Sunday, March 27, 2016

Kevadpühad

Laupäeval: Kevadpühad, mõnu-us:). On imeline, et maapind jälle ära sulab, täiesti fantastiline, et sealt sirutub välja nii palju pisikesi rohelisi, roosasid ja purpurseid ninakesi (sügisel on keegi jälle sibulaid maasse tippinud ja kesse enam mäletab kuhu täpselt mida:), lausa oivaline kui need hakkavad avanema (kindlasti veel mitte täna kuid võibolla juba järgmisel nädalal) kollasteks, sinisteks, valgeteks, kreemikateks, violetseteks õiteks. Väärib pühitsemist küll. Kui veel päike ka välja tuleks, siis oleks täiuslik.
Esialgu aga piisab sellestki. Kolmveerand alpikivilast on lumevaba ja maakividest kivila peaaegu üleni. Tamtiditam...Kui pannkoogid valmis saavad, siis ajab aednik jope selga ja läheb kaema, et kuda ja mis. Mõnusmõnus.:)
Esimese välja sulanud alpikalju ülevaatus tuvastas veel paar hukkunud mägisibulat ja umbes paarkümmend neid, keda saaks päästa. Ubisin nad koos nimesiltidega üles ja lähevad tuppa pottidesse kosuma. Maatõugu priimulaid pole talv räsinud, kuid mitte jälgegi polnud järel Primula belarina `Cobalt Blue`st. Hea ettekujutuse korral võis mullal nimesildi juures täheldada midagi kõdunenud silo laadset. Temast on küll tuline kahju. Teised belarinad on veel lume all. Maa on hoolimata suurest sulamisest ikka veel üsna jääs. Enam-vähem igal pool. Välja arvatud flokside ja liiliate peenrad. Eile oli pilvine pärlmuttervalgus ja pluss 4,5. Pikeerisin roosad incarvillead pottidesse.
Täna on päikepäikepäike, varjus pluss 8,1!:)
Puhastasin liiliapeenra talvesaastast, riisusin flokside ümbrust ja tõdesin, et see talv pole hea olnud ka helmikpööriste jaoks. Hoolimata mõningatest iiri talve tunnustest oli sel talvel mitmeid olukordi, mis aiarahva vitaalsuse proovile panid. Huvitav mis seisus on teised belarinad? Ja iirised? Esialgu on seal veel lumi.
Rõõmu tegid kõik pisikivirikud, asperulad, näsiniined jne. kes kõik on elus ja heas konditsioonis ning nina kivide vahelt välja pistnud Nevada leviisia, keda arvasin juba sügisel loojakarja läinud olevat. Ilmselt ongi tal selline komme, et kui enam õitsemisega asja pole, siis kaotab pealsed maa pealt ära.
Päriskevad tuleb mühinal kalendrikevadele järele. Tänase päevaga on lume alt välja sulanud teine veerand aiast. Jääb veel pool.
Adonis amurensis

Hooaja esimene päev.:)

Euryops acraeus on saanud kannatada. Kas taastub?
Alpikalju kõige vanem osa, kivirikud ja näsiniin. Väga hea talvitumine, kivirikel palju õienuppe.
Kui silt on taimest suurem.:)
Arenaria alfacariensis pole ka kõige parema väljanägemisega.
Kui magamiskoht on küll huvitav kuid pisut ebamugav. Ikka tasub pingutada.:)
Kevadpühad, must aroonia ja sibulakoored.


7 comments:

  1. Nii rõõmu täis postitus! Oh, küll on ikka ilus kivila. Rõõmsaid taaskohtumisi oma avanevate ninadega.

    ReplyDelete
  2. Täna see siis juhtus jah, see selle kevade esimene tõeline kevadpäev. Temperatuuri ei tea, sest olime küla peal aga soe ja päikeseline see päev oli, Igas mõttes. Igatahes läheb lahti, meil peaaegu enam lund pole. Homme hakkan põhjalikumalt uurima,et mis ja kuidas. :D

    ReplyDelete
  3. Täna oli tõesti vägagi kevadine, isegi meil hakkas lumi sulama, aga kivila on veel hanges :)

    ReplyDelete
  4. Lõikasin täna peenardelt pealseid ja üha enam sigineb kahtlus, et see ikka üks kehvapoolne talv on taimedele olnud. Just see teine pool, sest jaanuarilõpu sula aegu, kui kogu lumi korra ära sulas, oli pilt oluliselt parem. Siis oli näiteks näha hiidiisopitel ninakesi, mida ma täna enam eest ei leidnud. Ka kõiki ogaputki vist pole enam alles. Ilmselgelt on talv olnud raske neile, kes talvist niiskust ei taha. Aga need, kes tõusevad teevad rõõmu.

    ReplyDelete
  5. Oi, kui ilusad kivirikud! ja sellisel päeval käiks ma nagu koos sinuga ja ohiks rahulolust ja hüüataks rõõmust :) ma loodan, et need, kes pooles vinnas taastuvad kenasti.
    Tahaks kohe uurida neid potikesi seal klaasi taga, et mis ja kes :)

    ReplyDelete
  6. Ma ka tahaks sinu kivilat uurida, nii mõnus kompaktne tundub. Sibulate koha peal ütles mu sisetunne juba eelmisel aastal, kui nende hullus lahti läks, et pidurit! Mõned sordid on tugevalt kahju saanud, mis mul ometi aastaid juba. Paljud ei ole veel välja ka sulanud. Käin iga paari tunni tagant, kui aega on, uurimas kes ja kus ja kuidas. Palju õisi sulle sinna kaljulasse!

    ReplyDelete
  7. Nii ilusad munad!
    Aga isegi meil siin rannas on kummalist silo välja sulanud, raske talv ka siin. :(

    ReplyDelete