Tuesday, November 30, 2021

November, see tume

 Novembri algus on olnud suhteliselt mahe. On päikest, päevased temperatuurid jäävad 7-8 kraadi piiresse, öösel ka ei külmeta. Kellakeeramine möödus suhteliselt valutult, sest ärkan ikka samal ajal, kuigi kella peal näeb number välja nagu 6. Et keeratagu pealegi seda kella, karavan läheb ikka...

Tegelen sügiskoristusega - rohimine ja pealsed. Üks kolmandik aeda on juba tehtud. Tšehhist tulnud siniste laukude külv läheb veebruaris potti. Hooaja lõpp on käes. Et mis siis saab? Midagi ei saa, lihtsalt see november tuleb kuidagi üle elada, edasi on juba jõul ja sealt peaks olema kevad kiviga visata. Igav ei tohiks ka hakata. Hulk raamatuid on pessa valmis veetud ja teljetoas ootab poolik vaip telgede peal.

06.11 Krüsanteemid peale kollase ja eesaia madala lilla on ära õitsenud. Lõhnav kannike ruulib täiega. Ta on nii nunnu, et jätsin tema beebitaimed seekord välja rohimata ja saagu teda palju. Võib vabalt talikannikeseks ümber nimetada, sest olen talt nii jaanuaris kui veebruaris kannikesekimbu jaoks õisi saanud. Miniatuurne lõhnav ja luksuslik. Täna oli imeline hommik päikesega, mis reaalselt isegi veidi soojendas. Käisin HP-s ja Nurmikos, et mis järgmiseks hooajaks vaja oleks, ostsin tüvevalgendajat ja võõpasin ploomipuu tüve sellega üle. 

Seda on ikka räägitud, et kui koer läheb läbi tulbipeenra, siis on pilpad taga, aga kui kass läheb, siis isegi  ükski õieleht ei lange. Meil on trepp, mille astmetele koguneb nädala jooksul asju, mis peaks millagi teisele korrale jõudma või mis lihtsalt käest pannakse. Härra Tibul oli igav ja ta läks vaatas mis üleval ka huvitavat on. Sattusin peale kui ta alla tuli. Täiskiirusel nagu ikka kass tuleb. Jäin huviga vaatama, et kuhu ta astub kui mitte kuskile astuda pole ja kas midagi variseb ka. Ei varisenud, Tibu tuli täpselt ja kordagi komistamata läbi takistuste nagu briti spioon mission impassible sooritusel. Imetlusväärne!

08.11 Täna oli pluss 1, linna sõites sadas tuuleklaasile midagi lumelaadset. Tjaah, ega tali taeva jää...

Sibulad on maha pandud, istutused kõik istutatud. Täna panin kivilatesse esimesi katteklaase paika. Asperulad, mauklehed, marmorlehed, kuradiküüned ja nelgid said klaaside alla. Mentha requienii lapike oli ka suve jooksul mõnusalt kasvanud, enam ma ei karda, et ta hävib. Eelmisel sügisel ma talle klaasi peale ei pannud, kevadel oli must maa järel. Siis taastus ta päris kiiresti paarist nõdrast varrekesest mis kivipraos ellu olid jäänud. Omamoodi müstiline tegelane, näeb välja umbes nagu portugali nõmme-liivatee, aga tegelikult on piparmünt.

Jääb veel natuke rohimist, mõnede pealsete lõikamine ja pottides taimede talvekorterisse paigutamine. Külvasin neitsitulpi ja mingi "väga ilusa laugu" seemneid. Tean küll kuidas see seemnekotike sündis. Vaatasin suvel, et minu lemmiklaugul on kenad seemned peal, panin nad kuivama, kirjutasin märkmelipikule "Väga ilus lauk" ja poetasin teiste seemnete juurde. Mõtlesin, et küll ma otsin selle pärisnime ka millalgi, aga suvel pole ju aega. Sügiseks on juba ununenud millise lemmiklaugu pealt ma nad võtsin, sest laugud on ülepea mu suured lemmikud.

10.11 Eile oli korralik külmaehmatus. -8,8 varahommikul, pärast -4. Õhtuks läks juba +1 peale, aga ikkagi veel väga kõle. Täna on pluss 4 ja tibutab vihmakest. Saab hommikul vist natuke ehk rohidagi, jürilille rohetusi ei saa ometigi talveks maha jätta, selle seemned valmivad igasuguse ilmaga ja külma ta, sunnik, ei karda.

15.11 Täna oli -6,5. Krüsanteemidega on ühel pool. Eesaia madaluke lilla sättis ikka õisi kuid ei jõudnud need avaneda. Pole veel pealseid maha lõiganud, et äkki juhtub ime... Aga muidu on tavapärane otste kokkutõmbamine nagu novembris ikka. Potid-potikesed läksid kõik kasvukasse talvituma, ämbrid sai nädalavahetusel kummuli keeratud, jäävad veel vihmaveenõud tühjendada ja põõsaid peaks ka lõikama. 

Täna panin kivilasse klaase lisaks ja tõin natuke männioksi magnooliale katteks. Kämmalvahtratel on juba korralik kate peal.

16.11. No ei ole ma põhjamaalane. Miinuskraadidega läheb isegi tuju miinusesse, seevastu täna on jälle kenatore päev, sest on pluss 3 ja ma häppi. Ning sooja lubatakse kuni järgmise nädala lõpuni. Esmaspäeval on prognoositavalt juba uus külm kohal.

21.11. Väga tume ei olegi, novembri kohta vilksatab sümpaatselt palju päikest ja eesaia madal lilla krüsanteem ei ole seniajani kaotanud lootust, et enne detsembrit teeb tema õied lahti. Nii, et optimiste leidub ka lillerahva seas.

Tubane elu on viimasel ajal ootamatult huvitav. Mingist hiirte maailmast on avanenud portaal meie köögi kraanikausi alusesse kappi. Ega meil siin midagi võtta ei ole, nii, et massiliselt ei tulda, kuid ka kaks hiirt paari päeva jooksul on palju. Klassikalise lõksu üle nad vaid naersid ning siis ma tõin poest suure musta plastikust "pesulõksu". Kui see vinna tõmmata ja ahvatiseks juust panna, on hiir pikema jututa käes. Bond oli väga tänulik verandale poetatud veel sooja hiire eest ja kadus sellega urisedes pimedusse kuhu samuti huvitatud Härra Tibu enam järele ei söandanud minna. Ju Bond mõtles, et mina toon neile kogu aeg supiliha, aga nüüd lõpuks ometi püütakse ka mulle, kurat, kuus aastat juba elan siin! On ikka pererahvas...:):):)

Reedel oli meil linnapäkapikuga sushikoolitus ja laupäeval rohisin eesaiast jürilille. Kui tagaaiast ka korra veel saab üle käia, siis võib talv tulla. Aga pühapäev, see tänane, on paksult mahamagatud päev. Eilne vaktsineerimine annab tunda ja mis siis ikka, eks magame pealegi. Selliseid päevi peab ka olema.

22.11. Imeilus päiksetõus ja -7,9. Ja tulebki jälle päikseline päev! Hoolimata kahtlasest tumedast mainest on selle aasta november päris päikseline kuu.

23.11 -0,5 ja lumi on maas. 5 cm esimest lund. Muidugi sulab see kahe päevaga ära, aga märk on maha pandud. Talve esimene jalajälg. Vanusega olen ma muidugi leebemaks muutunud, ma ei kuku enam jalgu trampima ja kiljuma, et rõve-rõve-rõve jne Panin talvesaapad rahulikult jalga ja läksin oma tavalisele hommikusele ringile. Ümberringi oli jõulumuinasjutt. Lumine, vaikne, ilus, kuid olgem ausad, teatud piirini, sest mingi eriline talvearmastaja ma ei ole. Tore on, aga veel toredam kui see ära sulab.

25.11 Olukord on normaliseerunud, isegi Sakus on lumi peaaegu kõikjal läinud. Aga jah, algus on tehtud ja järgmine nädal tuleb seda küll ja veel.

30.11. Järgmine lumi tuli maha 28.11 ja jäi. Iga päev sibiseb teist tasapisi juurde, ikka sentimeeter või paar. Täna oli külma 7 kraadi. Ilmajaam ähvardab külmalainega.




4 comments:

  1. Jah, esimene talv on käes, ilus :) Nüüd on mitmeid võimalusi. 1) kestab natuke aega, siis sulab lumi ja rohkem seda enam ei näe 2) kestab aprillini 3) see sulab jõuludeks, peale jõule tuleb uus ja kestab aprillini 4) käitub normaalselt vahelduva eduga, märtsis on kevad jne. jne. jne. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Praegu on küll selline tunne, et see talv ajab juba juuri alla, aina külmemaks läheb. Saab näha, mis jõulude ajal on.

      Delete
  2. Phuhh, Rahmeldaja ka oma ennustustega ei halasta! Kuid jah, ka mõned Maalehe ennustajad pakkusid talve kestmist aprilli sisse välja. Näis-näis. Praegu on küll tõesti endalgi tunne, et tuli ja jäi. Ehk siis märtsi alguseni? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, tegelt, ma eelistaks ka sooja märtsi, liiatigi on selliseid viimastel aegadel juba olnud.

      Delete