Wednesday, December 18, 2019

Seitsmeteistkümnes detsember

Viienda detsembri sula algas muidugi suurte vihmasadudega. Koristasin naeruväärseks muunud pakasekanga aiast ära ja katsin alpikannid plaadiga, et talvevihmad suisa pähe ei sajaks.
Laupäeval (09.12) tegime mõnusa pika jalutuskäigu isand Kobrase valduste juurde. Väljal oli valgust nii palju ja metsaalune nii südantsoojendavalt roheline, kõik need samblad, kollad ja piipheinad, kuningakübarate, kannikeste, maasikate ja uibulehtede igihaljad lehed...
Kui eelmisel suvel lasti kopral volilt kraavis sigatseda, siis nüüd on inimene ohjad kindlalt enda kätte haaranud. Eelmisel suvel jäi osa matkarajast juba vee alla, põllul oli järveke ja pilliroog hakkas kraavist metsa tulema. Nüüd oli vesi kadunud ja keegi metsamees hoiab kopratammidel korrapäraselt silma peal. Tammidest välja sikutatud okste kuhjasid kõrgus mitmes kohas. On vast loomakesel väge olnud kõike seda maha närida ja kokku tassida.
Muidugi on kõrge kaldaalune ka urge täis ja lumeajal nähtud jäärada (pläta-pläta pluss järel lohisev sabamõla), mis kraavist üle tee teise kraavi kulges, näitas, et kraavielanik ise ka ikka jätkuvalt elu ja tervise juures on.
Detsember nagu ikka, päevad on nii lühikesed, et enam lühemaks minna ei saa. Ilmad olid kuni kümnendani pluss 4 kuni pluss 6. Enamasti sadas, vahel harva anti päikest ka, siis olid nagu pühad.
Tegin aiatiiru, karvik-astelsõnajalad on imeilusad ja üldse kõik igihaljad kaunitarid.
Krookuste ja võrkiiriste ninakesed on väljas.
11.12 jõudis meile Islandi talvetormi saba ja ilmad läksid külmaks. Öösiti miinus 3-5 kraadi, maa oli mõned päevad külmunud ja lumekirme maas (Sakus, mitte linnas). Nädalavahetusel läks jälle sajuks ja soojaks.
14.12. Remonditööd Lapse juures edenevad jõudsasti. Kambaga on hea nikerdada.
17.12. Vihmased ajad. Oo, päike piilus hetkeks pilvede vahelt, päikest näeb nii harva, et sellest oleks patt kirjutamata jätta. Pluss 2-5.
Sellise soojaga pole elukesel väga vigagi. Elab isegi pimeduse üle. Auto näeb küll välja nagu porikäkk, aga detsembrilõpu varahommikul näha termomeetril +3,7 on täitsa hää. Väljas on nii kenad kevadised ilmad, et isegi kassid hakkavad ülbeks minema.

3 comments:

  1. Eile oli tõesti jälle selline kevadine :) ja miskipärast hakkavad siis ohe aiamõtted ründama :D

    ReplyDelete
  2. Oh seda meie ilma ja kliimat! Naera või nuta! :D

    ReplyDelete
  3. vaat! Mul alpikannid lageda taeva all, aga ehk on kallakust kasu. Muidu täitsa mõnus, aga kaktuste elu on sel sügistalvel ikka karm.

    taevale tänud, et meil kopraid pole :)

    ReplyDelete