Monday, November 30, 2020

November

 04.11. Elu hakkab vaikselt endistesse rööbastesse tagasi minema. Novembri algus on mõnusalt soe, alustasin süstemaatilise sügisrohimise ja pealsete lõikamisega. Vean kasvuhoonest kasutatud mulla peenradele. Ikka see vana hea sööstaiandus, tunnike või poolteist enne tööd. Ei murra väga konti ka. Metasequoia ja lehised poetavad juba okkaid maha. Esmaspäevane öötorm tühistas  enamike lehtpuude leherüüd. Aga hommikuti on õues 7-9 kraadi sooja ja sellisega toimetada on puhas lust. Lähenemas on enneolematu hetk kui kõik on maha istutatud, pealsed lõigatud, aed rohitud ja kõik on kevade ootamiseks valmis. Ehk selle nädala lõpuks...Maailm on nii pilves, raagus ja kaamosene.

06.11 Päike, päike, päike! :) Ja täiesti pilvitu taevas. Puhas ime novembrikuu kohta, kuid mina olin muidugi tööl. Saab näha, kas nädalavahetuseks ka ilusat ilma saab. Jajaa, hakkab peale see päikseootamine, suvel oli vahel teisest nii kurguni, aga kes seda änam mäletab. :) Põhjamaa ilu ja vilu, on jälle mida taga igatseda...

08.11. Eile jagus päikesekulda ka töölisklassile ja paistab, et tänagi. Valgus annab head energiat aknad puhtaks pesta, koduposserdusi toimetada ja eile sai siis ka aiaasjad nõnda seatud, et kohustusi enam ei ole. Puhtalt lõbu pärast võib ju minna ja murult (20m2) natuke lehti riisuda või mõned pealsed lõigata, aga muidu on ok. Sel aastal lähenesin natuke teistmoodi, ei kasutanud "musta maa" taktikat vaid peenardel on veel lehti ja pisiumbrohtu. Elu on näidanud, et ka talvekuudel lähevad istutusalad ikkagi roheliseks kuid kui talvel on kasvõi nädalake miinuskraade, siis saab selle kevadel lihtsalt kokku riibuda ja asi vask. Aga muidu on kohanemine talveuneks. Raamatukogu raamatuhunnik on urgu veetud, vaibavabrik töötab natuke ka, kuid laisalt, sel sügisel vaid 3 sooritust. 

09.11 Mesinik vaatas eile mesilasi üle. Päike loojus poole nelja paiku, õhtupoolik oli nii jahe, et võttis hambad plagisema. Loodus toimetab omasoodu, kõndisin mesilamaa aasal ja kiikasin ringi, et ehk leiab mõne hilise õiekese. Neid lihtsalt polnud, peale raudrohu muidugi. Oli kuluheinamaa. Polegi öökülmu vaja, taimed närbuvad selletagi ja valmistuvad talveks. Täna näitab termomeeter külmakraade - miinus 0,3. Teine öökülm sel sügisel. 

12.11. Märkasin verandanurgas kikivarvukile tõusnud viieliitrist mõdupunsut...oiuiei! Meenus Aidi blogijutt. Kargasin pudeli juurde, et üliettevaatlikult selle korki keerata. Oli ka viimane aeg, pudeliservast tuli raevukas BZZZZZzzhhh!!! Homme on just 13 ja reede. Täiesti sobilik päev mõduplahvatuseks.

16.11 Väike pidu lapselapse juures. Kinkisime terve Harry Potteri sarja. Koduaias oli kaunis  lilleüllatus. Tii lumeroosi seemik tegi oma esimese õie. See oli ilus ja topeltine.

18.11. November süveneb. Hommikud algavad üha hiljem, päevad on aina väiksema valgusega ja õhtud varasemad. Pimedus ja koroona trügivad peale ning elutempo on aeglustunud. Maskikandmiskohustus avalikes kohtades jne. Tõrjun täiega kaamost. Alustasin eelmisel nädalal hommikust kepikõndi (iga ilmaga 2km) pluss 15 minutit  maadlemist õuejõusaalis staadioni kõrval. Alla sellega ei võta, aga aitab kaamosetusa vastu ja muidu ka mõnus. Päris tore on jõupingil selili rauda tõsta kui suur jõe äärest ülesehmatatud pardiparv üle lendab, mõtled, et kas mõni tabab või ei taba...ja vahel paistavad tähed, vaatad taevast ja üks-kaks, täna midagi huvitavat ei olnud, lihtsalt vihma sadas näkku. Kuid tagasiteel koju nägin stseeni, mis sobiks mõnda ulmefilmi...Mööda sõitis rong, kõik kolm vagunit olid hästi valgustatud, reisijad istusid akende all, vaatasid sõidusuunas ja kõigil olid mustad maskid ees. Väga sürr.

20.11 Teine lumi. Kuidagi ilus oli see hommik ja eneselegi üllatuseks lasin endale seda talvekillukest isegi meeldida. Vaikne, valge, kaunis ja tööle sõites tee ääres lumemuinasjutt härmase raagus metsa näol. Hommik oli tegelikult töine. Ikka kepikõnd ja jõusaal ning pärast pool tundi sööstaiandust. Tühjendasin kõik lehekotid tollesse uude oivalisse kompostikasti, mis Pokumees viimati meisterdas. Omamoodi nagu katsetus ka, et kui palju mulda saab kohevast kuupmeetrist lehtedest ja okastest.

22.11 Järgmisel kevadel vabaneb eesaed vanast suurest kompostikastist. Päriselt kohe. Pokumees tegi täna veel kaks ruutmeetrist kasti ja tõenäoliselt saan nädala lõpuks pool suurest koledikust likvideeritud. Jess!!!! :) Kastid on väga ilusad ja kompaktsed. I love engineers! :)

24.11 Totaalne  puistamine eesaias, teist hommikut järjest. Saan taas uue hasardiga sööstaiandust viljeleda. Pokumehe tehtud uued kastid on kenasti paigas ja üks neist ka manti täis loobitud. Juba kõdunema hakanud lehe- ja okkasegule pole midagi paremat kui selline vahepealne segamine. Ehk saab sel moel uue mulla isegi aastaga kätte. Ilusad päiksesegused päevad on sel nädalal. Ja üldiselt ei saa ka tänavuse novembri kallal igiseda. Kena mahe porikuu kõigest ühe lume, paari kolme tormiöö ja poolpilviste päikesepäevadega. Ei saja tuugalt iga päev nagu eelmine sügis.

26.11. Eile ja täna aga ladistab sadada. Eks vihm kuulu ka kaamose juurde. Vihm, mardused, pimedus, tuul...Õnneks on soe. Täna näiteks pluss kuus kraadi hommikul. Seoses suure kompostihunniku platsi likvideerumisega hakkab mulle koitma, et kevadel vabaneb täiesti ootamatult "igavene lahmakas" maad. Vähemalt kolm ruutmeetrit. Ei teagi kohe mida selle õnnega peale hakata. Seni pole mul ruumipuuduse tõttu paljude taimede (mida oleks tahtnud) kasvatamisest midagi välja tulnud ja nüüd, ole sa lahke, on järsku 3 m2 vaba maad. Mulle tundub, et selle teemaga seoses toimub kevadel suurem puistamine ja sinna tuleb rabapeenar mustikate jaoks. Sest seal on päris hästi päikest. Aga ruumi jagub veel mõne "pärli" jaoks ja hea tuulevaikne koht on see ka. Õdus õhtu e ja tema sünnipäevaga.

30.11 Hommikul -0,7. Jälle mingi lumi. Kolmas siis järjekorranumbri järgi. Istutasin kaks miniroosi koos potiga kasvuhoonesse kevadet ootama. Ehk saab kevadel roosikasvandusse täiendust.              Kogu lehematerjal vanast kompostikastist on uutesse kühveldatud ja uue mustikapeenra plaan võtab üha rohkem ilmet. Isegi turbapätsikoguse rehkendasin kokku. Oleneb talvest, kui detsembris on soojad ilmad, võib ka juba enne jõulu pätsid ära tuua, saavad talvekuude lumes ja vihmas korralikult ära niiskuda. Aga pime on, nii pime. Päike tõuseb kell 8:49 ja loojub pool neli. Muidu on ees ilus pikk jõulusirge, 23 päeva jõulupuhkuseni, jiihaa! :) Ja siis võib hakata juba kevadet ootama. Hmh..kevadeootamine juba käega katsuda, pole paha! :D


2 comments:

  1. Kevad jah peaaegu ukse taga :D aga tegelikult ka, aeg lendab isegi minusuguse voodihaige jaoks uskumatult kiiresti. Ja varsti hakkab jälle maailm valgemaks minema, ei jõua kõiki raamatuidki, mis urgu veetud ära ehk lugeda

    ReplyDelete
  2. See on hea, et talveaeg kiiresti läheb. Aga see suveaeg ju lausa lippab. Oleks, et kooliajal kunagi 100 a tagasi niimoodi oleks olnud...Võta näpust!:)

    ReplyDelete