Sunday, January 13, 2019

Talveunepostitus

Esimesel jaanuaril sadas mõnusalt vihma. Peaaegu kevadeseks kiskus. Varandus oli lume ja jää alt välja sulanud. Tegin isegi aiaringi ja pildistasin siin-seal. Aga sellised pildid on iga varakevadise eufooriapostituse all olnud ja sellepärast ma neid siia ei pane. Lumeroosidel olid lehtede all väikesed kummargil õienupud ja transilvaania sinilillel, pisikestel rododel ning kivirikel ka. Aga üldiselt nad kõik ikka pigem magasid. Kevadist nägu polnud kellelgi.
Kui karvik-astelsõnajalg ei teadnud kuidas suvel olla, siis talvel näeb ta väga äge välja. Üllatas, et roosid nii vitaalsed on. Kogu seni kestnud tali ja vahepealsed külmanädalad koos -10-ga roosidele ei loe. Lehed olid ikka veel rohelised.
Jõulupuhkus oli tõeline puhkus vähemalt seitsme kõnniringiga.
Päevad pole vennad. Teisel jaanuaril läks tormiks, tuiskas mis kole ja õhtuks oli 10 cm lund maas. Hommikul -3, õhtuks -6 ja nii see jäigi.
06. jaanuar - lund on juurde sadanud, kohevat on aias ca 20 cm, aga 07. hommikuks on kraadiklaas nullis. Väike sula kestis kaks päeva, siis astus talv jälle oma kingadesse tagasi. See nädal on olnud selline -4 pidevate lumesadudega. See talvewärk on ikka jube küll, kuidas see ometi küll üle elada?
Nädal tagasi käärisin haruldase tublidusepuhangu ajel kahed lõimed, kuid rohkem pole see kordunud. Tublidusest veel nii palju, et ükspäe sai võetud nõuks mõnel õhtul suusatama minna. See on tegelikult sama lihtne nagu puzzle: suusad, suusasaapad ja suusatajad on olemas, tuleb nad lihtsalt kokku panna. Teoreetiliselt. Jah. Lund on juba nii vastikult palju, et oma tänavalt saaks vabalt Väljale lohiseda ja seal võiks ju proovida ühe ringi teha. Teoreetiliselt. Seni pole veel proovinud.
Aga mulle näib nagu oleks õhtud juba pikemad ja hommikud valgemad. Mingisugunegi valgus tunneli lõpus...:)





3 comments:

  1. See issanda loomaaed on ikka nii erinev :) Mina naudin seda, et üle mitme aja on talv nagu kompu, ei liiga külm ega liiga vesine, lundki sajab korraga parasjagu ja mistost, et talisport pole mulle veel näidustatud, aknast ka ilus kaeda :D

    ReplyDelete
  2. Täna vaatasin sadavat lund tegelikult üsna malbe pilguga, sest jah, suhteliselt soe on.

    ReplyDelete
  3. Lund on vastikult palju jah - väkk, väkk, väkk... :D

    ReplyDelete