Monday, October 29, 2018

Ikka talve poole

Kolmapäev, 25.10. kolmas või neljas väike öökülm, miinus 2,1 auto oli jääs.
Puud on juba kõik raagus.
Laupäev oli sünnale minek, õues möllas tõeline koerakas, tuul peksis vihma näkku ja pimedas linnas tuli tükk aega vastutuult minna. Uskumatu, kui palju võib ühel teel lompe olla!
Lõpuks kohal, huh. Sõpru oli üle hulga aja imetore näha.
Sünna osutus toredaks kokakoolituseks, tippkokkade juhendamisel tegi kogu sünnipäevaliste kamp salatit, ahjulõhet, risottot, parti ja magustoitu põlema süüdatud kirssidega. Retseptid on puhas gurmee ja kõrvale palju veini. Tänud ilusa õhtu eest. :)
Tagasi auto juurde oli hoolimata vihmast päris äge minna, sest tuul lükkas pä-äris konkreetselt tagant.
Pühapäev oli meil selline suhteliselt vaikne päev, aga jõudsin siiski ära teha ühe aiatiiru ja trepiastme vuugid ja Pokumees pani talvekummid alla. Aiatiiru ajal enam midagi huvitavat silma ei hakanud. Taimed on talveks valmistunud, põõsad raagus, vaid kivila on ilus, aga see pilt ei muutu, see on kevadeni selline.
Trepi tegemise ajal sadas lumekruupe selga ja kiskus üldse vähe talviseks. Oligi selline päikse ja lumekruubipilvede omavaheline sahmimine, toast oli seda tore vaadata, aga õues olla polnud suurem asi. Aknal seistes märkasin, et suure jugapuu roheliste okste vahelt poeb välja süsimust peake kuldse nokaga, noka vahel on punane jugapuu mari. Oleks sellel ajal fotokas käes olnud, oleks mailmama hea võtte saanud. Musträstas puges põõsast välja, neelas marja (okok, marikäbi:) asjalikult alla ja lendas jaapani sireli võrasse, kus kössitas ees tema kaasa. Kõik need värvid...sügavroheline jugapuu, valgust neelav must kohev sulestik, peaaegu hiilgavkollane nokk ja selle vahel säravpunane mari nagu rubiin. Sain peaaegu kunstielamuse.
Aga edasi oli sügav raamatuauk.
Täna on imeilus hommik helesinise taevaga. -6,5. Tulin varahommikul suvekummidega tasakene tööle, imelik, keegi ei üritanudki mööda minna, kuigi vastassuund oli kuni Tallinnani tühi. :)

10 comments:

  1. Tänane hommik on ilus ja karge.Teil ikka päris krõbedad miinusktaadid.Meil piirdus -3,4C ja kõik puud pole veel raagus,ehk peale tävast,(meil kõige suuremat miinusktaade) langevad ka viimased lehed ja saab siis riisumisega ühele poole.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me elame raba ja jõe vahel, sestap ka need varased ja hilised öökülmad.

      Delete
  2. Täna on kõikjal libe. Koolijütsid ka ei jooksnud kooli, pigem kakerdasid hommikusel jääl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meil oli selline kare härmatis, aga loigud jääs ja ikka nagu päris.

      Delete
  3. Meil ka arvestatav külm lõpuks,üle nelja miinuskraadi. Kuna külmalaine on ette nähtud kahepäevasena, siis arvatavasti saab ebaõiglus sügisõite rindel kas likvideeritud või tugevalt vähendatud. Kui november, siis november :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks pidas niigi kenasti kaua sooja. Vanasti oli meil paar sügist septembriste öökülmadega ja oktoobris lumi, siis polnud küll sügislilledel eriti mõtet.

      Delete
  4. -3, meie maakonna maanteed kuivad, aga sygisene ilu on klaasjaks muutunud ja ongi suvega selleks aastaks yhel pool. Jääb ainult muru niitmine, sest ylehomme on jälle 8-12° sooja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, ega mul pole ka veel kõik tööd tehtud, lihtsalt kõle tuul ei lasknud toimetada.

      Delete
  5. Jah, oluline nihe ilmas, looduses, aias on toimunud. Hooaeg on lõplikult otsa saanud. Annab aga võimaluse uut ootama hakata! :D Lumikellukeseaeg polegi väga kaugel enam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, tõepoolest, vaid viis kuud.
      Aga millegipärast tunduvad talved poole pikemad kui suved. :)

      Delete