Tuesday, April 21, 2020

Suhteliselt tralalah, sest ikkagi kevad! :)

07.04. Head ajad on alanud. :)
Eile oli terve päeva pluss 14-15 ja üle hulga aja ilma öökülmata öö. Mõnus. Täna hommikul oli tervelt 2 tundi aiaaega. Uurisin, siblisin, eemaldasin kivilaelanikelt viimased katteklaasid ja tegin plaane.
Ja see oli NII põnev. Kaheteistkümne aastane aed elab vaikselt juba ka oma elu. Pinnakatjad on roomanud sinna kus neile rohkem meeldib, lõokannuste seemikuid leiab nüüd juba üle terve aia ja sildid, oojaa, paljud neist on pleekunud või kaotanud kogu informatsiooni. Kogu selle aja pidas mind silmas mu süsimust aiavari. Passis põõsast, tuiskas nina alt läbi ja seiras oma merevaigukarva silmadega töölaua pealt, et mis küll juhtunud on, NII ÄGE, et perenaine ka õues asjatab. Kevad on juhtunud, ei midagi muud erilist...Igatahes ma kaifisin täiega. Nii mõnus-mõnus. Puhkuseni on jäänud kuu aega. :)
11.04. Headest aegadest said natuke jahedamad, aga muidu ka suhteliselt head ajad. Mitu korda on sinilillemetsas käidud, sõprade aedu vaadatud ja korra sai isegi mere äärde üks retk tehtud.
Kahjuks oli meil siin öökülmadega vaid paaripäevane paus ja tavakliima jätkub. Päeval kuni +8 ja öösel kuni -4. Mallorca pojeng käitub kangelaslikult, kuid ma ei usalda teda ilma hoolde ja katan igal ööl. Kohe hakkavad õitsema esimesed koerahambad.
12.04 oli vihm ja kõle tuul, päeva päästis Bauhof. Peenravaipa, patareisid ja neid pisikesi kaheeuriseid okaspuid oli sealt väga vaja.
13.04 Täna saan hakata jalgraja alust peenravaipa välja vahetama. Viie aastaga kulub see üsna näruks ja umbrohud juurduvad teerajale liiga hästi. Ei kannata enam toas istuda ja kolme looderdamispäeva jooksul kogunenud pööraste jõuvarudega kargan tee kallale. Hoolimata jahedast ilmast. Õnneks on mastaabid väikesed, vaid paar ruutmeetrit kive eemaldada. Kivide alune kruus ja sinna tekkinud huumus lähevad kivila uute osade materjaliks. Peenravaip maha ja puhtad kivid uuesti peale. Ainult et nõmme-liivatee tihnikud peavad jälle nullist alustama. Pool projektist jääb järgmiseks nädalavahetuseks.
14.04 ja 15.04, mõlemad päevad algavad lumemuinasjutuga. Kannatan (raskelt) lumemasenduse all, sest enne tööpäeva algust plaanitud sööstaianduse tunnid jäävad ära. Missa seal lume sees ikka...
Plaan oli kivilaid katkistest kividest ja muust prahist puhastada, hellikuid väetada ja kustunud silte välja vahetada. Õnneks ootab ees jälle kolmepäevane nädalavahetus. Ehk ei saja enam lund...
Bond on ära õppinud õuest tuppa küsimise. Viis aastat võttis aega. :) Lõpuks sai nurrik aru, et musta kassi kehakeel pimedas ei tööta ja see ei toida eriti kui õhtuti noolekujuliselt ühel või teisel pool rõduust istuda. Nüüd kraabib Bond kahe käpaga akent ja see on niisugune pisut nagu kiljuv heli. Teravad küüned vastu klaasi... Eile oli tore, mõlemad olid õues ja õhtul tuli vastu rõduakent LÄMAKI! (Hr. Tibu) ja (KRIIP_KRIIP-KRIIPPPPP!!!), sest Bond on oma uuest oskusest nii vaimustuses, et kasutab seda igal võimalusel.
17.04 Härgadega see kevad ikka tuleb, midagi pole öelda.  Vähemasti on öökülmad lakanud.
18.04 Karulaugumetsa retk. Naljakas, et tervest mäest lehtedest sai vaid mõne purgi pestot. Asja käigus jõudsin ka Paldiski sinilillevälud ära näha. Midagi erilist ei leidnud.
19.04 Mesilamaa sinilillevälud ja tõdemus, et Saku metsaga väga sarnane leiumaterjal. Ikka mõni lilla, ikka mõni helesinine ja oli ka üks eriti tume. Selleks hooajaks vist aitab kah.
20.04 Hea päev. :) Potikõnnihooaeg on alanud. Uurisin peakivila läbi, väetasin hädalisi (kõik alpikad ei taha sugugi miinimumpajuki peal elada) vahetasin silte ja kive. Istutasin magnoolia. Magnoolia juurtel on väga huvitav vürtsikas lõhn. Ei, ma ei teinud ühtki katki, see imelik lõhn õhkus neist üles kui potikammitsas olnud juuri õrnalt lahti harutasin. Millegiga võrrelda ei oska, vbl võiks mõni tulnukas sarnaselt lõhnata...
Kõik Bauhofi okaspuud said ka maha. Kõige vanemale alpikaljule on restart tehtud, kolm tükki on veel ootamas. Pildid tulevad millalgi pärast, no ei viitsi ma neid hetkel laadida ja muidu see postitus muudkui venib ja venib.


2 comments:

  1. Tuleb jah see kevad härgadega ja eriti aeglastega pealegi :) Tegelikult mulle see hetkel ju isegi sobiks aga samas nii tahaks lihtsalt uksest välja astuda ja kasvõi istuda pingil. See vattide selga ajamine on nii tüütu ja kurnav.

    ReplyDelete
  2. On tõesti, sest pahatihti selgub õues, et tuuletõrjekomplekt on kas liiga paks või siis liiga õhuke. Tuleb tuppa tagasi minna ja korrigeerida.

    ReplyDelete