Tuesday, May 28, 2019

Kuum ja külm kordamööda


Nädala algus (20-22.05) oli lämbe, palav, kuum ja leitsakuline. Päeval kuni +27. Ergav kõrbepäike ja pilvitud sinitaevad. Istutamast pole ma sellegipoolest loobunud, loksutan vaikselt uut istutusala paika, tõstan natuke hostasid ja õõtsutan priimulaid siia-sinna. Paar suuremat nügimist veel ja siis saab aed minust mõnda aega puhata.
23.05 öösel peaks vihma tulema. Tuli ka. Kastis aia korralikult ära. Pikem ilmaprognoos näitab kahte nädalat (kuni 07.06) jahedust ja pilviseid ilmu. Mulle meeldib. Pole vaja kasta ja õied ei kuhtu nii kiiresti ära. Arbuus kasvukas muidugi nii häppi ei ole sest tema tahaks ju sooja.
See aasta siis sedaviisi. Kuumad maipäevad panid arvama, et tuleb jälle kohutavalt põuane suvi kus peab muudkui kastma, kastma ja kastma, aga tänavu nii ei ole, vähemalt jaanipäevani peaks taevasest niiskusest täiesti piisama.
27.05. Veel nädalake puhkust...Õnneks pole sellist tunnetki, et peaks maailma valmis tegema või midagi. Mõnusmõnus, kuigi viimased päevad on vihmased ja jahedad, sooja 7-14. Leitsakule päris hea vaheldus.
28.05. Täna on soojem ja päikest näidatakse ka. Õhtul jälle vihm.
Hiidlaugud õitsevad.
Panin neile eelmisel kevadel komposti, eeldasin, et äkki on nüüd eriti suured õied. Tühjagi, lihtsalt varred on tugevad ja pikad. :)
Paraadpeenras on kasvamise kaos
Kõige tugevam kuldking.
Vihmamärg priimula
Karvik-astelsõnajalg lehti lahti rullimas.
Härra Tibu tuli armulikult ka pildi peale.
Siit saab seemneid. Pojeng, mis märtsis õitses.
Corydalis curviflora var. rosthornii.
Tundrakanarbik õitseb nagu jaksab
Kivilaelanikke ka
Draba rigida õitseb märkamatult ära, aga mätas ise on viis pluss :)

Androsace himalaica
Silene on ka õite poolest tagasihoidlik
Papaver radicatum

Sillutis, rodod ja Bond. See, kuidas kollane rododendron lõhnab, kahjuks pildi peale ei jäänud. :)

Daphne dominii õitsebki nii, ka päris huvitav.

8 comments:

  1. Selle draba mätas on lihtsalt ideaalne :) huvitav jah, miks lõhnad ei võiks ka pildi kaudu levida aga nojah, siis ei leviks vist ainult lõhnad :D Ikka väga ilus aeg on praegu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui lõhnad siin ka leviks, oleks ekraan pime. :) Palu-näsiniine pärast hoidsin vahepeal veranda ust kinni, väljas on veel, et tuuleke vähe lahjendab.

      Delete
  2. Kuldking imearmas,minu omad on kõik kadunud,ju ei meeldi neile minu liigagi päikeseline koht,kuigi istutasin varju.2 aastat pidas vapram vastu,sel aastal ei paista ühtegi enam.
    Aga ilus on sul nagu alati,kahjuks ei jõua sel aastal ise seda uuendust vaatama,aga järgmine aasta tahaks kindlasti tulla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, uuendusi on. Aga kuldkingad hävisid ka mul. Üksainumas veel õilmitseb, ta jääb teiste istutuskohast kuidagi imelikult välja, jääb mulje, nagu poleks neile pandud muld sobinud ja see pääses, sest tal oli teine tallaalune.

      Delete
  3. Mul on seinaäärsesse tulbipeenrasse tekkinud hulk 'Purple Sensation' seemikuid. Ridamisi jõuavad nad nüüd õitsemiseni ja on kõige kõrgemad ja kõige suuremate õiekeradega. Algupärased sibulad sai juba aastaid tagasi ümber kolitud, kui tulbipeenra enda tegin. See oli 2012. Ümberkolitud vanemad on palju väiksemad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on huvitav. Peaks ka seemikuid tekitama. Tavaliselt lõikan varred peale õitsemist maha, sest laugud on kõvad külvajad.

      Delete