Friday, December 25, 2020

Pimedas detsembris jõulude poole purjetades

 Eile (30.11) käisime RIMIS, ostsin jõulukaardid igaks juhuks ära, elu on näidanud, et järgmine kord võpatab teema meelde millalgi 20 detsembri paiku, siis jälle pole komplekti (ümbrik, kaart, mark) käepärast ja donnerwetter nende jõuludega. No ei ole ma jõuluusku, aga mõne kombe teen ikka kaasa ka. Jaa, tore on pilkases öös (mis algab kell neli päeval) vaadata neid kõikvõimalikke värvilisi tulesid ja lumehelbeid ja helendavaid puid ja ilus. Pimedus kipub tõesti pisut kägistama.

Detsembri algus on kord lumine kord vihmane, 02. ja 03 detsembriks lubatakse öökülma kuni -4. Tahaks näha. Külmakandis on ehk -6. Edasi läheb jälle soojaks ja siis jälle külmaks. Talv lähenebki viimastel aastatel niimoodi, tantsiskledes, ikka samm ette ja siis jälle taha. Ja jääb siis lõpuks lõplikult tulemata, nagu ikka.

02.12. Jah, Külmakandis õhtul -5,8. Lumeta maapind on külmunud, kuu peegeldumas kivila katteklaasidel. Oli nii külm ja pime, et läksime ostsime elutoa lakke päikese. Sellise paraja suurusega lahvatise, et kui täie vungiga tööle panna, siis on valgusvoog nii erk, et silmad plaksatavad ise kinni. Päikese saab ühe nupuvajutusega ka kuuks ümber muundada nii et two in one. Kuu on sun ja Sun on mun...Mingi täpsust tahtva talvise nokitsemise juures on ta muidugi täiesti asendamatu abimees rääkimata talvepimedusse kadunud asjade otsimisest. Unistan sellisest laubalambist.

06.12 pluss 3, eile oli meil jõulupärjatöökoda. Linnast saabus kaks noort teotahtelist päkapikku põhimeistriteks, kogu tarnitud materjal kulus ära ja tulemuseks oli viis kena uksekaunistust.

09.12. Juba kolmas pimestava päikese ja helesinise taevaga imeilus päev.  Hommikuti on olnud -6,8; -7,3, -9,6. Nii palju valgust! :) Aga seda kõike on parem aknast imetleda. Käisin eile lõuna paiku linnas õues, omaarust ilma nautimas, aga see oli nii jube sest puhus jäine tuul, mis näo kiirelt punaseks maskiks tarretas. Korjasin mõned torkava kuuse käbid (tore oleks endale mõni pisike hõbekuuseke kasvatada) ja tulin tuppa tagasi tundega, et praegu poleks tõesti paha lõunasse lennata.

-9 on Bondi jaoks ka palju, igatahes jäi ta terveks päevaks tuppa magama.

12.12 Külm ja päikseline nädal lõppes eilse hommikuga. Õhtul oli juba -2,5. Talveuni. teinekord võib südamerahuga magada 10, 11 ja 12 tundi järjest. Kirjutasin jõulukaardid valmis, kuid tormiline elutsükkel on kirjasaatmiskomplekti laiali löönud ja issand ise teab kus nüüd need margid ja ümbrikud olla võivad.

15.12. Jõul läheneb, detsember on juba kord niisugune kiire ja lühike kuu. Sel nädalal on mõistlikud külmakraadid, kõigest -2,5 kuni -4,8 ja nädala lõpuks lubab ilmajaam plusskraade. Hõlmikpuul pole sel sügisel isegi mitte kuuseoksi peal, loodan, et miinus 9 ei olnud tema jaoks veel probleem. Suuremate külmade puhuks on mul plaanis pakasekangast torbikud õmmelda. Hea ühele või teisele vajaduse korral pähe tõmmata. Seesinane nädalavahetus kulus meil olmeliste ootamatuste likvideerimise peale. Pokumees oli võimas ja põhimahv oligi tema peal. Pühapäeva õhtul tegin kommi ja pisiasjade külvi, külvasin kivilakribusid, musta talinelki ja peenemat pulsatillat. Peaks vaibavabrikuga ka rohkem tegelema, järgmine nädalavahetus ehk õnnestubki.

16.12. Seda nn "talve" oli ca 2 nädalat, sest täna on termomeeter pluss 1 ja sajab vihma või lörtsi. Külvid said ka kenasti ära kastetud ning võib kasvuhoonesse tõsta kevadet ootama. Selline tunne on, et mingi 10 cm lund võiks küll tulla, oleks vähekenegi valgem. Mina, lumepõlgur, räägin sellist asja? (oops) häbiga vasakule ära

18.12  Kuna on nii pime aeg, siis mõtlevad inimesed endi ja teiste rõõmustamiseks igasuguseid asju välja. Käisime eile pühade puhul ühe restorani saksakambris privaat - gurmeewärgil. Asutuse jõulupeo asendus. Väga põnev üritus oli, ma sellistel ainult osalekski. Mida kõike toiduga teha ei anna...Puhas kunst, mitte söök. Neli tundi maitsmisi, mekutamisi ja naudiskelu. Oli ikka põnev küll. 

19.12. Leidsin margid ja ümbrikud üles, aga nüüd on kaardid kadunud. Ollalaa...

21.12. Jätkuvalt pime ja soe, pluss 3. Täna algas kalendritali, on aasta kõige lühem päev ja kõige pikem öö. Meie uuest laepäikesest on saabunud uuel aastaajal päris palju rõõmu. Vaatan vahel ikka läbi akna peenarde poole ka, aga seni pole veel rohimishoogu peale tulnud. Just akna all on hästi rasvased nälgheinad rooside vahel. Las nemad olla...Aga talvised lumekupud, krookused ning võrkiirised on saanud 2 nädalat külmunud maad (ehk oma talve kätte) ja nüüd peaks nad hakkama mullast välja piiluma ning õitsemiseks sobivat ilma passima. Varsti on juba nagu inglismaal, et lumikellukesed jaanuaris jne

22.12. Leidsin kaardid üles ja lisasin margistatud ümbrikele, millel ma vahepeal kiivalt silma peal olin hoidnud. Peaks piparkooke ka tegema, aga pole õiget hoogu peale tulnud.

23.12. Lumemuinasjutuline hommik. (viies lumejuhtum) Nii palju valgust! Lund on ca 7 cm ja see ei sulanudki Sakus õhtuks ära. Kuigi ma pole talveinimene, möönan, et mõningane lumi võiks vahel ikka olla küll. Mitte tihti ja mitte palju, aga jah...sooja oli 0 kuni pluss 1. Homme on Lapse juures jõulukas, saime udupeene kutse, mis linnapäkapikud salamahti postkasti olid pannud.

25.12 Null kraadi. Jõul on käes, laupäev ise oli süsimust, kuid täna sajab jälle lund. Kuues lumi peaks see olema, hmh... peale kümnendat ma loobun neid loendamast. Leidsin ridikülist posti panemata jõulukaardid. Oeh, ma vist ei ole kõige edukam jõulukirjasaatja...Igatahes viisin posti. No uusaastaõnnitlused olid seal ka peal.

No comments:

Post a Comment