Wednesday, February 7, 2018

Lumine.

Kuna see blogimisekoht on ka aia- ja ilmapäevik ning talvel pole taimedest suurt miskit kirjutada, siis kirjutan ilmast. Ilmad on talvel vägagi huvitavad. Ja hea hiljem võrrelda eelmiste jaanuaride ja veebruaridega.
Kolmapäeva öösel (24.01) hakkas vihma sadama. Lumi ja kõik muu sellega kaasnev sulas kenasti ära ja kuni laupäevani oli kõik jälle väga tore (plusskraadid, mahe tuuleke ja võimalus oma taimlise õuevaranduse seas inventuuri teha). Hullusti ei olnud midagi, mägilased on vintsked. Kõigest üks mägisibul oli saba maha pannud.
Pühapäeval läks jälle jahedamaks ja sademed muutusid lumeks. Edasi oli selline +2 kuni -3 vindumine. Tüüpiline viimaste aegade jaanuar, aga lumisepoolne.
01.02 juhtus olema lumesadu mõningase tuulega, tuisuks ma seda ei nimetaks, meedia nimetas küll ja soovitas kodust mitte väljuda. Kui väljumata  pole võimalik, siis soovitati auto koju jätta.
Ilm ise oli selline tavaline lumesajuilm. Uba selles, et liikluses on massiliselt juhte kes sõidavad nagu suvel. Talvel suvestiilis sõitmine lõpeb avariiga. Avariisid on palju. Nagu oleks totakad roolis. Ikka möödasõidud ja pöörane kiirus. Niisugune julm looduslik valik, sest peale pikki lumeilmu sõidab enamus teeoludele vastavalt.
Korraks anti peale "tuisku" lumememme tegemise ilma ja siis oli jälle keskmine eesti tali, lumi maas ja 4-6 kraadi külma.
04.02 tegin talikülvid ära ja viisin kasvukasse. Kasvukas oli jahe ja kuiv. Gentiana acaulis pojad olid igihaljastena kenasti potis tallel ja hallitust kuskil ei paistnud.
06.02 sai  tehtud Hemerocallis minor külv. Loodetatavasti saab nüüd  kätte selle õige ja ainuma. Õitseb ilmselt alles ülejärgmisel aastal, aga aedniku elu ongi üks ootamine ootamise otsa. Praegu näiteks ootan kevadet ja suure ootamise tulemusel hakkaks nagu isegi midagi juba looma.
Ilusad heledad päevad ka lumesaju ajal ja sümpaatselt vara läheb juba valgeks. Rääkimata siis päikesepäevadest võrratu sinise taevaga ja uskumatu, see päike isegi juba soojendab. :)
Kuu aega veel ja siis on juba päris ok.
Praegu aga...praegu on õues tõesti tuisk. Maailm paistab läbi valge lumeloori. Fui.

5 comments:

  1. Väga hea ilmavaatlus sul:) Aga huvitab mind see, et tegid talikülvid ära. Eriti pikka külmaperioodi need külvid siis ei saa, eeldades, ethoiad neid veel mõned päevad soojas, et seemned saaks niiskust imada. Kas sellisest külmaperioodist piisab kõigile külvidele? Kuna see külv püsikutega on paras teadus, sp mind huvitab. Külvan tihti just sp varem, et paljud vajavad pikemat külma. Kas see ka reaalselt vajalik on, ei tea. Nagunii hulgim läheb neid ju metsa.

    ReplyDelete
  2. Tubli oled, et suudad ikka ilmapäevikut pidada, mitte nagu mina, et ükspäev oli... :D

    ReplyDelete
  3. Ilmapäevik on blogis asendamatu minu arvates.Ise postitan ka ilma pärast just päris palju.Nii hea on vaadata aastatetagust ilmaolu tänases hetkes.

    ReplyDelete
  4. On küll, täitsa-täitsa lumine! :)

    ReplyDelete
  5. külvamine on tore, annab talvele seda vunki, eriti siis kui ammuotsitud seeme külvatud saab. Nii tore!

    ReplyDelete