Tuesday, May 14, 2019

Maikuus jäävad kirjutised harvemaks.

Sest mais võib aednik teha kõike muud. Alates liigutamistundlike suurte taimede ümberistutamisest ja lõpetades tervete kiviktaimlate ümbertõstmisega. Aega on ka, sest mais on puhkus. Ja õhtud on sellised toredad puuhobuse kõnnakuga õhtud, mis kustuvad suhteliselt varakult unenägudeta unne
Aga kohe algusest: Lõpuks ometi tuli mai esimesel nädalal vihma (komplektis olid tegelikult ka lumi, rahe ja öökülmad). Vihm niisutas tolmama kippunud maapinna jälle kenasti ära. Kummastav oli viimasel tööpäeval 03.05 tööle sõita kui lumi kevadisi rohetavaid metsi kattis. Ja aias olid tulbid, kirjud püvililled ja priimulad lume all.


Kui vihm meelitas maapõuest nähtavale palju rohelist, siis öökülmad üritasid seda kõike jälle ära võtta. Laupäeva (04.05) öösel oli  -4, pühapäeva ja esmaspäeva öösel -1,5 ja -3. Õnneks meie kandi viljapuud veel ei õitsenud.
Laupäeval (05.05) oli pilves ja aias olla ei kannatanud, kuid pühapäeval oli juba mõnusmõnus.
Võtsin kivilate kaardistamise ette. Nimesildid, asukohad, välja läinud taimed jne. Viimaseid õnneks palju ei ole. Asja käigus sai ka välja selgitatud kellele pinnas ei meeldi, kes tahaks rohkem varju jne. Tüüpilised kevadnokitsemised ja mediteerimine.
Üle hulga aja julgesin ka isand Moosesepõõsast ümber istutada. Ehk see ei lõpe siiski fataalselt. Ja üldse toimetasin hunniku ümberttõstmisi nagu igal kevadel. Pojengid on sel aastal kuidagi eriti lootusrikkad ja tublid. Ühel noorel (huvitav millisel, sest sildid on vehkat teinud) paistab lehtede vahelt hiiglaslik õiepung.
Üldiselt võtab aia korda saamine umbes nädala. Ja pärast seda rohimised, mängud kividega, see teeb teise nädala. Huvitav kevad on. Kõike on kuidagi väga palju ja lopsakas. Isegi karulauku söandab juba oma aiast võtta, varemalt oli nagu imelik, et niigi teist vähe ja nüüd süüakse ka veel.
Nädal puhkust on kadunud nagu wuhhhh. Palju mõnusat aiatamist, lillerallid ja külalised. Elu on lill. :)
Ja kui ruuduline ära tüütab, siis võib valget puhmikut vaadata. 

Tulbid õitsevad juba teist nädalat. Jahedaga pole kuskile kiiret.
Suured pisikesed lemmikud - soldanellid
Futulandi viimase aja trend on lilled sillutises. Ega seda ruumi ju väga raisata ei ole. :)
Kadaka imeline lumeroos
Tiheda bellevaalia väljapeetud värv. Ja lõpuks ometi on neid rohkem kui üks.
Tuuste, värve ja mättaid juba on, kuid hostad on veel välja tulemata.
Kivilad peale vihma

Metsad lehtivad aprilli lõpust saadik, nüüd peaks paari päevaga lõpuks ühele poole saama, sest juba ligi viis viimast ööd läheb ilma öökülmadeta.
Ploom Victoria õitseb esimest aastat.

Aiaäärse peenra tühjendamine on lõppenud, pisitaimede pikeerimine ka. Natuke on veel kivilas nakitsemist, aiaralli pulsatilladele koha otsimist ja edasi tuleb oodata hostade väljumist, et uusi nende sekka sobitada.
Hostaworldi taimed on nagu kapsad.






6 comments:

  1. See tundub yks mahukas aed olema. Kivila on väga põnev!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, ma isegi imestan, mis siia kõik ära on mahtunud. :)

      Delete
  2. See ON mahukas aed :D See on nagu ime, see kuhu need taimed kõik mahuvad ja ometi mahuvad ja ruumi on nagu ülegi :) Ilus ja armas aed

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tänan. :)
      Jah, tühje kohti on tõesti, muidugi täidan neid tasapisi ja jõudumööda.

      Delete
  3. Nii palju nunnusid! Kivila on ikka üks suur rõõmuallikas.

    ReplyDelete
  4. Kivila on jube põnev endalegi. Kogu aeg midagi muutub, laieneb ja teiseneb.

    ReplyDelete