Monday, July 14, 2014

Pikk nädal.

Vahepeal on olnud pikk nädal. Annaks jumal, et ise kunagi aiaga kolima ei peaks...Käisin Lehe tänaval paar päeva abiks. Aia kolimine on ikka väga aeglane ja põhjalik tegevus. Eriti niisuguse tiheasutusega kollektsioonaia puhul - kõik see välja kaevamine, pakkimine jne.
Puid sai ka vahepeal tehtud, see ongi sel suvel umbes nagu sidesõna päevade kees, kui tekkib vähegi vaba aega, siis tegeleme küttepuudega ja kui neli rattaotsa ka linnast koju ja kodust linna otsa panna, siis ei jäägi suurt blogimise aega.:)
Kuna viimastest vihmadest on üksjagu juba möödas ja ilmad on olnud päikselised ja tuulised, siis tekkis juba nädala keskel mõnes kuivemas kohas kastmise vajadus. Vihmaveeanumad said pühapäeva õhtuks üsna tühjaks. Eile õhtul kastis õnneks jälle aia korralikult ära.
Kiirinvasiooni käigus seene- ja marjakohtadele selgus, et mustikas on valmis, kuid seeni ei ole. Kohe üldse ei ole. Peale kõiki neid vihmu! (Liiga palju vihma?:) Ja ka mustikas on kiduram, väiksem ja hõredam kui eelmisel aastal.
Vana hea taluaia liilia tegi õied lahti juba 2 nädalat tagasi, tema järel näitas oma värve Leedu päritoluga Mrs. Backhouse ning kollane ja roosa martagon, kes eelmisel suvel potis Kristiinest meile tulid. Väga ilusad, tugevad ja tublid martagonid kõik.:)
Nädala sees avas õied madal nimetu hõõguvoraž aasia liilia otse akna all, temale järgnesid juba riburada pidi Piritalt toodud nimetu terrakota, esimest suve meil õitsev Compass ja vana hea aprikoosivärvi nimetu LA. Liiliad on oma hooaja pidulikult avanud. Tuleb järjekordne huvitav periood, sest umbes pooled õied on nägemata. Selliseid asju juhtub, kui aednik ühel kenal suvel leiab, et kuidas ta üldse ilma liiliateta nii vanaks on suutnud elada ning siis asja parandamiseks kõikvõimalikke kanaleid kasutab.:) Trahh! Ja hetkel on aias nii piisavalt liiliaid, et nende kontsentratsiooniga võib täiesti rahule jääda.:)
Vahepeal olen pisiasju kiviktaimlasse kolinud, multškruusa juurde tekitanud, rohinud (sel suvel on poole rohkem umbrohtu kui kunagi üldse), iiriseid ümber istutanud ja alpikaljut kõpitsenud. Kõik taimed "kaljul" on juurdunud, kuid üks kullerkuppudest on võtnud ebakaljulikud mõõtmed ja mul on valida kas puksin ta tavalisse peenrasse või istutan kehvema mullaga kohta, kus ta saaks "alla võtta". Mis teha, see alpiwärk umbes niimoodi peaks käima...
Kõik kivirikud on juurde kasvanud ja teevad suurt rõõmu. Ka näsiniin ja kuusk näitavad, et juur saab mullast juba kõik vajaliku. Pean pisitasa plaani alpikaljut laiendada ((või pikendada) või duubeldada), sest kribukontingenti leidub liivapeenarde äärtes veel küll. Puhtalt aia seisukohast vaadeldes on praegune kuidagi eriti külluslik ja väga huvitav suvi.

9 comments:

  1. Palju tegemisi tõesti :) Martagonide peale läks kujutlusvõime eriti tööle :), tore kui siis neid liiliaid ja rõõmu palju saab Sul seal.

    ReplyDelete
  2. Palun martagoni pilte :P
    ja saaks juba seda alpivärki takseerima tulla, oeh

    Kui ma oma aeda kolisin, siis oli see ikka rohkem peenra kolimine, noh ühe keskmise suurusega (200 m2)ja see oli piisavalt hull, kollektsiooniaia kolimine eeldab juba masterplaani ja abilisi.

    ReplyDelete
  3. Ma tahaks ka martagone piiluda, mul ainult see kõige tavalisem ja traditsioonilisem variant, ei olegi teiste sortidega väga kokku puutunud

    ReplyDelete
  4. Arvestades vihmadega täiesti uskumatu lugu, aga meil ka seeni pole - vanem piiga oli sõbrannaga mitu tundi metsas ja sai 1 (ühe) kukeseene.

    ReplyDelete
  5. Pongestan pildid lähiajal jutule lisaks. Jah, kes kaema tahab tulla, tuldagu aga, rohisin just värskelt "kaljud" ära. Kaheharulise kahvliga, sest sinna näpud tõesti ei mahu.:)

    ReplyDelete
  6. Pilte igatseks minagi, usun, et need arengud on huvitavad.
    Aga meie saime vihmade ajal seeni päris palju, nüüd on küll vaikus.

    Aia kolimine on vist sama hull kui selle ringitõstmine, oleme seda teinud ja see oli päris kole :(

    ReplyDelete
  7. seeni olla Setumaa metsades, eriti kukeseeni :), liiliaid pole kunagi piisavas kontsentratsioonis aga selle kollektsiooniaia kolimine võis tõesti suur ja hull töö olla, oleks tibakesegi lähemal, oleks ka ühinenud, sai see siis nüüd vähemalt kolitud ?

    ReplyDelete
  8. Meil isegi kukeseeni natuke on. Ja ükspäev sai naabrinaine portsu männiseeni ka. Ja mustikaid on meil kohati palju, on suured ja ilusad ning tulemas on ka teine sats(alles väikesed rohelised). Maasikaid on ka päris korralikult olnud ja vaarikaid paistab väga palju tulevat, kui põud liiga ei tee (aga õnneks eile-täna tuli sajulaks ka).

    Mul pole aia kolimisega kogemusi, aga huvitav, et viimasel ajal taban end mõttelt, et kuidas ma kõik need taimed kunagi oma aeda kolin (ausõna, silmapiiril pole veel mitte mingisugustki sellelaadset lootusekiirekest) ja et mille ma üldse saan ära kolida ja mida mitte, sest ei saa ju teistele majaelanikele siia tühja songermaad jätta. Huvitavad mõtted mul ikka.

    Mul on ikka veel Sinu juurde tulemata ja karta on, et enne 1,5 nädalat ei jõua ka. Aga sõnajalg jaksab veel oodata küll, kas ka Sina?

    ReplyDelete
  9. Ei mul pole kiiret kuhugi, 1,5 nädala pärast on veel ka liiliad õies.

    ReplyDelete