Saturday, January 19, 2019

Õudne.

Neljapäeva hommikul oli SUUR sula. Kuna meil on lumega viimasel ajal kõik hästi olnud, siis oli, mida sulada. Teedel voolas vesi ja linnas laiusid hiiglaslikud veelombid. Kuid vaid loetud tunnid, sest keskpäevaks kaldus ilm miinusesse ja õhtuks oli kogu see toredus jääs (-4).
Reede varahommikul (-7) oli tööle minekul seikluse maitse juures. Libe tee unus kohe alguses, sest suurem probleem oli esiaknaid täis kittiv lumesadu, mis poole tee peal lausa elajalikuks muutus. Keegi jumalatest (või mitu) oli üleval mõistuse kaotanud. Lumi ei saa niimoodi sadada! Ei tohiks, pole võimalik jne. Nähtavus oli vaevalt 10 m ja tee ääres hakkas kohtama sisselülitatud ohutuledega autosid. Nunnul on minuarust muidugi palju plusse, kuid olgem ausad, mingi talveauto ta küll ei ole. Küte ja kojamehed maksimaalse peal huugamas, lohisesime vapralt edasi. Järvevana teel läks veidi kergemaks ja kohale jõudes oli sadu lakanud nagu poleks olnudki.
Keskpäevaks oli selge, et sellised pooletunnised musta taeva ja tohutu lumesajuga seansid vahelduvad perioodiliselt õrnade pilveräbalate vahelt paistva helesinise taeva ja päikesega. Iseenesest muidugi jabur, aga tõsiasi ta oli. Hakkasin kojusõitu planeerima. Loogiliselt võttes oleks hea seda teha ilma purgaata. Kui kell juba sealmaal, siis ootasin kuni viimase lumepilve saba maja taha kadus ja kihutasin auto juurde. Suure harjaga aknad puhtaks, Väike soe sisse ja minekit. Poolel teel jõudis pea kohale uus must lumepilv ja sealt hakkas langema lumekruupe. Justnagu hoiatuseks või nii. Täheldasin, et kuna esiklaas oli külm, siis olid need nagu hane selga vesi. Aga juba Sakus olles tuli jälle maksimum kogus alla ja see oli hämmastav kuidas esiklaas hakkas sekunditega jäässe minema.
Õnneks polnud koduni enam palju ja võis kõik jälle huugama panna. Kodus oli lumega kõik veelgi paremini, sest päeva jooksul oli sadanud oma 20 cm ja suure sulaga madalaks vajunud hanged olid kõik jälle sama kõrged. Ja see on alles jaanuari keskpaik! Mulle hakkab meenuma 2009/2010 aasta talv. Ei tahaks, aga meenub. Siis kui hanged olid akendeni.
Tänane hommik on (lume)pilves ja -11.
Suusapuzzlest pole veel asja saanud, aga ma mõtlen selle peale homme, sest sellise külmaga ei tahaks küll kuskilegi minna.




4 comments:

  1. Hi-hii, mis mina siis räägin - talv on ikka nii tore, nii tore, nii tore... Muudkui kraabi ja kühvelda :D
    Jõudu! Mis muud. :P

    ReplyDelete
  2. Jah, võtan ka viimast, seiklused ja puha, kussa suvel sellist saad. :D

    ReplyDelete
  3. oh seda Eesti ilma. Meil sulas selle suure sulaga 2/3 lund ära ja juurde eriti polegi tulnud. maksimaalne miinus 8,5 on selle talve rekord. Olen ise ka tuisus ja lumesajus omal ajl liikunud 1 m minutis, tean mid sa tundsid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lund meil jagub. Aias pon põlvini. Õnneks on kevadeni vaid kaks kuud.

      Delete