Friday, August 9, 2019

August aias

Õhus on kargust. Tegelikult oli sellel suvel õhus mõnevõrra kargust ka juunis ja juulis, kuid augustisse sobib see lihtsalt rohkem. Kargus on mõnus. Pole vaja päikesepaiste eest tuppa pageda, kannatab keset päevagi päikse käes olla. Ja istutada. No muidugi istutada, sest kokkutuleku kastid seisavad ikka veel viludas ja ootavad, et keegi nendega tegeleks. :)
Pühapäeval siis istutasingi. Minu aias on ikka paras huumor kui midagi lõpuks maha saad. Kirjeldan istutusahelat mis oli vajalik ühe ägeda väljanägemisega valgele liiliale väärilise pesakoha leidmiseks.
1. Võtsin viimase suure pruuni helmikpöörise üles ja viisin naabrinaisele
2. Nihutasin vaates pisut valel kohal oleva Delavayi ängelheina ühe positsiooni võrra vasakule.
3. Nüüd vabanes tema kõrval koht kahele ängelheinale, mis olid hajameelselt pistetud paraadpeenrasse hostade vahele. Tagaplaanil oleksid nende õied palju ägedam vaatepilt.
4. Hostade vahele läks hoopis sinise roosi kõrvalt suur pesa jõulist kollast liiliat, et ka paraadpeenras oleks midagi vaadata, sest sellest liiliast on võimatu mööda vaadata.
5. Hinnaline plats sinise roosi kõrval kuulus nüüd Helve võrratule valgele liiliale ja sinna komposti sisse tema läks.
Vihma tuli reede õhtul, kuid hoolimata korralikust sajust, on muld kamara all täiesti kuiv. Ilmselt peab tulevikus hakkama hoogsalt multshi kasutama vms.Vihma lubatakse, aga seda ei tule. Vähemalt nii palju küll mitte kui vaja oleks.
Järgmine vihm saabus 06.08 hommikul.
Ja sadaski terve päeva. Ei usu õnne. Tuli igasugust vihma. Küll padukat, hiljem pauguga padukat ja õhtu saabus viisaka vihmarabinaga. Kui aia kõige niiskemas kohas vana suur lursslill juba kuivama hakkab, siis on asjad hullusti. Panin vihmale lisaks talle veel neli ämbrit lisavett, aga üks võsu jäi sellegipoolest norutama.
Istusin verandal ja nautisin niiskust ja vihmasabinat nagu mingi va hosta. No küll oli hea. :)
Sadu jätkus öösel.
07.08. Hommikul olid flokside pead vihmast segi aetud ja pildistada polnud midagi.
Istutasin hoopis ploomipuu maha. Õhtul kodus maandudes oli esimene asi minna floksipeenrasse kõõluma. Uued näod lähevad õide, nii põnev ju. :)
08.08 Lõpuks ometi sai mõne lille pildi peale. Vihm oli aias imet teinud. Viimasel ajal lehtedele ilmunud kahkjas jume oli asendunud rammusa džunglirohelisega ja roosid peavad pikalt õieplaani.
Aga kui kord sadama hakanud, ei siis enam pidama saa. Päeval tuli linnas eriti hullu paduvihma ja müristas. Läbi akna oli seda täitsa ok vaadata. Peale põhjani läbikuivamist on igasugune vihm teretulnud.
Üks ilusamaid hostasid, `Curly Fries`. Muidu on ta tagasihoidlikum, kuid iga hosta rõõmustab kui kevadel komposti juure ümber siblida.
Tömp-punanupp tuli mu aeda 10 aastat tagasi. Olen iga aasta mõne taime ära andnud, kuid ikka tõuseb ta nagu fööniks tuhast. Tema ainsaks miinuseks on see, et ta kipub lamanduma. Poolkogemata leidsin talle ka sobiva toestusviisi. Viimane päevakoerapõõsas jääb igatahes aeda. Et kuna ma niikuinii temast lahti ei saa, siis targem annab järele. :)
Päevakoerad on ilusad ja mitte just väikesed. Ning otseloomulikult roosad.
Chicago Sunrise on meil ainuke tavaline päevaliilia. Aga tema värv räägib enda eest.
Ilupilt "kolme õega"
Liiliad
Skinwalker
Augustine õuepilt
Käoking ronib mööda seina, nüüd on õitsema ka hakanud, väga tore tegelane. :)

Delawayi ängelhein on üle mõistuse kõrge  ja köögiaknast näeb välja vaid läbi roosa udu.
Teiselt poolt ka
Tavaliselt jääb hiid-päevalill juba kevadest saadik unarusse ja on muudki teha kui teda toestada või põuaga kasta, kuid kui vaevaks võtta, siis ta, sunnik, on ikka ilus küll.
Tikriplats, ääretu ja lai. Uskumatu, eksole? Minuarust ka. :)
Uued floksisordid avavad õisi. Cool Water
Sweet Summer Fantasy
Raving Beauty on ka Nickyst tumedam
Light Blue, tervitused Helvele! :)
Violetta Gloriosa meenutab Gzheli, kuid õitseb ligi kuu aega hiljem.
Pinky Hill on ainulaadselt maheroosa. Kahjuks sai pilt udune.
Monica Lynden Bell on ülikõrge
Nimetu imeilus heleroosa alles alustab õitsemist.

Franz Shubert
Kui hosta õitseb ilusasti Fire And Ice
Siniste flokside pildistamisel on valgus oluline
Sweet Summer Ocean on sellel pildil üsna sinine sattunud
Blue Paradise sai vihmast hullusti räsida



10 comments:

  1. Värvikas augustine aed ja kena lopsakas jutt juures ka.

    ReplyDelete
  2. Hiiglaslik plats istutamiseks :D, kõik ikka sõltub taustsüsteemist. Vihma üle saab küll ainult rõõmustada. meile küll selliseid koguseid pole antud aga abiks seegi, mis on nüüd sadanud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks kuni tikrid kasvavad, kannatab osaliselt ka titepeenrana kasutada.

      Delete
  3. Hea,et lõpuks vihma saite.Sinu aed on kui "kullaauk"ja silmailu jätkub kogu suveks.
    Hosta "Fire And Ice"on lausa imelised roosad õied,ei ole varem nii roosat õit märganud.Ja neid flokse on sul ikka palju,mõeldes Sinu aia suurusele-hästi oskad paigutada ja "malet"mängida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aastatega läheb "males" väga osavaks, seda ma võin kinnitada küll. :) Aga Ice and Firel on ikka lillakasroosad õied, ilmselt oli valgus selline, et veidi eksitas.

      Delete
  4. No täiesti uskumatu hulk vaba pinda!!! :D Õhtud on viimase nädala jooksul olnud väga erinevad. Mõni on külm ja rõske, mõni täitsa mõnusalt suvesume.
    Floksid-floksid... ma panin äsja uude peenrasse kohe kolm 'Sweet Summer Ocean'i! :D

    ReplyDelete
  5. Sweet Summer seeria on vist tõesti kõige ilusam. Nad on kõik staarid. :)

    ReplyDelete
  6. Ohh, super ilus! OMeti on su aed ju väga väike aga nii imelised vaatepildid!

    ReplyDelete
  7. Äitäh.:) Väikses aias on tegelikult ruumi küll. Lihtsalt tuleb see üles leida. Eks ma ole jõudumööda otsinud ka, see suvi sai kümme aastat täis. :) Aga kui kristalselt aus olla, siis on suuri ilusaid taimi, mille peale suu vett jookseb, aga endale kunagi lubada ei saa nagu igasugused põnevad vahtrad, pöögid, nulud, pajud ja hortensiad.

    ReplyDelete