Tuesday, March 5, 2019

Kevadetants märtsi moodi.

Kohe kui märts algas, läks külmaks. Mitte just väga, kuid siiski püsivad miinuskraadid. Esimesel märtsil oli näiteks -6,7 ja päeval -2. Kui oled terve veebruari kestel harjunud ärkama sulasolina saatel, siis oli sel reedel lausa kuidagi tühi tunne. Kella kuue ajal hommikul hiirvaikne alevik ja üksik lumehelves aegluubis ninale langemas, enne linna hakkas isegi lund sadama (oli seda nüüd vaja).
Jah, enamuse veebruarist sulas tõepoolest toredasti kuni lõpuni välja.
Mitte just kõige tulemuslikumalt, sest meil, Külmakandis, oldi tänavu talvel lumega helded ja aias lamavad liustikukeeled sulavad kuni aprillini välja. Äärtest juba veidi lubab loota, veebruari viimastel päevadel sulasid isegi talvised lumekupud välja. On tulbininakesi ja isegi krookuseotsakesi näha.
Aga jah, nüüd on see tants pihta hakanud. Kord sulatab, kord külmetab. Pühapäeval oli varjus pluss 3 kuid öösel jälle miinused. Normaalne kevad. Liustikud muudkui taganevad, sest päike keevitab ka läbi jäise õhu.
Tegin nädalavahetusel mõned lihtsamad külvid, osa ootab veel külmatöötluse lõppemist külmikus, osa on sügisest saadik kasvuhoones. Tuleb seekord selline külvikevad.
05.03. öösel tuli maha 15 cm lund ja sadu näikse uljalt jätkuvat. Paistab, et kevadetantsust ei saa mõnda aega eriti asja.
- 2,5, tihe lumesadu, jõulud hellad, aisakellad...

8 comments:

  1. meie jõululumi tuli üks öö varem :) eile sadas ööhakul ladinal vihma aga kogu und ära ei sulatanud mitte, hetkel + aga lubab langust

    ReplyDelete
    Replies
    1. Üllatusi on küll ja veel - täna hommikul -21! :)

      Delete
  2. Meilgi eilsest paks lumi maas,ei ainsatki alpikanniõit pole enam näha.Täna hommikuks on osa juba jõudnud vähemaks sulada.Mina olen täis kevadeootust,kuidagi rahutuks teeb,Ei tea kas sellest,et eelmine aiaaasta jäi peaaegu vahele või on vana rütm tagasi,aga kripeldab täiega-eks ma siis külvan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kripeldab futulandis ka ikka üksjagu, kivirike õienupud olid juba mätaste peal selgelt näha ja transilvaania sinililledel, enne kui see f. lumi jälle maha tuli.

      Delete
  3. No see tänane öö pani kevadeootajale ikka paraja maksahaagi! Aga vastlapäevale ju kenasti kohane. Võimaldas suusad välja võtta ja Pirital mõned pikemad tiirud teha. Muidu Kloostrimetsa rajad olid juba ära sulanud, nüüd taas lumised ja sõidetavad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suusatajatel muidugi rõõmu, aga mul on tunne, et veebruar ärkas nüüd lõpuks ka üles.

      Delete
  4. teie kant sai jah korraliku lumesahmaka. kevade tulek on igal aastal nii nagu äärekese peal, kui käes, siis ei suuda oma õnne ära uskuda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nüüd ilmselt hakkab looma ka, niipalju kui ilmateadet ette vaadata on ikka sula-sula-sula. :)

      Delete