Sunday, July 14, 2019

Hea ja vihmarohke suvi

Eelmise nädala alguses tundus, et savimullaga võibolla juba veidi ujuks, aga meie kergmullaaia jaoks on ok, hostad on omandanud ebanormaalsed mõõtmed, ängelhein kahe meetri kõrguseks sirgunud ja Hemsley käoking rihib teise korruse akent. Kõik aias kasvab raginal. Enam ei ole ka vajadust vihmasagarast blogis kirjutada, sest see ei ületa enam uudisekünnist, sajab täiesti sundimatult siis kui tahab. Nii, et vihmaga on meil kõik hästi. Vahepeal paar päeva päikest ja siis jälle sadu. Ilmad on jätkuvalt mõnusalt jahedad, sellist leitsakut kus päeval ei kannata õues olla ja siesta ajaks tuppa pakku peab minema, pole ligi kuu aega olnud. Tantsupeolised olla kuuldavasti märjaks saanud ja mesinik ka just rõõmust ei rõkka, kuid aednik on häppi. Peaaegu saab kõike ümber istutada ja see on hää. Kaks põskepidi kokku litsutud suurt hostat saavad endile kohe varsti kasvuruumi, sest üks läheb paremasse kodusse ja teisel hakkab ka lahedam. Ja mõned ümbertõstmised veel.
Viimasel ajal hakkan hoomama, et hostad on kõik soolotaimed. Lase ühel peenraserval poseerida ja ta teeb seda ülima elegantsiga, muutudes iga aastaga kaunimaks. Oh, oleks vaid neid peenraservi...
Gipsy Rose
Sun Power

Liiliad alustavad. Mahlane punane, kahjuks nimetu.
Mainzen Fastnacht on kuiva kliima roos, ainus me roosidest, kelle õis ei kannata vihma.
Vanaaegne mõisaroos
See aastaring paistab liiliatele mokkamööda olevat.
Ilupilt taevassinise lauguga
Peadpidi karvase viirpuu võrasse peitunud salapärane lauk
Kulda ajab üle ääre
Sikkimi lauk. Tavalises peenras kasvatamine ebaõnnestus. Alpikaljul, lahjas liivmullas on ok. Ka Beesi lauk vajab samasuguseid tingimusi, pilti ei teinud, mis sest kahest õietutist ikka, pidi ju tavalises mullas peaaegu ää koolema.
Berberis thunbergii Lutin Rouge
Berberis thunbergii Admiration, tervitused Tiile! :)





13 comments:

  1. kergmaa aednikud on kindlasti häpid, mina enam ei olnud aga ega tegelikult meil nii hullult pole sadanud, Lihtsalt ei saa aiatööd teha ja minu mastaabid, eksole. Kui siin kasvõi 2 päeva vahele jääb on hullumaja, mis siis nädalast rääkida. Aga muidu on ilus :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Õnneks ei ole need laussajud. Täna hommikulgi, enne kahteteist tulid tünnid täis ja nüüd peaks tohtima jälle pesu välja kuivama riputada.

      Delete
  2. See 'mõisaroos' on kangesti New Dawn roosi moodi, ka roniroosina kvalifitseeritud. Minu lapsepõlveaia ainus päris roos. Ilus ja terve ja hull õitseja. Kui midagi ette heita, siis seda, et ühe õie eluiga ei ole kuigi pikk - korralik aednk muudkui koristab põõsaalust. Ei pea kasvatama roniroosina, niikuinii väga kõrgele ei roni. Aga ega sordis pildi järgi päris kindel ei saa olla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, ta on tÕesti roniroos. Ja kohutavalt tubli ja kõigekindel, sest mis tingimustes ta mul varem hakkama pidi saama. Elupuuheki juured olid ümber roosi juurte, aga ikka õitses.

      Delete
  3. On jah hostad kenamad üksikuna soleerides, niimoodi pääseb nende ilu täielikult esile. Seepärast polegi mulle meeltmööda ainult hostadest koosnevad peenrad ( ei pretendeeri absoluutsele tõele!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui ainult hostadest koosnevad peenrad on, siis peab neid väga hoolega kokku sobitama. Paned ühe sobimatu lisaks ja kogu ansambel on rikutud. Täna just kõndisin Warewick Cometiga aias ringi, no mitte kuskile ei sobi. Lõpuks siis tänu vangerdusele sai maha istutatud.

      Delete
  4. On jah hostad kenamad üksikuna soleerides, niimoodi pääseb nende ilu täielikult esile. Seepärast polegi mulle meeltmööda ainult hostadest koosnevad peenrad ( ei pretendeeri absoluutsele tõele!)

    ReplyDelete
  5. Pisut võiks siiski suvesooja ka tulla. Paistab, et täiskuuaeg toob ka kõrgemad päevatemperatuurid.
    Hostad on ilusad, üksiti ja gruppidena!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polegi enam soojaga harjunud, selline jahe suvi tundus juba sümpaatse normaalsusena. :)

      Delete
  6. Ma olen nõuz :) ilm on hea ja vahelduv ja mõnus. Kujutan ette milline lopsakus sul seal valitseb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oojaa, loomaaia kompost ja vihmad on imet teinud. :)

      Delete
  7. See tundmatu lauk sarnaneb minu 'Fore Lock' lauguga kangesti. Ilus kuldne sul seal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Äitäh, oligi Forelock, leidsin selle nimega sildi meeter eemalt üles.

      Delete