Sunday, March 20, 2016

Tere, Kevad!:)

Mitte ükski aednik ei jäta märkamata kalendrikevade saabumist. Ja ta tuli!:):):)
Tema Kõrguse saabumise hetkel oli õues miinus 10 ja taevas kõlises külm ja hele pisut lopergune kuu. Tühja neist kulissidest, küll talv oma kodinad ka viimaks kokku korjab.
Oli väga tõhus ja töine pühapäev. Varjus oli 1 soojakraad ja päikse käes ehk rohkemgi. Sai üle hulga aja igasuguseid auto- ja õueasju tehtud. Isegi paar oksa lõikasin. Ja uurisin muidugi oma alpielanikke. Põnev, sigadema põnev kevad tuleb!:)
Peale seda tänavust eriti halba talve jagunevad kõik pisinubinad ja alpielanikud kaheks. Nojah, mis on tegelikult selle kasvukoha looduslik valik. Ühed säravad lume alt välja sulades heast tervisest (Taara ja nimetu roheline)...


 ...ja teised on silostunud nagu `Queen Elisabeth`. siin ei ole seis veel kõige hullem, sest väikestest saab ehk asja.

Silostunud tegelaste hulk ei ole veel selgunud, sest lõviosa aiast on veel kõva lumekilbi all. Muide, see kilp on nii kõva, et kannab futusid peal. Käisin jaapani sirelit kärnerdamas ja lumi kandis. Aga vaikselt ta taandub. Päikselistel päevadel taganeb lumepiir üha enam tagaaia poole. Kõigepealt ilmuvad välja kivila kivid ja siis nende ümbrus ja nõnda see maailm välja sulabki.
Valgusolude teema peaks ka üle rääkima. Kui aednik saab suvel healt sõbralt peotäie sibulaid ja mõtleb kuhu nad küll panna, siis topib ta nad oma arust kõige päikselisema koha peale. Vale. Kevadel on meil kõige päikselisemad kohad eesaias - kompostikasti esine,  varjupeenar hostadega ja tagaaias majaäärne kivila. Sinna kuhu tark tüdruk suvel märtsikellukesed istutas, jõuab sula heal juhul alles nädala pärast. Sügisel tuleb teha lumikellukeste ja märtsikellukeste kasvukoha osas vigade parandus. Ja lumeroos peaks olema hostapeenras, siis oleks tema nimi ehk ka õigustatud. Praeguses kohas sebib lumeroos endale õie alles aprillis.
Muidu on igavesti mõnus näha jälle kõiki oma uusi ja vanu lemmikuid. Torkav kivirik on peale halba talve veel ilusamaks läinud, osad nelgimättad on kannatada saanud, osad täiesti triksis-traksis. Näsiniined ka kõik kenasti elus. Põnevam osa on kahjuks veel lumekilbi all.
Ühe rõõmsa vurrulise sain ka õues pildi peale.:)

Toas on kurgipeenar.


Ja palju igasuguseid salapäraseid kastikesi.
Iileksipoeg, mis märtsi alguse aiapoetiirul küünte vahele jäi.
Ja pillimehe kass. Või ikka see kasside lemmiksport - magada huvitavates kohtades.:)




9 comments:

  1. Meie kevad magab veel sügavat talveund, polegi kedagi tervitada :)

    ReplyDelete
  2. Ma olen ka jälginud, kust esmajärjekorras sulab ja siis katsunud varasemad õitsejad sinna üle kolida.
    Kodus oli imeilus ilm nii eile kui täna, aga linnas olla lumetormi nähtud.

    ReplyDelete
  3. Meie kevad algas pigem talviselt kui kevadiselt. Tegelikult miinuskraadidega kuigi kahtlustan, et päikeselistel momentidel võis ka plussi kerkida. Täna on jälle korralik lumi ja jätkuv sadu

    ReplyDelete
  4. Kevad jah :) ja sigalahe põnev saab see väljasulamine olema. Ma hakkan ka lumikellukesi ümber paigutama ja veel mõned ümberpanemised mõlguvad meeles. Hah, nii tore, et kevad käes!

    ReplyDelete
  5. Kassid on targad! Kassi energiliselt püstise saba järgi ennustades on algavas kevades rohkelt rõõmu oodata. Kui mõni võõramaalane ongi parematele jahimaadele kolinud, siis alles jääb ju väärtuslik vaba koht.

    ReplyDelete
  6. Mis neil kassidel on nende uute magamiskohtadega?? Vahet ei ole, MIS koht, peaasi, et uus! Uus padi, puhtaks pestud lina, õmblemist ootavad riided, uus tool - peaasi, et varem pole seal magatud. Või on asi lihtsalt selles, on karvad on sel hetkel ebaühtlaselt maja peale laiali laotatud...? :-P

    ReplyDelete
  7. Taara on üks võrratu mägisibul. Ilus ja värviline igal ajal. Sellest teisest on muidugi kahju, kuid ehk mõni pojuke veel toibub. Peaks uurima nende silostujate sortide tausta. Paistab, et sellise suure, hõreda ja avatud lehestikuga sordid on kannatanud kõige enam.

    ReplyDelete
  8. Tahaks loota, et Kuninganna Eliisabeti tytred suudavad meie talvedega leppida, et rohelised peanupukesed terved pysivad.
    Aga kevade alguse puhul tuleb ikka kõige ilusam ja kahjurõõmsam lumi.
    Meie kassidele meeldib kitarrikottide otsas magada, kui need on just reisilt tulnud ja kannavad värskeid lõhnauudiseid. Muul ajal sobib iga soe koht.

    ReplyDelete
  9. See kurgipeenar näeb küll väga soliidne välja, see vurrudega härrasmees eelmise pildi peal ka. Iileksit tahaks endalegi, poputamiseks.

    ReplyDelete