Sunday, June 30, 2024

Hea Juuni

 01.06 Päike kütab, troopika. Ja viimasel ajal on nii, et isegi kui ei lubata vihma, siis midagi ikka tuleb. Isegi küttepuude ladumise ajal peatus muidu TÄIESTI pilvitus taevas meie maja kohal õrn salapilv ja piserdas end 20 minutiga talguliste peale tühjaks. Kui enne oli lihtsalt palav, siis pärast oli märg ja palav. Täna oli väljas tavaline leitsak (+28 varjus), vihma ei lubatud. Poolest päevast hakkas müristama, ok, kuskil on äike. Siis hakkas vihma ka tibutama, no mis saab kallil kasvuajal väikese tibutamise vastu olla, aga edasiseks polnud me enam valmis. Läks pimedaks, nagu oleks seitse egiptuse nuhtlust tulemas,  tõusis tugev tuul ning algas selline padukas, mida meie kandis veel nähtud pole. Kuur paistis läbi vihmamüüri uduselt nagu läbi vee...ja vesi see ju oligi. Pilgeni täis vihmaveetünnidest paiskus pahinal vett teerajale kus see moodustas veranda ees väikese kärestikulise oja mis üle kivide tagaaeda voolas. Vee kõrgus võis tipphetkel olla ca 7 cm. Väljas oli veepõrgu, sest kõigele lisandus marutuul ja veel nii lollaka nurga alt, et duššitas kogu veranda üle. Ja nagu too halbade reklaamide hittlause...kuid see ei ole veel kõik!:  Koleda ragina saatel hakkas sadama rahet, mille suurimad munakad võisid olla 1,5-2 cm. Hostade õrnad lehed ja rabarberid said ära augustet ning avali jäänud kurgimajas hukkus kaks `Dirigenti`. Paduka ajal korrigeerisid end ka elektrooniliste ilmajaamade näidud ja null vihma vahetus sellise numbriga justnagu sajaks meil hetkel maha terve suve norm. Täitsa huvitav, mis juhtub homme, sest homseks lubatakse vihma. Ja päris palju lubatakse. Võibolla lubavad igaks juhuks, et mitte jälle ämbrisse astuda...

02.06 Leitsak. Läksin ostsin eile Kristiinest `Dirigentide` asemele kaks `Adamit` ja kui koju jõudsime, siis algas jälle kõva padukas. Õnneks jäi veranda seekord kuivaks ja ka rahet ei tulnud. Ülekohtune on see vihmajaotus küll kui meil nõnda uputab ja mujal põud.

Kui suurelehelised taimed suht auklikuks lasti, siis ei lasknud pojengid ennast hiljutisest rahest üldse häirida. Õied on veel kinni. Ja mina ei tea...polegi vist sellist aastat olnud kui pojengid nii ideaalvormis oleksid, ka neid kinniseid õienuppe on nii hea vaadata, terved läikivad lehed ja varred nagu müür. Üldse on üks imelik aasta. Välja läksid need taimed mis justnagu poleks pidanud välja minema kuid seni suhteliselt tagasihoidlikult õitsenud nartsissiõieline rodo on paksult õisi täis, minikasvuline ja pire põldjalakas talvitus ülihästi, Daphne petra on elus, kivijugapuud üliheas vormis jne

Täna on kolmas tugev äikesetorm koos verandapesu, õueuputuse ja paksu padukaga. Kolmas päev järjest. Mille eest! Tõsi, ma lootsin ja ootasin põuase maikuu jooksul tõepoolest vihma, kuid usun, et mitte nii maniakaalselt...või mine seda alateadvust tea. :)

03.06 kuni +26, päike. Täna ei tohiks vihma tulla. Saab näha. Istutasin hommikul valge mooruspuu poja maha, sõelusin peenemate istutuste jaoks komposti ja täitsin uut taimekasti mullaga. Homme peaks see täis saama ja siis lähevad sinna kõik priimulatibud, mis potis on. Ühtlasi on ka koht titepeenraks kui kedagi turgutada on vaja. Aga need vihmad...peenardes käib hullumeelne kasvumaraton ja lähima kuu aja jooksul pole vaja vist kedagi turgutada. Vihmaveehuumorit ka - tünnid on kõik vett täis, et kui jälle põud tuleb või...siis ei tule. Kuid elu on näidanud, et tavaliselt antakse kaks-kolm kuivaperioodi suve jooksul ja ega see tulemata ei jää. Mitte, et ma tahaks...

06.06 Eile oli esimest korda suve jooksul selline ilm nagu need vanasti olid - normaalne eesti suvi. Päike ei tapnud, taevas sõudsid valged pilved, puhus mõõdukas tuul ja verandal kannatas keset päeva rahumeeli vaibamaterjali kerida. Ja need õhtud...lõhnavad, soojad ja tüüned nagu lüpsisoe piim. Praegu on klassikaline "pärast tulpe" periood. Kullerkupud on õitsenud, hetkel kaunistavad aeda mairoosid, hispaania ebahüatsindid, jaanihüatsindid, äsja õitses ära tillilehine pojeng, puhkesid vääris-lõokannused, lehvikjad kurekellad, mõned suuremat sorti laugud. Täna peaks lahti minema esimene pojeng, `Joker` ja `Black Beauty` ka juba lubab.

08.06 Jahe, vihmane. Eile käisin Ristil "Lääne Risti AS"-s taimetugesid, taimesilte ja kurgituge tarnimas ning muidugi ka Triinu aias. Imelised pojengid, üks vanaaegne roosa oli õitega üleni kaetud ja teine lihtõieline erkpunane nii kõrge, et õied ulatusid ninani. Kirevad kivilad tukkusid pärastlõunapäikeses, läikivate okastega kibuvitsaroosid sättisid esimesi õisi ja ebajasmiin lõhnas ennastunustavalt. Meil on siiski veidi põhjapoolsem kliima, sest esimesed kolm varast pojengi alles puhkesid ja täieliku õitsenguni on kindlasti veel nädalajagu aega kui mitte rohkem

Vurritame. Juba kolmas meekord. Kuna maikuu oli troopikane ja soojus mesilastele meeldib, siis voolas kogu võilillemesi tänavu tarudesse. Sellist imelist kuldset ja lõhnavat meeõnnistust ei ole varem olnud. Võilillemett on tavaliselt kas natukene või siis üldsemitte kui võilille õitsemise ajal jahedad ilmad sattuvad olema. Aga tänavu, jah...Üldse üks imelik aasta. Ei väsi märkimast.

09.06 +13 päeval, vihm, madalad taevad ja kõle tuul. Suvel juhtub harva sellist päeva, et ei käi kordagi väljas. Värvisin suures pajas rohelist kaltsu, kütsin kaminat ja vurritasin viimased meekastitäied kärgi ära. Tõhus päev. Õhtul tuli Härra Tibu kööki, ronis laua peale ja vaatas mulle üle läpaka serva ajudesse Ei tea mis kell siin majas ka magama minnakse...Kassile meeldib kui kõik alati ühel ajal pessa poevad, siis ei ole teiste (loe: kassi) une häirimist ega tekisoputamist. Ja vana loom teab seda. Nii, et kobitagu ükskord juba magama, alati peab ütlema tulema...

11.06 +14, +17, vihmahood, poolpilvitus, päikest ka. Jahe ja vihmane nädal paistab tulevat. Eile oli Gardeni odavmüük - hea võimalus poole hinnaga püsikupeenart täiendada. Jiiihaaah!!! :D Kohapeal oli tore teisigi aalujaid näha, nagu väike kokkutulek lausa. Ja odavmüükki meenutas natuke aalujate kokkutulekute taimevahetusi, oma paarkümmend aiainimest käisid risti-rästi ringi potid näpus ja äratehtud näod peas. Mis siin ikka pikalt, ühinesin ka valimisrituaaliga. Varsti oli käru täis. Võtsin selliseid taimi, mida pole varem aias olnud ja ka mõned lollikindlad, millega täita tühje kohti paraadpeenras ning kohati ka kivilates. Motoks võiks pärast viimast karmi talve olla: Ära vahi eksootide poole ja kasvata seda, mis sinu aias kasvab! 

 Värvilised raudrohud, kurekellad, keramadar, tähtputked, ogaputk, kullerkupud, kurerehad. Muidugi ei saanud näppe eemal hoida ühest imelisest laugust, see oli Schubert, ma pole kindel kas ta meil talve üle elab, kuid ikka nii-ii ilus...Õnneheinasid pole mu aias ka varem olnud, nad kipuvad kergesti lamanduma ja see ongi põhjuseks olnud, miks neid varem vältinud olen. Aga taimetoed on olemas ja lamandumine pole enam probleem. Istutamine on praegusel ajal puhas lust. Kuumus ei kiusa ja kui midagi istutad, siis kastab vihm kohe taime ära ka. Lukswärk. :)

12.06. +18, päike, hoovihmad, padukad jne. Mesinik otsis ilmateates välja paaritunnise ajavahemiku, kus mesila kandis vihma ei lubatud ja läks oma karja üle vaatama. On neid kahe vihma vahel varemgi üle vaadatud kuid ligi kuus-seitse aastat pole midagi sellist juhtunud. Muidu nii rahulikud mummid tegid Mesinikule täna hullu kambaka. Käed, jalad ja kuhu aga ligi saadi. Kui mesilased otsustavad, et on action, siis aitab ainult mask, paksud riided aga enam ei kaitse, poetakse käistest ja värvli vahelt ning kust iganes. Mesinik oli ülekere koledasti nõelata saanud, polnud ühtegi tervet kohta, istus süngelt verandal ja mõtles homset tegevusplaani välja, sest viis taru oli vaatamata jäänud. Tuli sääsk, istus Mesiniku paistes käeseljale ja lõi noka sisse "S-sina, sitt, ka nõelaja..." nipsutas sõjast tulnud Mesinik sääse põlglikult võpsikusse.

Kuid aias on "vihmareostus". Kui aiakäru päevaks või paariks pooleli oleva peenra juurde jääb, komposti- ja umbrohuämbrid peal, siis varsti on ämbrid pooleni vett täis, kärust rääkimata. Samas, mitu aastat, ei mis ma räägin, aastaid pole olnud võimalust oma aeda nii lopsakana näha ilma kastekannurallita. Tänagi sadas kena seljatäie.

Hoolimata vihmasusest avavad pojengid õisi. `Joker` oma imelise erksa õievärviga, `Black Beauty` tumeda küpse iluga ja vanaaegne roosilõhnaline roosa on juba nädalajagu õitsenud. Mõnevõrra teistsugune kogemus, sest pojengimaa rajamise algusest peale on pojengide õitsemise ajal alati padupalavad ilmad olnud ja päevakuumus küpsetab õied ruttu läbi. Tänavu toimub õitsemine aga pikkamisi ja täies ilus. Homme avanevad ka `Lorelei`, `Pillow Talk`, `Highlight`, `Red Sarah Bernardt`, `Alexander Fleming` ja `Kansas`. 

13.06. +18, poolpilvine suveilm paari tibutamisega. Istutusmaraton. Poleks arvanud, et  peenardes on nii palju tühje kohti...Kurereha `Blue Bood` läheb esialgu ainsana hiigelsuurde potti, sest teda ma lihtsalt niisama aeda lahti lasta ei julge.Ma olen näinud milliseid kuhilaid kurerehad moodustavad ja tänan väga. Aga õievärv on tal selline, et vaatad ja upud ära sellesse jumalikku poolsinisesse.

14.06 Päike, veidi vihmakest, poolpilvine. +20. Ma olen unustanud, millise vungi saab aed sisse kui pole juunis põuda. Elu on kuidagi väga lill. Ei pea kastekannudega rühmama, kõik kasvab ise. Täna ei lubatud üldse vihma, kuid ikkagi tuli ja see on kuidagi...tavaline.

18.06 +24, päike. Eile sadas jälle pikalt. Õnneks läks suurem padukas Tallinna peale. Ilus aeg, puhkevad kesk-hilised pojengid. Mõned ka esimest korda nagu `Sarah Bernardt`. Mõistan miks ta on nii populaarne. Tugev magus roosiaroom, tihedad ilusa kujuga täidisõied, kaunis värv. Üks mu lemmikuid `Lorelei` (megaäge värv), `Etched Salmoni`(väga ilus värv) ja `Jokeri` (imeline värv, pikk õitseaeg) kõrval. Kolm esimesena alustanud sorti langetavad juba õielehti, kuid `Joker`pidas viis päeva kauem vastu kui teised kaks. 

20.06 +22, päike, tugev tuul. Tore vaheldus eilsele tumedale vihmapäevale. Toas läks nii niiskeks ja kõledaks, et panin isegi tule kaminasse. Härra Tibu tuli õuest, kasukas niiske, silmad suured ja küsivad kas ma tohin? sul on siin nii mõnus. Puges selja taha pleedi serva alla ja jäi norinal magama. Nii armas, et Tibust vanuigi jälle kaisukass on saanud. 

Keskmised avanejad pojengidest olid `Mother Choice` (imeline õhuline õrnroosa), suur valge maikellukeselõhnaline nimetu akna all peenras, `Angel Cheeks` (valge alusega lõhnav roosa poolkera beebiroosal taldrikul), `Bowl Of Cream` (metsikult suur valge õis), `Sarah Bernardt` (roosilõhnaline kaunis roosa), `Eliza Lundy` (madal punane) ja `Madame Claude Tain`. `Diana Parks`, `Dinner Plate`, `Command Perfomance`, `Solange` ja `Big Red Boomer Sooner` ei õitsenud esimesel aastal peale istutamist. Teised uustulnukad on imelised.

Täna hakkab avanema vanaaegne punane talupojeng Raplamaalt. Oojaa, küllap on temalgi oma nimi, kuid kust seda leida. Igatahes on tegemist nähtusega, mis pärit stagnaajast või veel kaugemaltki. Pojengisort, mis saadakse koos talumajaga. Vanaaegsed pojengid olid tavaliselt varane punane, `Festiva Maxima` ja mitmevariatsioonilised hästilõhnavad roosad või valged. Tema on kõrge, hiline ja peedipunane.

Elsa Sass, 2 heleroosat talupojengi, `Henry Bockstock`, `Ann Cousins` ja `Jacorma` on veel puhkemata. Kui tillilehiseid pojenge ka arvestada, siis katavad varased kuni väga hilised sordid aias ligi kuu aeda õitega. Oo, ja milliste õitega! :)

21.06 Päike, tuul, +22. Täna on vurritamise päev. Maja on meelõhna nii ääreni täis, et herilased lähevad õues lolliks.

22.06 Päike, tuul, +22. Pokumees remondib vintskappi. Tellingud on kõrged ja redel pikk. "Krt, nagu orbitaaljaamas tööta, päike paistab otse silmaauku ja kui mõni oluline tööriist kaasas pole, siis tuleb tagasi maa peale tulla".

Kasutaimede jaoks on suurepärane suvi. Väikesed kurgid on juba kurgimajas, kasvukas kohtab rohelisi tomateid, kartul hakkab kohe õitsema ja kõrvits on ette võtnud pikema matka puuriida poole. Seekord ei hakanud kätt ette panema, las aga läheb.

26.06 +27, pilvitu taevas, päike. Kuum on. Pojengid saavad ka sellest aru ja kõik päikesepeenra pojengid peale `Ann Cousin`i on juba ära õitsenud. Varjupeenras õitsevad veel kaks ülihilist talupojengi ning `Old Faithful` ja `Elsa Sass`. Oli rõõm ära näha ka `Henry Bockstock`, huvitav sort, meenutab pisut `Old Faithfuli`, sama tugevad püstised karged õielehed, kuid on tumedam. Väga delikaatne ja meeldiv õrn lõhn.

Gardeni taimedest on veel üks istutamata, kuid pottides on veel 2 sirelit, kaks kukeharja ja palmilehine tarn. Eks jõudumööda saab ka rohitud ja kuna juba nädal aega pole sadanud, siis tuleb ka uusistutusi ja kurke kasta. Tomatitest rääkimata. Tomatid on kasvukas nagu mets. 

Mesinik läks mesilasse, kohe tuleb uus mesi. Vaimusilma ette ilmub pilt merest, kus eemalt on lähenemas tsunami kõrge müür...Aga vurritamine on tore magus ja lõhnav töö ning nädalaga jõudis ka meeisu jälle tagasi tulla. Nii, et tulgu see müür siis pealegi.

Oh, õnneks vaid kaks kasti, see on käkitegu. Ja jälle mee osas üllatus. Ka sellise maitse ja lõhnaga mett pole meil varem olnud. Aroom meenutab mingit nooti tatrast kuid mis taimedelt see pärineb, pole halli aimugi. Meie mesila ümber on pikalt ainult metsad, kuid vana raudteetamm on lähedal ja seal on tehtud lageraie, et tulevase taastatava raudtee koridor laiem oleks. Võibolla on seal tärganud mingeid uusi meetaimi mis varem puudusid...(Tatraõiemesi ei maitse ega lõhna tatra järele ning tatar õitseb alles juuli teisel poolel)

28.06 Rekordpalavus +35, päike. Kui linnast lõuna paiku tulin, ei tulnud Härra Tibu väravale vastu nagu tavaliselt vaid lebas apaatselt lillekasti all. Jätsin poekraami, korjasin kassi üles, silisin märja käterätikuga üle ja panin toas maha. Vastupidiselt õuele oli toas hea jahe. Kass muutus jälle normaalseks ja hakkas hasartselt maiusekrõbinaid norima. Õhtupoole hakkas isand Tibu rõduukse juures nihelema, oli selge, et vaja keha kergendama minna. Avasin ukse, kass keeras välkkiirelt ümber nagu madu ja hüppas uksest eemale. Nonii. Õues on kassi jaoks liiga palav. Jah. Küpsetab korralikult, kuid kohe tuleb päästev vihm, ütleb ilmateade. Tühjagi ta tuli. Öösel sadas korra ehk kõnniteekivid märjaks ja värskendas taimi. See ka mõni vihm, me oleme siin korralike paksude padukatega harjunud. kuid võta näpust. Ligi 10 päeva pole sadanud ja väiksemad vihmaveetünnid on juba tühjad. Uusistutusi ja anumataimi peab ikka kastma. Kurgimaja ja kasvuhoone tahavad ka. Hakkabki jälle pihta see taevassevaatamine ja vihmatellimine. Aga kassi jaoks tuli liivakast välja otsida ja Härra Tibu alustas oma pikka inglaslikku plönnirituaali a la, kas see on ikka hea kast, kas liiva on piisavalt, ega sa ei vaata ja kas ma tõesti pean...aga ma vist tõesti seekord pean...

30.06. +28, poolpilvine. Täna tegi oma esimese punakastõmmu õie lahti floks Esmeralda. Poolvarjus õitsevad hilised pojengid `Sarah Bernardt` ja `Minuett`. `Ann Cousinil` on ka veel mõni õis peal. Uutest tulijatest täidavad tühiku "enne flokse" tähtpead, farreri laugud, martagonid, õnneheinad, hiline kullerkupp, kurekellad, delfiiniumid ja kurerehad. Juuli alguses lubatakse vihma. Üle hulga aja üks ilus armuline ja pärispõuata juunikuu.







7 comments:

  1. Aitäh! Nagu oleks ise jälle imelise juuni läbi elanud ❤️

    ReplyDelete
  2. Ma tänan. Ilmselt oled ka aednik, muidu oleks sul igav selliseid taimeheietusi lugeda. :)

    ReplyDelete
  3. Uskumatu kui palju pojenge su aeda mahub :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Väikestesse aedadesse mahubki palju pojenge. :)

      Delete
  4. Minul elas lauk" Schubert" esimese talve küll üle, oli kevadel elus, kuid ei õitsenud ja järgmisel kjevadel teda enam polnud. Kahju, ta on tõesti nii eriline, aga seda erilisust ma ei näinudki. Tema kohta on kirjutatud, et isegi väga kogenud aednikud kurdavad, et ei saa teda kasvama, mul pole siis ohkida midagi!
    maurus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Schubert mul varem talvitunud ja ka uuesti õitsenud, kuid edasi enam mitte. Ilmselt on viga siiski me kliimavööndis, et kui sattubki pehmem tali, siis elab üle ja edasi enam mitte.

      Delete
  5. loe nagu muinasjuttu, meil on olnud 1 korralik vihm mais ja teine juunis. eile ka sadas kuigi esialgne pilt tõotas jälle kuiva. eks tule sellegi eest tänulik olla. ei suuda otsustada, kas istutada ülejäänud taimed ära või kasta potis edasi, sest osa puuhakatisi läheks ikka üsna kaugele, nö aia äärealadele. Ma arvasin, et väikestesse aedadesse mahub palju flokse aga et sinna kõrvale veel ka lugematul hulgal pojenge mahub :O Veel üks ime siin ilmas. Kui palavus ja kuivus poleks peaaegu ära tapnud siis muidu oli ik :D

    ReplyDelete