Thursday, March 14, 2019

Kõveneva kevadeootusega.

Kõigepealt ühe ööga (05.03) 15 cm lund ja järgmine öö 21,7 kraadi külma! Pealtnägijana sai mõeldud, et ilmataat oli kenasti armuline kui lasi sündmustel just sedapidi rulluda. Kui poleks lumetekki peal olnud, mida oleksid pakasest arvanud mu iileksitibud, õrnad jalakad ja alpikannnid? Ja austraalia taim, mis on justnagu ka hardy. (Pehmode mõõtkava järgi muidugi.)
Kuid lume all polnud neil õrnukestel kah viga midagi. Alpikannid kui kevadlilled on aga kahjuks või õnneks sellise koha peal, et sulavad välja kõige viimasena. Kas õied on lume all juba olemas? Igaks juhuks ma ei surgi, lumekilp on paks ja kõva. Piisab talvistest lumekuppudestki, keda pildistasin esimest korda 28 veebruaril. Nüüd on nad muidugi jälle paksu lume all.
Päiksepaistelistel päevadel võtavad kassid verandal päiksevanne. Jahe tuuleke jahutab kõrvu ja tumedad kasukad kutsuvad kuuma ligi. Päike on parem kui ahi. Aga talvekarvast loobuda veel ei raatsita.
Tõsi ta on, ilmad on heitlikud. Üks öö paukuvat pakast, siis päevake keskmist külma ja 07.03 juba pluss 4. Naistepäev oli ilus päiksene päev sületäie tulpide ja päris tordiga.
Laupäeval oli ka ilus ilm. Tegime Tiiga tiiru Saku rabal, metsas ja kopratammi kraavi ääres. Kui jalgrajalt kõrvale astuda, siis oli lumi kohati põlvini. Päike metsa vahele lund sulatama ei pääse ja sealt ei sula enne kui ilmad üleni soojaks lähevad.
Aga päikese paistel sulas lumi üsna kohinal. Isegi mullaämbrite virnast andis nädal tagasi juba üht-teist õõnestada, muidu olid nad ikka veel läbini külmunud. Tõin tuppa liiva, turvast ja killustikku, segasin muldi, külvasin seemneid ja poputasin potirahvast, aknalaual ongi juba pisike talveaed oksi ja lehti välja sirutamas.
10.03. Vahepeal on kenasti sulatanud, seis on peaaegu nagu enne lumeuputuse ööd, aga siiski veel mitte nii hea.
11.03. Uus lumekasukas, seekord kõigest 7 cm. Elame üle. Päike, kussa o-oled!
12.03 Iga öö ikka sajab midagi. Ka täna hommikul uus lumekord aias.
13.03. Mõttetu, igav ja pilves päev. -2.
Lisaks kevadeootusele on ka poliitika ootamatult huvitavaks läinud. Ei teagi enam kumb domineerib, kas kevadeootus või suurisilmi poliitikute susservusser kinu vaatamine. Nii kreisi, et võiks olla naljakas, aga ei ole. Ilmselt paljude meelest ei ole.
Igatahes üks asi peaks juba kindel olema, alates tänasest paistavad olema plusskraadid kuni silmapiirini välja. Saab näha. :)




8 comments:

  1. Tundub tõesti,et pikema ilmateate kohaselt on kevadet oodata.Ise selles veel nii kindel ei ole,aga tahaks küll loota.Päikesest tunnen puudust ja kevadrahutus on juba sees,käin ikka piilumas kes lumest välja sulab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selline teistmoodi märts on tõesti. Enamik päevi pilvised. Päiksega sulaks poole kiiremini ka.

      Delete
  2. Küll see kevad tuleb! Ma igaks-juhuks väga ei oota, muidu hakkab veel tulemisega venitama :P
    Poliitika on tõesti "huvitavaks" läinud :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viimase öö vihmaga sulas nii palju kivilat välja, et praegu on raudselt kevad põnevam. :)

      Delete
  3. jajah, paljud on poliitikasse süüvinud :) ise arvan, et lõppuks ei tule ikka midagi muud kui nii nagu alati :P kevad tuleb, pole veel tulemata jäänud

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poliitika, jaa, minu arust vedeleb siin hea filmistenaarium maas. :) Lõppu veel ei ole, aga küll see ka varsti kujuneb.

      Delete
  4. Oo, austraallasel läheb juba mitmes talv? Väga põnev katsetus, hoian talle pöialt. Meitel hakkab lumi lahkuma, tasapisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tema nimi on prostranthera guneata ja ta on mul varem kolm talve talvitunud, kuid hukkus ühel väga heitlikul talvel. Praegune talvitab teist korda ja on ka veitsa parema koha peal.

      Delete