Monday, January 18, 2021

Mahedast iiri aastavahetusest tõelise talveni

27.12. -2,5, lumi on kolmandat päeva maas. Sügav jõulukas (jõulupuhkus). Jõuluka tundemärgid on järgmised: saab kinke, saab kinke teha (mis ei ole mitte vähem toredam tegevus), saab salmi lugeda (Stardipaugust surnuks ehmus tuvi, tema süda oli väga haige, möödujatel kaasa tunda polnud huvi, väikse koha nimi oli Paide), postkastist leiab vahel shokolaadi ja jõulukaarte, külmkapis hakkab toitu üle jääma, naabri koerad on õnnelikud (kujutage ette! oma aiast leiab praekonte) ning mis peaasi, on aega. Mõnel näiteks aega vaibavabriku jaoks, lihtsalt vedelemiseks, koduposserdusteks ja selleks, et valgel ajal metsas kõndida. Muide, täiesti talvises metsas, nii imelik kui see ka pole. Jajah, lumi jälle maas.

28.12. Hoo, päike! Hea tore valge päev. :) Ja nii mõnus on mattuda igasuguste huvitavate asjade tegemisse. Vaibavabrik muidugi kõigepealt!

29.12. Tegelen juubeli tahtliku ignoreerimisega. Koroona, teadagi, aga arvutist on küll hea tervitusi lugeda. :)

30.12. Nii hea, et lumi jälle läinud. Puhub mahe tuuleke ja sajab vihmakest.

31.12 See on see päev mida ei tohi kunagi maha magada sest siis kulgeb ülejäänud aasta samamoodi. Tuhiseme hommikul läbi raagus ja vihmase (+2) Eestimaa Lavassaarele. Väike inimtühi alevik soode ja rabade vahel (kaardimaterjalist lähtudes). Kohtume seal aleviku ainsa inimesega (minu kiiksuga visuaalne ettekujutus, sest rohkem inimesi tõesti tänavail ega mitte kuskil näha pole), ostame inimeselt alusetäie turbapätse ja sõidame valmis pandud kauba juurde. Esimene mõte on: "oioops, see ei mahu ju autosse ära!" (aednik minus on kohe valmis osa turbapätse vajaduse korral isegi sülle võtma.) Laadimise käigus selgub, et meie armas "rekka" on seest siiski suurem kui väljast. Tagasitee on lihtsalt puhas lõbusõit. Tibutab vihma ja maastikud on lumetud. Lõuna paiku teeme naabrinaisega pikema metsaringi ja siis võib aastalõpulaisklemisega alustada. Tänavu on teles uskumatult pikk ja sisukas meelelahutusprogramm. 

01.01.21 Teen aiast pilti ja turbapätsid saab ka kenasti laiali laotatud, et nad kevadeks ikka korralikult läbi märguksid. Saxifragadel on õienupud ja väike vapper topeltõieline lumeroos õitseb nagu...roos.

02.01 Paks lumeüllatus hommikul maas. -2,2.  Botaanikaaeda huvikäbisid otsima me järelikult ei lähe, sest need on lume all ja vaibavabrik jätkab laisal loginal pooleliolevat tööd. Maailm on uus ja valge, kangesti kena vaadata teist, suhtungi ülearu kerglaselt, sest veel ei tea ma, et see lumi ei mõtlegi paari päeva pärast ära sulada (kui üldse sulab).

05.01 Edasi ongi ainult lumi. Ilmateade lubab  terve järgneva nädala -2 kuni -4, maa on sedakorda lume all sula. Ja paistab, et ega enne kevadet midagi huvitavat ka ei juhtu. Isegi lund ei saja enam juurde.

08.01. Lund pole tõesti enam juurde tulnud, huvitav, vana hakkab juba kuluma ja määrduma. Esimesed halvad aimdused, et vanal on siiski plaanis kauaks maha jääda. Jätkuvalt -2 kuni -4.

12.01. Täna on tuisk, uued lumed, uued külmadki tulemas. -2 kuni -4. Õudne ta ju on, aga kannatame, kohaneme...Kütame, toome puid tuppa ja kütame jälle. Eile hommikust kõnniringi tehes kohtasin suusarajal rõõmust kilkavaid mehi, möödusin neist vaikse imestusega.

15.01 Eile oli -8 ja lumesadu. Kohe hästi tuli. Lund on aias oma paarkümmend sentimeetrit. Täna näitab kraadiklaas 13,7 kuid see pole veel kõik, läheb veel külmemaks.

18.01 Esmaspäev, -4. Sai mööda see jube külmalaine. Pühapäeva hommiku termomeetrinäit on praeguse seisuga meie jaanuarikuu külmarekord ja see on -15,8. Väga jäine nädalavahetus oli.



4 comments:

  1. Meil maal oli kõige külmem laupäeva õhtu, st 16.01, mil oli -21. Enne seda mitu päeva 16-17 kraadi külma. Niisiis pühapäevahommikune -12 tundus juba puhta soe! Aga jube on ta jah. Mul sai ka talvevaimustus puhta otsa ja ootan vaid kevadet!

    ReplyDelete
  2. Talve võib heal juhul kuu aega olla, aga see oleks ka piir. :) Sel aastal tõenäoliselt nii kergesti ei pääse...Aga jah, kevad pole enam mägede taga, tegin juba alpikate külvidki ära.

    ReplyDelete
  3. Oh, kevad tuleb rutem kui oodatagi oskame :) lumi on tore aga kuidagi võõras, polegi palju vaja, et teistsuguste talvedega harjuda. Meie temperatuurid sarnased Tistoule

    ReplyDelete
  4. Lõunas peaks ju hoopis soojem olema, aga jah, eks meil see meri ikka veel soojendab, kevadel on vastupidi, kauem külm.

    ReplyDelete