Sunday, March 30, 2014

Toormoositaim ja teised külvid.

Sidrunväändiku viljade maitse toormoosis oli võrratu.:) Kõik teised maitsed pluss veel see vaigune mõrkjus rosinana...aga sellest ei tahtnud ma rääkida. Erialane kretinism on tõenäoliselt oma juured ajanud sügavale igasse aednikku ja ega minagi selles osas mingi erand pole. Niisiis, mingil hetkel, kui moos juba lõpukorral oli, tundus mulle, et marjade seemned oleksid justnagu eriti tuumakad ja mis oleks kui prooviks idandada? Pole ka imestada, sest peale talvepikkust stratifitseerimist (mees laagerdamine, mitu kuud sügavkülmas, siis paar nädalat külmkapis jne) võisid nad tõepoolest "ärgata". Panin karbi põhjast viis viimast terveks jäänud marja basiilikukasti serva ja jäin ootama. Paar päeva tagasi ajaski mullast ninakese välja keegi, kes ei ole mitte basiilik.:)
Kuigi aias on heas kasvujõus noortaim täiesti olemas, oli ikka vaja...:)
Noh kui tulebki viis väändikku, siis panen ühe Kadaka kingitud taimele seltsiks ja jagan teised laiali.:)
Sügisel kasti külvatud ja veebruari lõpus sooja tuppa toodud martagonid (koos vihmaussikolooniaga) on massiliselt idanenud. Kui enne oli  rohkem tõusmeid vaid roosade kastis, siis nüüd on ka valgete ja kollaste kast idukesi täis. Iseasi, kas need seemikud kunagi õitsema hakates ka kõik just emataime värve kannavad, kuid põnev on see katse sellegipoolest. Himaalaja südaliilia ja kahe teise liilia algliigi külvikastis ei ole  siiamaani mingeid elumärke näha.
Reedel ja laupäeval olid imelised ilmad.
Üle hulga aja sai ka väljas siblitud. Umbrohtu veel pole, kuid kirjutasin ilmastiku poolt kustutatud lipikuid ümber ja vaatasin uusi nägusid. Sinilille ja lumekupu vahel pistsid ninad välja Anemone blanda ´Blue Swing` õiealged. Ka näsiniin peaks sel nädalal avanema. Rääkimata harilikust sinilillest ja veel mõnedest kevadlilledest.
Täna võib rattahooaja ametlikult avatuks lugeda. Käisime tegime paarikilomeetrise ringi. Tuul on ikka veel jahe, aga juba pmst võib.
Hommikuti endiselt kahutanud maa ja külmakraadid. Päeval hele päike. Mummid käivad korjel.

8 comments:

  1. Meil olid ka mesimummid usinasti võrkiiriste kallal, ümmargused karvased ahtrid püsti. Südantkosutav vaatepilt.

    ReplyDelete
  2. Täna oli terve aed suminat ja saginat täis. Sidrunväändikku olen juba ammu tahtnud, ainult see, et ma ei suuda talle aias head kohta välja mõelda, takistab...

    ReplyDelete
  3. Nii tore, kui seemneist taimed saavad. Ja sidrunväändikku lihtsalt peab aias palju olema.

    ReplyDelete
  4. jah sidrunväändik on kohustuslik :D ja paar päeva on tõesti ILM olnud, mummid on ka, elu on lill :D

    ReplyDelete
  5. Sidrunväändikku kodustamine pole mul senini õnnestunud, aga oleks vaja :)

    Mina leidsin eile õhtul veepangest uppunud mesilase ja kurvastasin ta kohal veidi :(

    Kas ma võiksin sinu martagoni seemikutest mõned eksemplarid saada? See oleks hädavajalik :)

    ReplyDelete
  6. Jah, ikka saab. Panin kirja.:)

    ReplyDelete
  7. kas saaks nüüd kassidest jälle midagi naljakat vahepeal kuulda? :)

    ReplyDelete
  8. Ja kui kassidest pole midagi rääkida, siis paluks mesilastest midagi. Sest üks teine sell, kes enne mesilastest kirjutas, on vist klaviatuuri sisse ära eksinud :(

    ReplyDelete