Sunday, January 7, 2018

Ikka lumest lumeni

Jaanuari esimene nädal on soe, vihmane ja lumeta. Teatan täiesti vastutustundetult, et iiri tali on parim mis olla saab. Saab sama jopega käia nii kevadel, sügisel kui ka osa suvest, mütsi pole vaja ja katlamaja ei söö palju puid. Lihtne.
Lund sajab regulaarselt, ehk siis korra nädalas ja see juhtub tavaliselt pühapäeval. Laupäeviti (+4) teen ma aiatiiru ja teen suuri plaane pühapäevaks kus ma näen ennast vaimusilmas alpitaimede jaoks mulda segamas, põõsaid lõikamas ja väga tubli olemas. Ja pühapäeval (-3) tuleb lumi maha. Lumega kaasneb muidugi ka kõrgrõhkkond, mis tähendab, et on kena hele päev ja näeb aknast aeda, mis on külmunud ja justnagu tuhksuhkruga üle puistatud, aga õue küll miski ei kutsu. Pretensioonikad õueplaanid varisevad kokku. Natuke tubast kolimist, õmblemist ja siis on raamatuauk. Tume ja põhjatu. `Rachel, mu piin`. Mmh, Viktoria ajastu on nii lummav kõigi oma veidrustega. :)
Vähemasti on kuu aja pärast jälle lootust mingisugustegi valgusolude paranemise osas ja sealt pole ka kevad enam kaugel.
Anemoonid olid ülakorrusel kasvama läinud. Tõin alla valguse kätte. Liiga vara on veel, aga mis saab inimene parata kui lill tahab. Õiealgeid pole näha, on vaid pikad varred nirude lehtedega.
Laupäevase aiaringi ajal avastasin, et hosta `Orange Marmalade` oli end lootusrikkalt mullast välja sirutanud, kevade või millegi sellise lootusega. Viskasin mulda peale, lehepungad olid ca 5 cm pikad. Paar pisemat hostat oli külmumine mullast välja kergitanud, nii juhtub vahel. Kevadkrookuste ninad on väljas. Nii oli ka eelmine aasta.
Nädal tagasi sadas Floridas lund ja Kanadas paukus pakane. Kas nüüd on meie kord? Skandinaaviat hoiatatakse läheneva lumetormi eest.


10 comments:

  1. Praegu ongi aed aknast vaadatuna kõige ilusam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meil on jube tuul ja puud lumised ei ole, aga aias ka juba korralik vaip maas.

      Delete
  2. õues ka täitsa kobe :) Huvitav jah, et pühapäevad need miinusemad on ja seegi, et sa elad külmemal maal kui meie siin oma miinus kahega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, mõistusega võttes on -3 ju -13 või -23 kõrval poisike, aga ikka õue ei taha.:)

      Delete
  3. Meil sama ilm,aga lund meil küll ei olnud,ainult külmast kahutanud maa.

    ReplyDelete
  4. Lund pole ammu näinud, paar miinust täna öösel anti jah, mina vajaks küll valget vaheldust ja siis oleks natuke külma ka hea, et oleks selge ja päike ka vahel paistaks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohjah, osa meie lund on ilmselt eksikombel Hispaaniasse sattunud, saavad nüüd katalaanidega lumesõda pidada...:)

      Delete
  5. Meil ka maal lund ei olnud. Eile õhtul linna sõites tuli torm vastu kogu oma lumega. Kas ta ka meile jõudis, hetkel ei tea veel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niipalju siis tormist, puhus taeva õige klaariks. Täna on täispäike.:)

      Delete