selle vaiba peal ära, ainult hiirte suurus ja kellaaeg on erinev. Miks, kuradima pärast, just vaiba peal

Õie avas Curly Cinnamon Windmill (kaneelilokkidega tuuleveski). Nii vara pole seda kunagi juhtunud. Ja umbes 10 floksi õitseb. Iga päev puhkeb mõni veel.

13.07. +26 varjus, päike, hilisõhtuks lubatakse vihma. Rohin jõudumööda siit ja sealt, paar istutust või ümberistutust kui keegi kellegile väga selga on kasvanud. Krüsanteemi oli lihtne palmilehise tarna varjust päikese kätte istutada, kuid kurgimaja juures oli tunda juba kerget draamat. Kurgid olid soojaga kurgimajast välja karanud ja ronisid mööda  kõige väärtuslikumaid flokse üles. Paigaldasin neile ronimisvõrestiku, siuke tunne, et teisele poole peab ka panema, hull kasvamiskohin ainult kostis kurgimajast ja metsikult palju pisikesi kurke küljes, appi, mis nüüd saab. Niiske ja soe, tõeline kurgisuvi on.

15.07 +28, päike. Lõunast läheb vihmaks või siis ei lähe. Pigem, jah, mitte. Kasutasin jahedamaid hommikutunde pesupuupeenra äärte kordategemiseks. Muidugi läks peenar asja käigus igalt poolt ka 10 cm laiemaks, aga see on täiesti loomulik. Esimene kausitäis kurke ja peoga tomateid ka, kuid valmivad pigem õuetomatid. Kasvuhoones pole veel värve näha ja ega ma seal eriti ei käi ka. Tegelt ei mahu sisse. Kastan ukse pealt. See on uskumatu milliseks monoliitseks kasvuhoonet seestpoolt täitvaks klotsiks oskavad kasvada seitse kunagi nii väikest armast tomatitaime...

19.07 +20, hoovihmane juba teist päeva. Peenardesse ilmub iga päev värve juurde. Sest Futuland on tegelikult ka floksiaed. Seda on tore jälgida - eile oli akna alune roheline, täna on punaste täppidega roheline, homme on samas kohas vaarikapunane laik. Kartulid kompostikastis on õitsemise lõpetanud, homme lähen saagijahile. Ohjah, ning kõrvitsast ja tema seiklustest võiks lausa eraldi loo kirjutada. Tänavu on sattunud selline hedonistlik tüüp, et ainult roomab ringi, naudib sooja vihmast suve ja kasvatab isasõisi. Meetrite viisi pikki kiireid mahlaseid varsi, isegi katusele üritas minna, krabasin redeli käest ära, nüüd ronib heki peal. Väga seikluslemb kõrvits.

21.07 +21, järjekordne vihmalubadusega päev, aga kuna sel suvel on vihma, siis polegi oluline kas sajab ja palju sajab. Esimese õie avas Päevaliilia `Primal Scream`. Nähes seda ülimat õit võib väike ürgne vaimustuskarje tõesti valla pääseda.

Täna oli plaanis üks ilus aed (Ahto Ruut) Kirdalus ja sinna me ka läksime. Muud maastikud selles aias olid nagu ikka kaunilt kujundatud ja veatud, kuid hostad...Sel aastal on palju vihma ja soojust olnud, ning hostad reageerisid sellele nagu kogu muu looduski - ülima lopsakusega. Ja nõnda siis oli õnn näha hostaariumi selle ideaalvormis. Vastavalt erinevate sortide omadustele kas suuremad, väiksemad või hiiglaslikud puhmikud ning enamus täies õies. Terve lagendik puhast ilu. Ohh. :) Nagu oleks kirikus käinud või midagi :)

23.07 kuni+28, leitsakulised ilmad, mis aedniku juba lõuna paiku siestat pidama peletavad. Esimene sületäis tomateid Golden Köningilt, Goldenkrone on kuumaga kehv viljuja, seda järgmine aasta enam ei pane. Aga esimene on tubli ja maitsev ka. 

Floksid puhkevad ükshaaval, umbes kolmandik on juba õied avanud. Tööjärg õues on praegu kivilate rohimise juures. 

Eile oli suht painajalik öö. Bondil oli jälle safarihoog peal ja voodi ette serveeriti öösel jälle koos lauluga väike veel elusoe hiir. Tean elusoojuse kohta seepärast, et läksin öörahu saamiseks kassi õue ajama, kuid lihtsaim viis selleks on haarata osavalt (harjutamine teeb meistriks) Bondi nina alt hiir ja visata see verandale. (saba asemel haarasin pimedas turjast ja issandjumal, see oli veel soe!) Pokumehel on huvitav teooria, et võibolla ei too kass hiiri üldse mitte meile toidulaua rikastamiseks vaid uhkustamiseks. Vaata mis ma kätte sain! Ma olen kõva kass! Magan küll palju, aga kasulik olen ka. Jaa, kiida mind, jahjahjah! Aga siis tuleb perenaine, öögatab rõvedalt, pomiseb selliseid sõnu, mida kass kunagi kuulnud ei ole ja viskab kalli jahisaagi läbi sääsekardinate nagu mingi sitaraipe. "Mõtle, kuidas see loomakese moraalile mõjuda võiks, ah?" Mnjaa, kui sa kassiga koos elad, siis hakkad paratamatult mõtlema, et miks ta niimoodi teeb ja teistmoodi teeb. Vahel saab Bond ka ilma lauluta täitsa hästi hakkama ja hommikuks on vaibal jäänused (hoolimata rõlgusest eelistan ma viimast varianti, sest rapped saab põõsasse raputada ja asi vask). Vaip on saanud nimeks Hiiretapuvaip, sest plekid räägivad enda eest ja korra nädalas käib see pesus. Ilmselt on see nähtus ka Bondi väike öine rituaal, sest ma ärkan tihti selle peale, et voodi kõrval keegi midagi näsib.

24.07 +28, leitsak, õhtupoole vihmad. Millegipärast tuli hull isu vanaaegse paksu kleepuva ja paljusuhkruse mustsõstramoosi järele. Moosivabriku toodang on viimasel ajal piirdunud ainult õunakaga, kuid vahel ju võib...Kust saada marju?

27.07 kuni +26, leitsak, vihmatörts ja jätkuvalt soojad ööd. Floksimüürid aias värvuvad ükshaaval. Mõtlen kerge kõhedusega ülehomseks lubatavale laussajule, kuid mis seal ikka, kui sajab, siis sajab. Kõrvetav kuumus oleks veel halvem. 

Ämblikõielised päevaliiliad justnagu polekski teistega ühte masti, tänavuse õnnestava suvega on õied aednikule ninani ja neid tuleb lugematu hulk, isegi tavaliselt piredavõitu `Skinwalkeril`.

29.07 kuni +23, terve päeva pilves, öösel sadas ja hommikupoole vaiksed vihmad. Lätis ja Leedus olid suured vihmasajud ja uputused. Ka meie lõunaosariikides tormas ja uputas, kuid siin polnud viga midagi. Olin ilmaasjata flokside pärast mures. Juuli hakkab läbi saama ning nüüd võib juba öelda, et oli vihmane ja soe suvi. Kurgid ja tomatid ruigavad õnnest, kasvuhoones elav tomativõsa monoliit on endale kasvatanud õhujuured, ta ammutab niiskust ka õhust ning sinna on aina raskem sisse pääseda. 

Aga eile oli moositegu. Nii suur moositegu, et sestpeale hakatakse meitel igasuguseid muid sündmusi dateerima "enne ja pärast MOOSI". Juba puhastamine võttis kaks tundi aega, aga nüüd on kõik need ämbritäied mustsõstraid purki ka pandud.

31.07 +20 hommikupoolik, floksid õõtsuvad õrnas tuules, Delaway ängelhein kogub kõrgust, ämblikõielistel päevaliiliatel on õitsengu tippaeg ja väänkellukas tantsib aia peal. Aias on hullumeelselt palju värve ja kurgid püstitavad maailmarekordit.





6 comments:

  1. Tahtsin küsida, kust on saadud (tellitud) floks Esmeralda? Ega Eestist teda vist pole võimalik saada? Ta nii väga isutab mind! maurus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sarastro stautenist tellitud,aga panin ka pistoksi hakkama. Kuidas juurduvad,selgub ca kuu aja pärast.

      Delete
  2. Nonii, põhja-ameerika metsa asemele saab siis nüüd inglise aed! Vinge! Kurerehad on väga apetiitsed, kui neid on erinevaid ja palju - nägin Räpina Aianduskooli aias pikka peenart neist ja see oli imeliselt ilus!

    Floksidele oli meie suvi, eriti viimane nädal, liiga vihmane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A no mis metsa siin🙂,floksitihnikud vaid.Aga muutusi peab olema,aed on nagu linn,ei saa kunagi valmis

      Delete
  3. Ma arvan ka, et kassid pigem uhkustavad aga vahel ehk ikka toovad kosti ka :D Nende käitumisviisid on isenditi nii erinevad, et paratamatult hakkad juurdlema, miks ja kuidas aga üks on juba ammu selge. Kassid on isiksused.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selge see. Lisaks on nad veel armukadedad, neil on oma huumorimeel (mitte igaühel) ning nad evivad hobuse kannatust (ka vist mitte igaüks, kuid enamik), sest see on hale vaadata kuidas kaks kassipoega oskavad ema ära murida (kui meil veel emakass oli). Ta pilgus on tüdimus ja väsimus, kuid ta tõmbab keelega üle kõige suurema kiusajaväntsu kuigi võiks käpaga virutada.

      Delete